3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Yüksel Balcı projelerini anlattı

AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan adayı Yüksel Balcı, basın toplantısı yaparak projelerini anlatarak önemli açıklamalarda bulundu.


AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan adayı Yüksel Balcı, Güney Kebap Solo'nun da basın toplantısı düzenleyerek projelerini açıklayarak önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıya, Belediye Meclis Üyesi adayları ile AK Parti İlçe Başkanı Erol Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin, AK Parti afişlerinin, pankartlarının ve bayraklarının yerinden söküldüğünü belirterek, herkesin birbirine saygı göstermesini istedi. Şahin, “Sokak sokak, cadde cadde, apartman apartman gezip, vatandaşların dertlerini, sıkıntılarını dinliyoruz. 29 marta kadar Ereğli'deki evlerin yüzde 70'ine girmiş olacağız. Kamuoyu anketlerinde, sokak çalışmalarında AK Parti ve adayının önde olduğunu gören bazı siyasilerimizin tavır ve davranışları bizleri üzmekte. Özellikle partimize ait çoğu yerde afişler, pankartlar, bayraklar koparılmakta ve sökülmekte. Aynı gün içerisinde üç-dört defa afiş ve pankartlar asılmakta. Siyasi büyüklerinin ağabeylerinin, amcalarının kavgayla yol gösterdiği gençlerinde, partizanlarının yanında onları sevenlerinde bu tür davranışlarda bulunması gayet normal. O yüzden siyasi büyüklerimiz iyi örnek olmalılar. Seçimlerin bitmesine 13-14 gün kaldı. Herkesi birbirine saygılı olmaya davet ediyorum. Yaptıkları araştırmada AK Parti'nin önde olduğunu gören bu çevreler bu tür hareketlere girişeceklerdir. Hatta önümüzdeki günlerde neler yapacaklarını bilemiyorum. Çünkü, yapacaklarına hayal gücüm bile erişemiyor. Buradan bütün siyasetçi arkadaşlarımıza sesleniyorum. Ereğli'ye yakışır bir kampanya yapalım ve devam ettirelim. Yoksa Ereğli'ye yazık olur. Biz siyasiler Ereğli'yi yönetmeye talibiz. Ereğli'yi yönetmeye talip olan siyasi büyükler nasıl hareket ederse onların partizanları da aynı şekilde hareket eder diye düşünüyorum” dedi.


AK Parti Kdz. Ereğli Belediye Başkan adayı Yüksel Balcı, projelerini açıklayarak, bir devrin değiştiğini kimsenin bunu anlamadığını söyledi. Balcı, “Yaklaşık 15 bin kişiyle birebir görüştüm. Mahalle mahalle gezerek vatandaşların tek tek kapılarını çaldım. Mahallelerde hayal kırıklıklarıyla karşılaştım. Çünkü benim gözümle sokakların, caddelerin halini gördüğünüz zaman karşınıza başka bir şehir ortaya çıkıyor. Bakın mega projelerden önce şehir olmaya ihtiyacımız var. Burası çağdaş bir kent, çağdaş bir şehir değil. İndirimli su, içilebilir su proje değil. E-Belediyecilik proje değil. Bizim için bazı gazeteci arkadaşlar 'Projeleri internetten alıntı' diye yazmışlar. Bunu söyleyenler bu kadar mı cahil? Tabi ki internetten alacağız. Ambulans, helikopter diyoruz. Ne yapacaktık? Ambulans, helikopter projesi mi çizecektik? Bir yerden resim alıp koyacaktık. Bu şehir, projelerin yarıştığı bir şehir olacak. Pazaryeri mi yapılacak? Yerel mimarlarımız, mühendislerimiz proje hazırlayacak. Bir devir değişiyor halen birileri bunu anlamadı, farkında değiller. Keşke siyaset birilerini karalama olmasa, keşke artık bu şehrin geleceğine baksak. Ben her zaman diyorum, koşan Ereğli olacak. Demokratik şartlar artık Ereğli'de işleyecek. Çoğulcu demokrasi diyorsun ama çoğulcu demokrasiyi 'Kutuplaşma' zannediyorlar. Ayrı fikirlere sahip olsak ta bir arada buluşacağız. İçilebilir su projesi nedir biliyor musunuz? Bunun projesi arıtma tesisinin yapılmasıdır. Ne yazık ki küçük kasabalarda bile arıtma tesisi var ama bu şehirde yok. Akçakoca 11 sene önce arıtma tesisini bitirdi. Bakın bebeklerin birçoğu hasta doğuyor, bir çok insan ağır hastalıklara yakalanıyor, herkes 'havadandır' diyor. Kimse sudandır demiyor. Bunun çözümü izole hattıdır. 15 yıldır bu şehre İzole hattı yapılacak. Allah nasip ederse İzole hattını yapmak bize nasip olacak. İzole hattının hemen arkasında su arıtma tesisini yapacağız. Teknoloji gelişti, şimdi su arıtma tesisi 3 ayda bitiriliyor eskiden olsa yıllar alıyordu” dedi.


