3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zonguldak platformu toplandı

ZONGULDAK PLATFORMU TOPLANDI

Zonguldak Platformu’nun genişletilmiş toplantısında Mithatpaşa Tüneli üzerinde farklı görüşler tartışıldı.

Zonguldak Platformu, bünyesinde bulunan sivil toplum örgütlerinin katılımıyla geniş çaplı bir katılımla bir araya geldi. Toplantı divanı TBMM Kanunlar Kararnameler Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Özer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak Temsilcisi ve Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Osman Sav, Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas ve Devrek-Gökçebey Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Cin’den oluştu.

Ali Özer’in platform sürecine ilişkin bilgilendirme konuşmasıyla başlayan toplantıda, 17 kişilik icra kurulunun sık, sık bir araya gelerek Zonguldak’ın sorunları üzerine ortak çözüm arayışı için çalıştıkları hatırlatıldı. Bir yıl önce yapılan geniş katılımlı toplantının ardından daha lokal konular üzerine çalışma kararı alındığı hatırlatılarak Mithatpaşa Tüneli’nin hayata geçmesi için başlatılan imza kampanyası örnek gösterildi.

Özer konuşmasında gündem hakkında bilgi vererek, imza kampanyasının amacına ulaşabilmesi için bundan sonraki süreçte neler yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve başka hangi konularda nasıl çalışmalar yapılması konusunda tartışmak için bir araya geldiklerini söyledi. Daha sonra Osman Sav, platform yürütme kurulu olarak düzenledikleri imza kampanyasında yaklaşık 40 bin civarında imza toplandığını ve Zonguldak’ın ulaşım ve trafik sorununun çözümü için bu imzaları Ulaştırma Bakanına vererek, sorunun ciddiyetini yerinde görmek üzere Zonguldak’a davet etmeyi planladıklarını söyledi.

Vali Erdal Ata’nın da konuyla yakından ilgilenmesinin sevindirici olduğunu belirten Sav, AK Parti Milletvekili Polat Türkmen’in tünel için etüt ihalesinin yapılması için çalışma başlatıldığını ifade ettiğini hatırlattı. Toplantıda Mithatpaşa Tüneli için başlatılan imza kampanyasının yanı sıra platformdan yapılması istenilen çalışmalar hakkında da öneriler alındı.

KATILANLAR

Zonguldak Platformu’nun toplantısına Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan, Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir, Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ramis Muslu, Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun, ZERÇEV Başkanı Cevat Kır, Türkiye Değişim Hareketi Temsilcisi Harun Akın ile çok sayıda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve gazeteciler katıldı.

MİTHATPAŞA TÜNELİ İÇİN KONUŞULANLAR

Gündemin ana gündem maddesi Mithatpaşa Tüneli’nin hayata geçmesi için bundan sonra nasıl bir yol izleneceğine yanıt aranmasıydı. Tüm katılımcılar ve konuşmacılar Zonguldak Platformu’nun Mithatpaşa Tüneli konusunda sergilediği çalışmayla önemli bir atılım yaptığı görüşünde birleşerek emeği geçenlere teşekkür ettiler. Katılımcılar bu konuda farklı görüşler öne sürerken ilk sözü alan Zonguldak Elektrikçiler Odası Başkanı Ali Kaya, Zonguldak Platformu’na emeği geçenleri kutlayarak geçmiş yıllarda yapılan benzer oluşumların sonuç almakta yaşadığı zorlukları hatırlattı. Çabanın güzel ve anlamlı olduğunu belirten Kaya kendilerinin de bir gün memnuniyetle nöbet tuttuklarını ve bu işin peşinin bırakılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Değişim Hareketi Zonguldak İl Başkanı Harun Akın ise toplantının başında söz alarak sadece kampanyaya katılmak için Ankara’dan günübirlik Zonguldak’a geldiğini belirterek geç kalınmadan bu yatırımın Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2010 yatırım programına alınması gerektiğini söyledi. Kampanya’nın hemen ardından bu çalışmanın yapılması gerektiğini belirten Akın, “Elimizi çabuk tutmazsak bu düşünce de diğerleri gibi masal olur” dedi.

