3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

ZKÜ'ye Gurme bölümü

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde (ZKÜ) ”Gurme” bölümü oluşturularak bölge yemekleri konusunda araştırma yapılıp Türk mutfağının korunması ve tanıtılmasına katkı sağlanması hedefleniyor.

Bünyesinde Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmasına yönelik çalışamalar yapılan ZKÜ'de, söz konusu fakültede Gurme bölümü açılması da hedefleniyor.

Lisans programı süresince bölümde, klasik ve modern yemek pişirme teknikleri, restoran yönetimi ile sanat ve kültür konularında öğrencilere teorik ve uygulamalı eğitim verilmesi planlanıyor.

Zengin Türk mutfağının akademik olarak korunmasına katkı sağlanmasının yanı sıra unutulmuş ve yeterince tanınmayan yemeklerin araştırılarak halkın beğenesine sunulması amaçlanan bölümün, bir an önce açılmasına yönelik sivil toplum örgütlerinden de destek bekleniyor.

ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, üniversitelerin her geçen gün gelişimini sürdürdüğünü, yeni bölüm ve fakülteler açılmasına yönelik Yükseköğretim Kurumu nezdinde girişimlerde de bulunduklarını söyledi.

Kentin coğrafi yapısının ve kültürünün sanatsal faaliyetler açısından önem arz ettiğini anlatan Açıkgöz, şöyle konuştu: Bundan dolayı bünyemizde Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmasını çok istiyoruz. Bölge milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların destek olması durumda, bu konudaki girişimlerimiz daha kolay sonuçlanacaktır. Böylece fakülte bünyesinde “Gurme” bölümünü de kurabileceğiz. Mutfak sanatını öğreteceğimiz bölümde, Türk mutfağının unutulmuş yemeklerini araştırıp insanların damak zevkine sunulmasını amaçlıyoruz. Mutfak kültürümüzün akademik olarak korunmasına da katkı vererek uluslararası alanda tanıtabileceğiz

BALIK YEMEKLERİYLE ÜNLENMELİ

Açıkgöz, yöre yemeklerinden de balık türlerinin tanıtılarak, özellikle Ankara'nın hafta sonları çok sayıda ziyaretçinin ağırlanabileceğine dikkati çekerek şöyle dedi:

“Kurmayı planladığımız bölümde öğrencilerimiz bilgi ve yeteneklerini gösterebilecekleri mutfak da olacak. Teori ve pratik eğitimlerle, akademik araştırmalara da yönelinecek. Öncelikle bölgedeki zengin kültürel mirası iyi değerlendirilmeli. Kaliteli balık yemekleriyle kentimiz ünlenmelidir. Böylece, çok sayıda kişi damak zevki doğrultusunda buraya akın edecektir. Dünyaca ünlü yemek ustalarının yetiştiği Bolu'nun Mengen ilçesine coğrafi yakınlığımız da bölümümüz gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır.”


AA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 15:44:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?