“E-BELEDİYE'NİN PROJESİ YOK, UYGULANIR”
E-Belediye uygulamasının başlamasının ardından belediye başkanlık makamına oturanların her istediğini yapamayacağını belirten Balcı, “Benim 5 yıl sonra görevim biter. Benden sonra kim belediye başkanı olursa olsun kötü niyetli de olsa çalma şansı yok. Kimseyi suçlamıyorum ama kesinlikle çalma şansı olmayacak. Bu bir sistem. 5 yıl sonra bu belediyede başkanlık yapmak zor olacak. E-Belediye uygulanmaya başlandıktan sonra belediye başkanlık makamına oturan her istediğini yapamayacak. E-Belediye nüfusa dayalı kayıt sisteminden başlıyor. İnternetten bir tıklamayla önünüze imar planı, beyan bilgileri, tahsilat bilgileri, tahakkuk bilgileri, fikir arama bilgileri, şikayet formu, çöp toplama saatleri, bina yıpranma oranları, çevre temizlik tarifeleri gelecek. Vatandaş belediye ile ilgili borçlarını evden çıkmadan internet üzerinden yapabilir, talep ve şikayetlerini iletebilir, şikayetin hangi süreçte olduğunu görebilir, kentin imar planını görebilir, belediyenin ihaleleri görebilir. Meclis oturumlarını herkes belediye üzerinden izleyebilecek, aklına gelebilecek her şey E-Belediyeciliğin içinde yer alacak. Ereğli'de 'belediye başkanlığı yapacağım' diyen kişi bu sistemi yönetebilecek. Bakın herkes belediye başkanlığına aday olamayacak. Aday olacak kişi 'Ben bunu yapabilir miyim?' diye düşünecek. E-Belediye uygulamayanlar halkın yönetime katılacağını söyleyemez. Eğer E-Belediye yoksa halk yönetime katılamaz. E-Belediyecilik sayesinde kimsenin canı yanmadan, eşit, adaletli davranılacak. Bu sistem sadece şehrin değil, sizin çoluğunuzun çocuğunuz geleceğini belirleyecek bir sistem. Koltuğa oturunca birileri çıkıp bol para dağıtır, herkese dağıtır ama kaynağını kimse bilmez. Halbuki o kaynak ne biliyor musunuz? Bizim geleceğimiz. Şu an ben sokak sokak, mahalle mahalle geziyorum, ev ev vatandaşları ziyaret ediyorum. Yaklaşık 15 bin kişiyle sohbet etme imkanı buldum. Gelecekte belki o fırsatımız olmayacak. Ama E-Belediye sayesinde onlar belediyenin hizmetlerini evlerinden takip edebilecekler. Mesela Kırmacı Mahallesi'nde oturuyorsunuz, belediye ile işiniz var, evinizden internet üzerinden göreceksiniz belediye ekibi nerede E-Belediyecilik yapmayan 'belediye gelirlerini arttıracağım' iddiasını yapamaz” dedi.