Akın, Mithatpaşa Tüneli’nin yatırım programına alınması için bir an önce Ulaştırma Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmasını isteyerek milletvekilliği dönemindeki deneyimlerinden örnekler verdi. Akın, yöre milletvekillerinin birlikte bu talebe sahip çıkması durumunda sonuca daha kolay gidileceğini ifade etti.

Söz alan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ise trafik sorununun çözümünde Mithatpaşa Tüneli’nin önemine değinerek, bununla birlikte Üzülmez Tüneli’nin de gündeme alınması için çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Eşref, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden gelen ekibin fizibilite çalışması için bir hazırlık içinde olduğunu belirterek Zonguldak –Filyos arasında bir harita çalışması yapıldığını ancak Mithatpaşa Tünel projesinin ayrı olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Eşraf aynı zamanda direk Ulaştırma Bakanı’na gitmek yerine, öncelikle bürokratik sıralamaya göre Karayolları Bölge Müdürü’nden başlamak üzere ziyaretler yapılması ve bunun içinde bir ekibin oluşturulması gerektiğini vurgulayarak istendiği zaman bu ziyaretlere katılmaya hazır olduklarını belirtti.

MHP Eski Merkez İlçe Başkanı Hamdi Ayan da toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun imkanlarıyla bu tünelin çok hızlı bir şekilde açılabileceğini belirterek bu yönde bir çalışma başlatılmasını önerdi.

Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Yesari Sezgin de kent konseyi olarak bu konuyu gündemlerine almadıklarını belirterek bundan sonraki süreçte katkı vereceklerini söyledi. Sezgin kendisine bu konuda gönderilen cevap yazısı hakkında bilgi vererek Mithatpaşa Tüneli’nin Zonguldak Filyos ulaşım projesi içinde ayrı bir şekilde projelendirilerek ihale edilmesini gerektiğini vurguladı.

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ise siyaseten baskı yapılmasının gereğini hatırlatarak ‘ödenek yok’ denilerek kaynak aktarılmayan Çaycuma Köprüsü’ne bireysel girişimleri sonunda çok kısa zamanda nasıl kaynak oluşturulduğunu örnekleriyle anlattı.

Başkan Gülşen bir türlü yatırım programına alınmayan Çaycuma Köprüsü için yaptığı görüşmeler sonucunda iki farklı yatırım projesinden beşer trilyonun bir ay gibi kısa sürede Devlet Planlama Teşkilatı kanalıyla aktarıldığını ve köprünün tamamlandığını söyledi.

CHP İl Başkanı Osman Yayla ise bundan sonra yapılacak çalışmalarda ve ziyaretlerde talep edilmesi durumunda her yere gelmeye hazır olduğunu belirterek platformu kutladı.

Yayla, “Ben Zonguldak için ne yapıyorum. Ben hakkımı istiyorum” demesi gerektiğini ifade etti.

Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir konuşmasında tartışmaların salonlarda kalmaması gerektiğini belirterek somut adım atılması için daha hızlı olunmasını istedi. Özdemir, siyaseten yaklaşımların bu süreci olumsuz etkileyebileceğini belirterek bu konuda da özen gösterilmesini istedi.

Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılınçarslan ise Zonguldak Platformu’nun çalışmalarında sonuç alınmasının yakın olduğunu, güzel bir birliktelik örneğinin sergilendiğini hatırlatarak ilçelerdeki sorunların da bu yolla görülmesi gerektiğini hatırlattı.

