5
Mayıs
2024
Pazar
ZONGULDAK

Zonguldak: Alman parlementer AB için umut dağıttı...

Gerd Andres, törenden önce Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ve Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca'yı makamında ziyaret etti. Başkan Gonca'nın Türk basınında yer alan 'Almanya'nın 4 bin vasıflı işçi alacağı' haberini sorması üzerine Andres, şu anda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirterek, "Basında çıkan her habere inanmamak lazım. Bunu bütün politikacılar bilir. Başkanımda bilir. Basının değerli mensuplarına karşı bir şey değil. Ama biz basının her yazdığına da inanmıyoruz. 1972'den beri yurt dışından işçi alımı konusunda tedbirler alıyoruz. Türkiye içinde Avrupa Birliği'ne geçiş süresini öngördük. Geçiş süresinden sonra serbest dolaşım mümkün olacaktır. Bazı alanlarda sorun yok" dedi.

NATO Zirvesi'ni ve Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunu da değerlendiren Andres, "NATO Zirvesi'nde Fransız Başbakan ilk defa kamuoyunda Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda bir şeyler söyledi. Çünkü bu zamana kadar hiç bir şey söylemiyordu. Sonuç itibariyle Kıbrıs konusuna da dikkat edilirse AB sorunu kendiliğinden halledilir" diye konuştu.

Törende konuşan Rektör Açıkgöz, günümüze kadar süre gelen Türk-Alman ilişkilerini hatırlatarak, "Terör kan gibidir. Sıçradı mı nereye sıçrayacağı, nereyi yutacağı belli olmaz. Seni beni dinlemez her yere yayılabilir" diyerek terör konusunda tüm dünyanın ve Almanya'nın desteğini istedi.

Törende çok heyecanlı olduğunu söyleyen Andres, "Her gün fahri doktora unvanı verilmiyor. Bugün çok anlamlı gün. Buradan böyle bir doktora almak benim için çok çok önemlidir. Onun için çok heyecanlıyım. Bu ülkeye bir bağımlılık hissediyorum. Bu ilişkilerimizin, Almanya ve Türkiye arasındaki bu ilişkilerin daha ileride de Avrupa ile Türkiye'de arasında daha da güçlenmesini istiyorum. Bu yol uğruna gerçekten mücadele edeceğim. Destekleyici çalışmalarımı sürdüreceğim. Sembolik olarak görüyorum. Türk-Alman ilişkileri semboliği olarak görüyorum. Bu siyasi konularda şahsi çabalarda bulanan arkadaşlarıma iletmek amacıyla kabul ediyorum. AB'ye tam üyeliği süreci konusunda ki ilişkilerimizin daha da derinleşmesi ve kurumsallaşması için bir katkıda bulunacağıma inanıyorum" şeklinde konuştu.
Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerinin çok yüksek düzeyde olduğunu vurgulayan Andres, "İki ülke, arasında çok yoğun ilişkilerde bulunmaktadır. Alman ve Türk ekonomik işbirliği bağlamında çok uzun yıllara dayanan gelenek söz konusudur. Bugünde Alman işletmeler, Türk ortaklarıyla birlikte Türkiye'de önemli altyapı projeleri gerçekleştirmektedirler. Bunların olması tesadüfü değildir. Geçen yıl 16 milyar Euro'luk dış ticaret hacmiyle bir önceki yılla karşılaştırdığımızda yüzde 12'lik bir artış söz konusudur. Geçen yılda gerçekten Alman işletmeleri Türkiye'de yatırım yaparak Türkiye'nin geleceğine ne kadar güvendiklerini göstermiş oldular. Çok kısa sürede Türkiye'deki hükümetiniz 9 reform paketinin çalışmalarını bitirmiş. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne müzakere tarihi almak için ne kadar ciddi çalışıldığının göstergesidir"  diye konuştu.

Alman müsteşar konuşmasının sonunda öğrencilere müjde vererek, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesiyle hepiniz aktif meslek hayatınıza gireceksiniz. Yetenek ve bilgilerinizle Türkiye'yi yeni geleceğe götüreceksiniz. Diğer ülkelerde olduğu gibi insanların toplumun umudunu teşkil ediyorsunuz. Avrupa'nın da umudunu oluşturuyorsunuz. Bu Avrupa ve barış, demokrasi ve hukukun üstünlüğe inanan bir Avrupa olacaktır. Bu umutların gerçek olmasına yardımcı olun. Başlangıç yapılmıştır. Yolunuz açık olsun" dedi.

iha-zonguldak
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2004 Perşembe 10:12:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?