3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ziraat Odası kongreye gidiyor

ALAPLI ZİRAAT ODASI KONGREYE GİDİYOR

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde Ziraat Odası'nın olağan genel kurulunun 5 Şubat 2011 Cumartesi günü yapılacağı kaydedildi.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, 5 Şubat 2011 Cumartesi günün yapılacak olan olağan genel kurul öncesinde yaptığı açıklamada Alaplı'daki çiftçilerin yüzünün kendileriyle güldüğünü söyledi. Bundan sonra da çiftçilere en iyi hizmeti verebilmek için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Türkoğlu, çiftçiye en iyi hizmeti verebilmek için odanın kendisine ait bir hizmet binası kazandırdıklarını kaydetti. Çiftçilerin fındık üretimini arttırmak pazarını en iyi şekilde oluşturmak için çalıştıklarını belirten Türkoğlu, “Organik fındık üretimini geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. 2009 yılında Organik Tarıma geçenler bu sene dönüm başına 25 TL almaya hak kazanmışlardır. Dönüm başına 25 TL almalarından ziyade 2 sene sonra fındığını piyasadan en az 2 TL fazlaya satacaklardır. Bunu bütün çiftçilerimize müjdeliyorum. Amacımız Alaplı'mızın fındık üretimini artırmak ve değeri fiyatına pazarlamaktır. Bu sene mazot gübre desteği için 8211 çiftçi başvuru yapmış ve başvuruları kesinleşmiş askından inmiştir. Bin çiftçimiz organik tarım desteğine, 42 çiftçimizde toprak analizi desteğine hak kazanmışlardır. Toprak tahlillerini Bakanlığın kabul ettiği Şereflikoçhisar Ziraat Odası ile anlaşarak orada yaptırıyoruz. Bütün çiftçilerimizin toprak analizlerini yaptırmalarını önermekteyiz” dedi.

Organik tarım ile uğraşan çiftçilerimize devlet tarafından desteklendiğini kaydeden Türkoğlu, “Organik tarım yapan çiftçilerimiz devlet tarafından teşvik için dekar başına 35 lira destek vereceği Bakanlık tarafından söyleniyor. Bu bin 50 çiftçi desteği aldıktan sonra her çiftçimizi organik tarıma daha çok ağırlık vereceğini düşünüyorum. Alaplı organik tarım bölgesi olacaktır. Gümeli beldesine organik tarım yapmaya çok elverişli, bizde Ziraat Odası olarak bu bölgeye ağırlık verdik. Gümeli'de 600 çiftçimiz var. Bunun 400'ü organik tarıma geçti. 200 çiftçimizin de geçmesi için gayret sarf ediyorum. Ayrıca bu bölgede organik bal üretimine geçtik. 2010 da mühendislerimizin köylere ve çiftçilere daha rahat ulaşabilmesi için araç satın aldık. Eski binamız küçük olduğu için, çiftçilerimize daha güzel bir ortamda hizmet verebilmek için bir bürolar satın aldık. Şu anda yeni bürolarımızda hizmet veriyoruz. Ayrıca eski binamızda tadilat yaparak çiftçi eğitim merkezi yapacağız. Mühendislerimiz orada haftada 3 gün bölüm, bölüm eğitim verecek. Fındık gübrelemesi, bahçesinin kazılması, ilaçlanması, toplaması ve kurutulmasına kadar birçok konuda dersler verilecek” diye konuştu.

ALAPLI'YA ORGANİK ÜRÜN İŞLEME TESİSİ

Alaplı'da 5 bin ton organik fındık üretimi olacağını dile getiren Türkoğlu, “1,5 yıl sonra Alaplı'da 5 bin ton gibi organik fındık üretmiş olacağız. Bu ürünün pazarlanması konusunda çalışmaların var. Şirket kurmayı düşünüyoruz. Bu şirketin ortakları organik tarıma kayıtlı kişilerde olacak, şirketin hedefi organik fındık kırma ve kavurma fabrikası kurmaktır. Organik üretimimizi kendi tekelimizden ihracatını ve iç pazarda pazarlanmasını sağlayacağız. 2011 de kurmayı hedeflediğimiz fabrikada çalışanlar şirkete ortak olan ve organik tarım ile uğraşan çiftçilerin çocukları oluşacak, kaynak nereden sağlanacak derseniz. Tarım Bakanlığı'nın yüzde 50 hibe ile Kırsal Kalkınma Projesi veya Zonguldak Kalkınma Ajansı Projesi'nden yararlanmasından yola çıkacağız. Bu sen hedefimiz fabrikamızı kurarak 2 mühendis daha almaktır” dedi. 5 Şubat 2011 Cumartesi günü yapılacak olan olağan genel kurul öncesi delegelere çağrıda bulunan Türkoğlu şöyle konuştu:

”Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Bugüne kadar çiftçilerimizin emeklerinin kazançlarını fazlasıyla almaları için var gücünüzle çalıştık. Bundan sonra da her zaman çiftçilerimizin yanında olacağız.”

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2011 Cuma 11:06:03
Güncelleme :4 Şubat 2011 Cuma 16:01:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?