Karaelmas Gazeteciler Dernek Başkanı Atilla Öksüz ise konuşmasında gazeteciler olarak sorunların çözümü için daha fazla çaba göstermeye hazır olduklarını ancak, sivil toplum örgütlerinden ve siyasetçilerin son yıllarda aynı duyarlılığı göremediklerini söyledi. Zonguldak Platformu’nun siyaset üstü bir çaba olduğunu belirten Öksüz, salonda bulunan CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk’e,

“Zonguldak’ın bir sorunu basında yer aldığında lütfen beş milletvekili bir araya gelerek kendinize ne yapabileceğimizi sorun. Herkes kendisini sorumlu hissetmeli” dedi.

Öksüz, Mithatpaşa Tünel Projesi’nin genel bir talep olduğunu aynı güzergahta bulunan mevcut Ekmekçi Tüneli’nin Asma’dan başlayıp Kilimli Bölüm’den çıktığını hatırlatarak bunun da tartışmaya ilave edilmesini önerdi. Toplantıya Ereğli’den katılan ZERÇEV Başkanı Cevat Kır ise gerçek sorunun ekonomik kalkınma konusunda Zonguldak’ın içinde bulunduğu negatif sürecin olduğunu belirterek, genel söylemler yerine lokal çalışmalarla sonuca daha kolay gidileceğini ifade etti. İş ve istihdam konularında yaptıkları çalışmaları da anlatan Kır, toplumsal duyarlılık, hoşgörü ve çabayla Mithatpaşa Tüneli ve başka sorunların hayata geçebileceğini söyledi.

CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise Zonguldak’ın taleplerini milletvekilleri olarak görmezlikten gelmelerinin mümkün olmadığını hatırlatarak imza kampanyasının başladığı saatte Genel Başkan Yardımcıları Kemal Anadol ve Hakkı Süha Okay ile birlikte gelerek destek verdiklerini hatırlattı. Köktürk ayrıca Zonguldak’ın genel yatırımdan aldığı payları eleştirerek, hükümetin ilgisizliğinin net olarak anlaşılması için rakamların irdelenmesi ve diğer kentlerle kıyaslanması gerektiğini hatırlattı. İktidarın ilgisizliğinin devam etmesi durumunda bu tünelin ve diğer tünellerle ulaşım sorunun aşılmasının zor olduğunu belirten Köktürk, kendilerine düşen ne görev varsa üstlenmeye hazır olduklarını söyledi.

İZLENECEK YOL KONUSUNDA FARKLI YAKLAŞIM

Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ile 22. Dönem Milletvekili Harun Akın imzaların yerine ulaştırılması konusunda farklı yöntemleri savunmaları, bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda önemli bir tartışmaydı. Akın, bu tünelin yapılmasının siyasi bir karara bağlı olduğunu belirterek, bürokratları tek, tek ziyaret etmenin önemli bir zaman kaybına neden olacağını ve direk Ulaştırma Bakanı’nın sorunu yerinde görmesinin sağlanmasının yeterli olacağını söyledi. Akın, Eşref’in önerdiği yöntemin uygulanması konusunda şerh koyduğunu belirtti. Vali Yardımcısı Mehmet Tevfik Emre konuşmaları baştan sona dikkatle dinlerken Vali Erdal Ata’nın sorunun çözümüyle ilgili olarak yakından ilgilendiğini belirtti. Yaklaşık üç saat süren tartışmalar sonunda sonuç bildirgesinin hazırlanarak kamuoyuna duyurulması ve bu konuda başladığı belirtilen etüt proje ihalesi sürecine bağlı kalmaksızın kamuoyunun talebini üst makamlara aktarılması yönünde çalışamaya devam edilmesi görüşü öne çıktı.

Toplantıya ilişkin sonuç bildirgesi ise önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacak.

ZONGULDAK PLATFORMU TOPLANDI
ZONGULDAK PLATFORMU TOPLANDI
ZONGULDAK PLATFORMU TOPLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2009 Pazar 12:33:00
Güncelleme :11 Ekim 2009 Pazar 12:50:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?