3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zamlardan bunaldı biyogaz üretti

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bir çiftçi, tüp gaza gelen zamlardan bunalınca hayvan dışkısından biyogaz üretti.

Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Yaraşlıyörük köyünde çiftçilikle uğraşan İdris Kartal (64), gaz fiyatlarına yapılan zamların ardından hayvan dışkısından "Biogaz" üretmeyi başardı. Arkadaşından gördüğü gaz sistemini 3 katlı evinde uygulayan Kartal, kalabalık aile oldukları için böyle bir yönteme başvurduğunu ifade etti. Bu proje için kimseden yardım almadığını söyleyen İdris Kartal, "Projeyi kendi kafamda tasarlayıp oluşturdum. Ardından 3 katlı evime bu sistemi kurdum" dedi.

Sistemi kurmasında, tüp fiyatlarına gelen zamların etken olduğunu söyleyen Kartal, "Ailem kalabalık, 19 torunum var. 3 katlı binada ailemle oturuyorum. Ayda tüp gaza 50-55 YTL ve daha fazla ödüyordum. Ekonomik anlamda tüp fiyatlarına gelen zamlar beni zorlamaya başladı. Bu sistemi arkadaşımdan gördüğümde, projeyi 3 katlı evimde hayata geçirdim. Ekonomik olarak çok büyük bir tasarruf elde ettim" diye konuştu.

Sitemin çalışması hakkında bilgiler veren Kartal, "20 başlı ahırımdan hayvan dışkılarını bir kuyuda topluyorum. Buradaki dışkılar tanka gidiyor. Tankta 18 gün bekliyor ve yanan gaz elde ediyorum. İki tane tank yaptım biri yedek. Tanklardan biri bittiğinde diğerini kullanıyorum ve böylece gazım bitmemiş oluyor. Bu proje için bin YTL para harcadım" diyerek başarısını anlattı.

Kartal, iki adet gaz tankı ile evinde aralıksız yemek pişirip çay demlediğini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 15:30:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?