5
Mayıs
2024
Pazar
ZONGULDAK

Zonguldak: Bakan Güçlü: 'fındık üreticisinin zararını karşılayacağız'

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Zonguldak’a geldi. Sabah ilk olarak Vali Yavuz Erkmen’i makamında ziyaret eden Güçlü, bölgedeki çalışmalar hakkında brifing aldı.

Bu yıl doğal afetler nedeniyle Türkiye’nin şanssız bir yıl geçirdiğini kaydeden Bakan Güçlü, özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan don olayları nedeniyle fındık üreticisinin mağdur olduğunu belirtti. Güçlü, "Doğal afetlerden dolayı Türkiye çok şanssız bir zaman yaşıyor. Geçen yıllarda yaklaşık 40 ilde tabi afet yaşanırken bu yıl Temmuz ayı itibariyle 64 ilimizde tabi afet ortaya çıktı. En yaygını da Karadeniz Bölgesi’nde fındık üretimini etkileyen don olayıdır. Bu konu Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda görüşüldü. Bir kaynak arayışına gidildi. 20 trilyon liralık kaynak bulundu. Bu çiftçilerimizin zararlarını karşılamaya yetecek kadar değil. Hiç olmazsa yaralarını sarabilecek, merhem olabilecek düşüncesiyle temin edilmiş bir kaynaktır. Bunun 10 trilyonluk kısmının ödenmesine bugünlerde başlanıyor" dedi.


Bölgenin hasar tespitinin resmen bitmediğini ifade eden Güçlü, "Bölgenin hasar tespiti resmen bitmediği için kesin sonucu alındıktan sonra fındık üreticilerinin zararının ödenmesine başlanacak. Bunun, zararı karşılayacak bir miktar olmadığını biliyoruz. Türkiye’de bu zararın tamamını telafi edebilecek bir sistem mevcut değil. Tarım ürünlerinin sık sık bu tür tehlikelere maruz kalmasından dolayı kalıcı çözüm olarak tarım ürünleri sigortasının çıkarılması gerekiyor. Bu yasa hükümetimiz tarafından yasa teklifi olarak hazırlanmış, Meclis’e intikal etmiş, Tarım Komisyonu’ndan geçmiş, Meclis Genel Kurulu’na gelmiştir. Bu yasayı daha önceki yıllarda çıkarabilmiş olsaydık, fındık üreticileri başta olmak üzere afete uğramış tüm çiftçilerimiz böyle bir belirsizlik içinde kalmayacaklar ve gelirlerinden mahrum olmayacaklardı. 2005 yılından itibaren çiftçilerimize hizmet vermeye başlayacak olan bir sistemdir" diye konuştu.


Bir gazetecisinin sorusu üzerine, Çin’in sanayi sektöründe oluşturduğu korkunun gıda ve tarım sektöründe de yaşanmasının mümkün olmayacağını belirten Bakan Güçlü, Çin’in bu sektöre beklenenden hızlı girmesi durumunda gerekli tedbirlerin alınacağını kaydetti. Güçlü, "Tarım ürünlerine yönelik olarak Çin’den dolayı Türkiye çok büyük tehdit altında değildir. Bizim açımızdan bu tehdit kısmidir. Esas, bir kısım sanayi sektörü ürünleri ile alakalı gelişmeler etkileyicidir. Dünyada ticaretin yönü serbestleşmeye yöneliktir. Burada alacağımız tedbir, yasaklayıcı tedbirlerden ziyade daha çok düzenleyici, iç piyasada üretim maliyetlerini düşürücü, rekabet edebilir olanların gelişmesini sağlamaya yönelik olacaktır. Seçici olmak lazım, gelişmeyi, rekabeti geliştirdiği alanlarda daha esnek, ama bu sektörü büyük ölçüde etkileyecek üretimi durduracak bir girişime de hiç bir ülke müsaade etmez" şeklinde konuştu.

iha-zonguldak
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2004 Salı 14:50:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?