“HALİL BEY, GEL KOL KOLA MAHALLELERİ GEZELİM”
Şehrin yıllarını kaybettiğini belirten Balcı, “Ben günlerdir basın aracılığıyla Halil beyi davet ediyorum. 'Gel beraber oturalım, konuşalım, gel beraber mahalleleri gezelim' diyorum. Bunu neden diyorum? Onunla kişisel bir şey konuşmak için çağırmıyorum. Onunla şehri konuşacağız. 15 sene belediye başkanlığı yaptın. Bu belediyenin gelirini arttıracak bir şey söyleyebilir misin bana? Finans bilmiyorsun, çek kesmesini bilmiyorsun, bildiğin tek şey var belediyenin borçlarına karşılık arsa vermek. İyi de sen bu şehrin gençlerinin geleceğini veriyorsun. Siz belediyenin yerlerini verirseniz, yapılması planlanan projeleri nerelere yapacağız? Herhangi bir icadınız var mı? Bu Ereğli için, bu şehirde icat ettiğiniz bir şey var mı? Siz Belediyeler Birliği yönetimine girmişsiniz ama oradaki kişilerle kavga yapmaktan onların yaptığı hizmetleri öğrenememişsiniz. Halbuki Türkiye'de hakikatten icatlar yapmış belediyeler var. AK Parti Siyaset Akademisi ismi altında bir eğitim düzenledi. Çeşitli şehirlerin belediye başkanları geldi burada eğitim verdi. Bizim belediye başkanımıza herhangi bir şehirden talep geldi mi, gel bize belediyeciliği anlat diye? E-Belediyeciliği bu şehirde uygulamak zorundayız. E-Belediyecilikte hamiline çek yoktur. '10-15 günde ne yapabiliriz'in peşinde değiliz. Bu şehir yıllarını kaybetti, bu şehrin yıllarını geri almalıyız. Önümüzde 10 gün var, bunu Ereğli halkının çok iyi değerlendirmesi gerekir. Belki de 1 yıl sonra kapısına gideceğimiz esnaf bulamayabilirsiniz. Halil bey, çıkıp gençlerimizden çocuklarımızdan bahsediyorsun, 'Bunlar için ne yaptın?' diye sana sorarım. Öyle kataloglar, yalandan projeler değil. Şimdi yine projeler hazırlanıyor. Hazırlanan katalogları elime alacağım ve Halil beyle okuyacağım. Bak bizim katalogların içinde hayal yok. E-Belediyecilik hayal değil çünkü. Öyle bir meclis üyesi listesi yaptık ki bu projeleri uygulamaya sokmak o kadar zor değil. Sadece anlattıklarımı şehre getirmek gerekiyor. Çağa ayak uydurmak gerekiyor. Anlattıklarımda yapamayacak bir şey yok. Bu şehirde nefes alan herkesin sorunu belediye başkanının sorunu olmalıdır. Projelerimizin içinde hizmet doğduktan sonra başlıyor, öldükten sonra da devam ediyor” dedi.


