3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

'Yeşil Kutu' çevre eğitim projesi

Yeşil Kutu Çevre Eğitim Projesi kapsamında Zonguldak'ta 8 farklı ilden gelen öğretmenlere çevre bilinci aşılandı.

4 günlük eğitim seminerinin ardından öğretmenlere sertifikaları, düzenlenen törenle verildi.
Merkezi Macaristan'da bulunan ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Ofisi tarafından hazırlanan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından organize yürütülen Yeşil Kutu Çevre Eğitim Projesi" kapsamında Zonguldak, Giresin, Ordu , Samsun, Kırıkkale ve Kastamonu gibi 8 farklı ilde görev yapan ilköğretim okulu öğretmenine çevre bilinci anlatıldı.

Projenin amacının öğrencilerin çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek olarak belirten REC Türkiye Proje Sorumlusu Pınar Akpınar, "Merkezimizin ve projenin asıl merkezi Macaristan'dır. Bu projeyi 2005 yılında Türkiye'ye getirdik. Projenin 2 yıl boyunca dilimize tercümesine ve ülkemizdeki eğitim sistemine uygulanması için mücadele ettik. 6'sı Zonguldak'tan olmak üzere 22 öğretmene çevre bilincini anlatıyoruz. 2005 -2008 yılları arısnda projemiz AB life 3. Bölgesi ülkeleri tarafından finanse edilirken, 2008-2009 yılında da sponsorluğumuzu Beko Ev Aletleri üstlendi. İlk etapta belirlenen illerde başta olmak üzere tüm ülke genelinde projeyi yaygınlaştırıp, uygulamak istiyoruz. Yeşil kutu projemizi benzer formattaki diğer projemiz olan 'yeşil vagon' ile birlikte yürütüyoruz" dedi. Seminere katılan öğretmenler de, projeden ve eğitim seminerlerinden memnuniyetini dile getirdi.

Sertifika töreninde konuşan Nazmiye Uzun, doğanın kurtarılmasında öğretmenlerin önemine değinerek, "Burada edindiğiniz bilgi ve verileri gittiğiniz yerdeki arkadaşlarınıza ve öğrencilerinize de aktaracağınıza inanıyoruz. Zaten bu doğayı kurtarmamız, olacaksa sizlerin yetiştirdiği insanlarla mümkün olacaktır" diye konuştu. Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, daha temiz çevre için çaba göstereceklerine inandığını söyleyerek öğretmenlere başarılar diledi. Orman Bölge Müdür Akif Yılmaz, katılımcılara Zonguldak'ın ve Batı Karadeniz'deki ormanları hakkında bilgi verdi. Yılmaz, "Türkiye'deki yapraklı ormanların büyük bir kısmı Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunuyor. Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki bu ormanların da üçte ikisini Zonguldak ormanları oluşturuyor. Zonguldak bir arboratoryum gibidir.Böyle bir güzel çevremizi korumanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.

İnşallah başka bir eğitimde bu doğayı ve önemini gezerek anlatma imkanı buluruz" diye konuştu. Zonguldak Meteoroloji Bölge müdürü Ahmet Faruk Şanlı da, çevre bilinci aşılanması noktasında öğretmenlere ulaşmanın herkese ulaşılması anlamına geldiğini ifade etti. Milli Eğitim bakanlığı Eğitim ve Yayım Daire Başkanı Enver Kuzgun'da eğitimin hedefine ulaştığını ifade etti. Hedeflenen başarının eğitim gören öğretmenlerin gözlerinden okumanın mümkün olduğunu ifade eden Kuzgun, "Sadece bilgi yüklemenin zaman kaybı olacağını bildiğimiz için, unutulmayacak edinimler ve hatırılar kazandırma yoluna gittik. Eğitimciler, her şeyi insanların gözlerinden okur. Bu çalışmanın başarılı olduğu öğretmenlerimizin gözlerinden okunuyor.

Bu çalışmalar devam edecek. Bu eğitimlerden dalga dalga tüm Türkiye'ye yayılacağına inanıyorum. Tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de tehdit eden küresel ısınmanın etkileri bu çalışmalarla tamamen durdurulamasa da önemli oranda azaltılabilir. Burada çevre adına heyecanlanan öğretmenlerden idarecilerine kadar çok güzel bir tablo oluştu" diyerek kursiyerleri tebrik etti. Zonguldak Vali Yardımcısı Feti Özdemir, öğretmenlerin zaten çevreye hassas olduğunu, 4 günlük seminerle daha da donanımlı hale geldiklerini kaydetti.


Kursiyerler, törenine katılan Zonguldak Vali yardımcıları Mehmet Tevfik Emre, Feti Özdemir, Milli Eğitim bakanlığı Eğitim ve Yayım daire Başkanı Enver Kuzgun, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Akif Yılmaz, Zonguldak Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet Faruk Şanlı, Zonguldak Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin'in elinden sertifikalarını aldılar.
Yenilen yemeğin ardından program sona erdi.

İha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 15:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?