3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zonguldak: Saklı cennet

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yeşilin her tonunun görülebildiği tabiat harikası yaylalar, doğaseverlerin keşfini bekliyor

ALAPLI - Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesinde, yeşilin her tonunun görülebildiği tabiat harikası yaylalar, doğaseverlerin keşfini bekliyor.

Türkiye’nin 105. tabiat anıtı olarak tescillenen Zonguldak’ın Alaplı ilçesine bağlı Gümeli beldesindeki Gümeli Ormanı’nın yakınında yer aldığı 1637 metre yükseklikteki Bacaklı Yayla Tepesi ve dağın eteğindeki Bölüklü Yayla, doğal güzellikleriyle adeta ziyaretçileri büyülüyor.

Gümeli belde merkezinden insanların araçlarıyla ya da sık ormanlarının arasından akan derelerin şırıltısını dinleyerek uzun yürüyüş sonrası varabileceği yaylalar, çeşitli sporlara elverişli yamaçları, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğiyle turistleri cezbediyor.


Yaylalar Karadeniz’i canlandıracak


İğne ve yayvan yapraklı ağaçlar ve çok çeşitli orman altı bitki örtüsüyle yaylaların; doğa yürüyüşü, foto safari, olta balıkçılığı, av ve yaban hayatı gibi aktivitelere yanıt veren yapısıyla Karadeniz turizmine katkısının artırılması hedefleniyor.

Kentin en yüksek tepesindeki Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü Yayla’nın sık çam ormanları arasındaki evleri, yaylacılık geleneği ve zengin bitki örtüsüyle turizmden daha fazla pay alabilmesi için projeler üretiliyor.

Yayla çevresindeki, mayın, gürgen, porsuk ve köknar ağaçlarının yanı sıra karaçam, meşe, Anadolu kestanesi, çınar, defne, ısırgan, ökse otu, karayemiş, orman gülü gibi odunsu ve otsu bitki türlerinin yanı sıra yaban hayatı açısından da geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki, tavşan, baykuş ve kartal gibi türlerin yer aldığı ormanların doğa bilimcilerini de cezbetmesi amaçlanıyor. 


Ekolojik turizm


Denizli’ye atanan Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, kentin denizi, tarihi eserleri, mağaraları ve doğa yapısıyla önemli turizm merkezi olduğunu söyledi.

Özellikle ekolojik turizmin gelişmesinin yerel hakların turizm faaliyetlerinden yararlanmasını sağladığına dikkati çeken Erkmen, şöyle konuştu:

"Ülkemizin doğal potansiyeli önemli şanstır. Karadeniz de ekolojik turizm konusunda cennettir. Bunun değerlendirilip geliştirilmesi gerekmektedir. Yaylalardan da bu açıdan yararlanmalıyız. Türkiye’nin en yaşlı ağaçları arasında gösterilen 1600 ve 1000 yaşındaki porsuk ağaçlarının bulunduğu çevredeki yaylalar, doğa sevenlerin ilgisini çekecektir. Özellikle tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmesi ilgiyi artıracak. Ekolojik turizmin gelişmesiyle turizm çeşitliliği açısından bölge cazibe merkezi olacaktır. Gizli kalmış cennetlerimiz turizme kazandırılmalı. Kentteki festival ve şenliklerde buralara geziler düzenlenmesi turist ilgisini fazlalaştıracaktır."


Ev pansiyonculuğuna destek


Ekolojik turizm konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğünce Devrek ilçesine bağlı Yazıcı köyünde başlatılan çalışmalara Türkiye’de ilk desteğin sağlandığına işaret eden Erkmen, şunları kaydetti:

"Yedigöller’e en yakın köy Yazıcı’da 5-6 aileyi barındıracak eve sahip aileye, 17 bin YTL civarında destek sağlandı. Bu, Türkiye’de ilk uygulamadır. Ev pansiyonculuğu yapmak isteyen köylülere her türlü destek ve kolaylık sağlanacak. Aileler, bu işi benimsediğinde turistler doğa güzellikleri yerinde yaşayacaklar ve yöresel ürünlerini pazarlanma imkanına kavuşacaklardır. Doğası bozulmamış yaylalardaki vatandaşlarımıza benzer uygulamalarla desteklememiz turizmi geliştirecektir." 

aa
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 11:13:03
Güncelleme :8 Mayıs 2008 Perşembe 11:24:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?