“10-15 SENEDİR GÜLDERE VE KABASAKAL AYNI, DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK”
Mahallelerde çocukların karanlıkta el feneriyle gezdiğini belirten Balcı, bunun elektrik kurumunun sorunu olmadığını, belediyenin sorunu olduğunu söyledi. Balcı, “Güldere, Kabasakal Deresi 10- 15 yıl önce aynıydı halen aynı, değişen bir şey yok. Kanalizasyonlarımız halen yola akıyor. Allah nasip ederse bunların hepsini adres adres sayın Halil beyle konuşacağız. Ereğli'nin 23 mahallesinin sorunları hakkında dosya hazırladım. Bunları beraber açacağız, sorunlar üzerine konuşacağız. Mahalleleri gezerken üzülüyorum. Geceleri mahalleleri gezerken sanki korku filminde geziyormuşum gibi hissettim kendimi. Karanlık mahallelerde çocuklar el fenerleriyle geziyor. Kimse bu elektrik kurumunun sorunu diyemez. Hepsi belediye başkanının sorunu. Kolaydır 'Bu karayollarının, bu elektrik idaresinin sorunudur' diye üzerinden atmak kolaydır. Öyle olmaz, o kurumlarla eş zamanlı çalışacak belediye başkanı. Benim dönemimde belediye icra makamı olacak, şikayet makamı değil. Belediye şikayet etmeyecek, vatandaş şikayet edecek. Belediyede icra makamı olarak bu şikayetleri çözecek. Rutin bitti, 129 sene önceki belediyenin komisyonlardaki kurallarıyla yönetiliyor bu belediye. Dünyada artık rutin diye bir şey yok, farkındalık var. Farkındalık oluşturmak zorundayız başka şansımız yok. E-Belediye sayesinde festivalin nasıl yapılacağını, kaç gün yapılacağını, nerede yapılacağını Ereğli halkı belirleyecek. Halka sorarak anket yapılabilir. Sadece festival değil, düşündüğün her konuda halka açık anket yapabilirsin. Eğer şehirleri üzerinde yaşayanlar yönetecekse, şehrin insanları karar verecek. Ben nasıl şehrin hizmetçiliğine adaysam, belediye başkanı hizmetçiliğe aday olacak. Ben kapı önlerini görmüyorsam, belediye başkanlığına aday olmayacağım. 'Halkın efendiliğine değil, hizmetçiliğine adayım' diyorum. Belediyenin kapıları her zaman vatandaşa ardına kadar açık olmalıdır. Halkın belediye ve yöneticileri üzerinde sıkı denetimleri olmalı. Halk belediyeyi yanında görecek. 5 yıl sonra yapmadığım şeyler için bana hesap sorun. Bugüne kadar yapmayanlardan da hesap sorun. Bu birey olarak sizin hakkınız. Bu sizin demokratik hakkınız. Ereğli halkına sesleniyorum, en demokratik hak ise oydur. Yapmayanlara sandıkta hesap sorun. Lütfen herkes demokratik hakkını kullansın” dedi.


PAYDAŞ BANK PROJESİ
Vatandaşın evine gıda paketinin gitmeyeceğini belirten Balcı, Paydaş Bank sayesinde markete gidip istediğini alabileceğini söyledi. Balcı, “Paydaş Bank E-Belediyeciliğe paralel bir şey. Bu sayede hamiline çek kesilmeyecek. Paydaş Bank sayesinde belediye başkanı esnafın yanına, 'Bizim festivalimiz var, bize çek kes, meclis üyemle gönder' diye meclis üyesini gönderemeyecek ya da kendisi gidemeyecek. Çünkü belediyeye yapılan her katkı karşılığında Paydaş Bank'tan fatura kesilecek. Belediye hovardaca para harcayamayacak. Paydaş Bank bir market, Ereğli'ye toptan gıda satan tüm firmalarla Ereğli'deki ekmek fabrikalarıyla diyaloga geçecek ve Paydaş Bank'a yardım alacak. Vatandaşın evine gıda paketi gitmeyecek. Gelecek, markete istediğini alacak. Yardım mı yapıldı, alışveriş mi yaptı, kimse anlayamayacak, vatandaş da rencide edilmeyecek. Evlerde o kadar sorunlar var ki. Ziyaret ettiğimiz evlerden ağlayarak çıktığımız oluyor. Paydaş Bank yardımları yapılırken tamamen gizlilik içerisinde olacağız. Alan elle veren eli buluşturacağız. Bu halkın parasını çarçur edemez, kaynakları böyle har vurup harman savuramaz. Biz seçimi almış gibi çalışmaya başladık. İçler acısı durumlar var. Şehrin muhtelif yerlerinde belediye başkanı için panolar olmayacak. Ben belediye başkanı olacaksam şehirlerde mahallelerde gezeceğim. Belediye başkanı kendi resimlerini neden asar? Ben onu anlamış değilim. Belediye başkanı artist değil hizmetçi olmalı. İşte biz o panolarda işverenle iş arayanları buluşturacağız. Çok özel bir projedir bu. İş arayanla iş verini buluşturacağız yani İşçi Bulma Kurumu gibi. Bu söylediklerim proje değil, bunlar belediyelerin zaten yaptıkları şeyler. Belediyelerin asli hizmeti zaten” diye konuştu.


“5 BİN KİŞİYE EVDE SAĞLIK-BAKIM HİZMETİ VERECEĞİZ”
Ereğli'de 5 bin kişiye evde sağlık hizmeti vereceklerini belirten Balcı, “Belediyemizin doktoru var, ambulansı, ekibi var, sadece aktif değil. O arkadaşlarımızla yılda 5 bin kişiye evde sağlık-bakım hizmeti vereceğiz. Evlerde fiziksel engelli vatandaşlarımız var. Gerekirse onları taşıyacağız. Belediyenin ekipmanı, araçları birilerinin hanımlarını gezdirmek için değil, gece sohbetlerine gitmek için değil. Ekipman listesi var bende, bu kadar otomobil belediyede ne iş yapıyor merak ediyorum? Bu şehirde işsizliğin çaresi benim. Acaba 'Benim' diye kopya edebilecekler mi? Şunu diyebilecekler mi 'Ben iktidarım.' Ben diyorum ki; 'Biz İktidarız.' Şimdi onlar da çıkıp 'Biz iktidarız, bunların hepsini yaparız' mı diyecekler çok merak ediyorum? 14 senedir sokaklarda işsizleri göremediniz, şimdi ben sokaklarda gezerken 'Nerdeydiniz bu halkın halini görmediniz mi?' deyince birileri otobüslerin üzerinde garip garip konuşuyor. Trafikle ilgili projeler geliştirdik. Potbaşı Ereğli'nin girişi, şehrin aynası. Ya alt geçit ya da orada çözüm yapılmalı. Bir binanın üzerine çıkarak Potbaşı'na bir bakın. Hangi tarafından bakarsak bakalım rezillik. Üzülerek söylüyorum ama belediyenin kurum kültürü yok. Saygınlığını yitirmiş. Her gittiğimiz yerde işportacılardan şikayet var. Her gittiğimiz yerde hizmetlerden şikayet var. Birçoğu bilmediği için. Ben ilk ne yapacağım biliyor musunuz? Allah nasip ederse onlarla oturup bir akşam yemek yiyeceğiz. Daha sonra belediye çalışanlarını kurum kurum eğitime alacağız. Bu arkadaşlarımızın tamamının sorunu eğitim. Eksiklerimizi tespit etmek için İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nden eksiklerimizi görmek için başarılı insanları getirdik. Bu arkadaşlarımızı mutlaka kendi konularında eğitimden geçireceğiz. Pazaryeri içler acısı, nesini anlatayım? Buranın sorunu proje olmaktan çıkmış. Bir ihtiyaç haline gelmiş. Bakın mesela cenaze hizmetleri bütün belediyelerde ücretsiz. Bizim dönemimizde de ücretsiz olacak. Erdemir Caddesi'nde tek yönlü trafik akışı olacak. Erdemir'e olan su borçlarını neden arsalar vererek ödediniz? Finansmandan falan anladığınız yok. Paranın kaynağını açıklayın. Ben mazeret üretmiyorum, ben çözümüm diyorum. Hani Erdemir satılırken 'Kapıda yatacağım' diyordun. Ben hiç yatanı görmedim. Sen gittin akşam sahildeki evinde yattın uyudun. TTK Limanı'nı askeriye aldı neredeydin? Bu şehrin haklarını neden aramadınız? Vatandaşı aydınlatacağız. Artık seçim zamanı mazlum iktidarsa zalim dönemi bitti” dedi. CHP Kdz. Ereğli Belediye Başkan adayı Halil Posbıyık'ın Murat Sesli ve Arslan Keleş'i kötülememesini söyleyen Balcı sözlerini şöyle tamamladı:
“Arslan Keleş'te Murat Sesli'de senin meclis üyendi, çıkıp bunları kötüleme Halil Bey. Murat Sesli şunu yaptı, mahallelere girdi, arka sokakların halini gördü. Muhtarlarla iyi geçindi, bir baktı ki bu şehir hizmet istiyor. Bunun çaresinin ise iktidar olduğunu anladı. Son zamanlarında iktidar saflarına katıldı. 7 yılda ulaşılamayan yerlere ulaştı. Bu bir gerçektir.”


Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Belediye Başkan adayı Yüksel Balcı, ayrıca 29 Mart'tan sonra akıl ve bilimle hareket edeceklerini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 17:08:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?