3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zonguldak'a havaalanı geliyor

Zonguldak Valisi Erdal Ata, Atlas Jet yetkililerinin, Zonguldak Havaalanı'na inebilecek kapasitede uçakları olduğunu söylediklerini belirterek, ''Biz de yazı yazarak tarifeli seferler konulması için talepte bulunduk'' dedi.


Vali Ata, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte göreve başlamasının ardından kendisine söz konusu dağda 3 milyon metreküp hafriyat yapılacağının, daha sonra da farklı rakamların aktarıldığını söyledi.


Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğünün talepleri doğrultusunda bölgeye gelen teknik heyetin, havaalanının güvenli olarak ulaşıma açılabilmesi, büyük uçakların inebilmesi için yaklaşık 32 milyon metreküp hafriyat yapılması gerektiğini söylediğini belirten Ata, bundan dolayı tıraşlama çalışmalarını durduklarını kaydetti.


İç hat seferleri yapılabilmesi amacıyla TBMM Başkanı Köksal Toptan, kendisi ve Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca'nın Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü ile görüştüğünü belirten Ata, şunları kaydetti:
''THY'nin en küçük A-319 tipi uçakları olduğu belirtildi. Bu uçakların da Zonguldak Havaalanı'na inmelerinin riskli olacağı ancak 80-100 kişi kapasiteli olanların iniş yapabileceği söylendi.


Atlas Jet yetkilileri, havaalanımıza inebilecek kapasitede uçakları olduğunu belirttiler. Biz de yazı yazarak tarifeli seferler konulması için talepte bulunduk. Onlarla irtibat kurmaya çalışıyoruz. Ama bir taraftan da havaalanıyla ilgili çalışmalara devam etmeyi düşünüyoruz.


Teknik kadro, 32 milyon metreküp hafriyat yapılması gerektiğini söylese de daha az miktarla havaalanını daha güvenli hale getirebileceğimizi düşünüyorum. Çalışmayla riskin yüzde 20-30'a indirilebileceği söyleniyor. Köy hizmetlerinin burada planlı işleri var, tamamlandıktan sonra dağın tıraşlanması için iş makinelerini sevk edebiliriz.''

-ZONGULDAK HAVAALANI-

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1 milyon metrekare alanda 1991'de yapımına başlanan ve 11 Mart 1999'da dönemin başbakanı Bülent Ecevit'in açılışını yaptığı Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havaalanı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünce 2002'de trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı gerekçesiyle uçak inmeden kapatıldı.
DHMİ Genel Müdürlüğünde 18 Ağustos 2006'da gerçekleştirilen toplantıda, Zonguldak Havaalanı'nın işletmeye açılmasına yönelik karar alınarak, 15 Eylülde ihale yapıldı.


İhaleye katılan 2 firmadan Zonguldak Özel Sivil Havacılık AŞ, her yıl 32 bin dolar tesis bedelinin yanı sıra cirodan binde 1,06 DHMİ'ye pay ödeme teklifiyle havaalanını 25 yıllığına işletme hakkına sahip oldu.


Havaalanının uçuşa açılması çalışmaları kapsamında, DHMİ Elektronik Dairesi Başkanlığı ekipleri, 11 Ocak 2007'de teknik cihaz donanımı yerleştirilmesi çalışmaları öncesinde tespitlerde bulundu, kontrol uçağı, elektronik cihazlardan istenen düzeyde sinyal almasına yönelik çalışmalar yaptı.
DHMİ Hava Seyrüsefer Dairesi Başkanlığına ait kontrol uçağının 3 kez yaptığı test uçuşunda istenilen sinyallerin alınmasının ardından Temenler Köyü Galli Tepesi'nde konuşlandırılan elektronik cihazlardan yeterli sinyaller alındı.
DHMİ'ye ait kontrol uçağındaki teknik ekip, 11 Ağustos 2007'de çalışmalarını dosya haline getirerek havaalanının özelliklerini tüm ülkelere deklare etti.
Zonguldak Havaalanı'nın NOTAM sistemine dahil edilerek hava trafiğine açıldığı duyuruldu, 20 Ağustosta da dünya havayolu şirketlerine deklare edildi.
Kente gelmek isteyen yabancı yatırımcılara kolaylık sağlanabilmesi için valiliğin talebi doğrultusunda Zonguldak Havaalanı, bakan oluruyla, 13 Kasım 2007'den itibaren 1 ay süreyle geçici olarak ''hava hudut kapısı'' haline getirildi.
Küçük uçakların daha rahat iniş-kalkışının sağlanması, büyük uçakların sefer yapabilmesi için havaalanının çevresindeki 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı'nın tıraşlanması kararlaştırıldı.


Dağın 160 kodundan 50 koduna kadar olan kısmının üçgen şeklinde tıraşlanarak yaklaşık 2 milyon metreküp hafriyat alınması planlandı, bunun için kampanya başlatıldı.


Küçük gövdeli uçakların iniş-kalkış yapabildiği yıllık 500 bin yolcu kapasiteli Zonguldak Havaalanı'nda, 2 bin 144 metrekarelik terminal binası, 48 araç kapasiteli VIP otoparkı bulunuyor.

A.A
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 11:23:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hayati demirci IP: 88.248.255.xxx Tarih : 20.08.2008 20:14:00

yeter artık ne olur uçakların inip kalktığını görelim artık.bu hava alanı zonguldak.bartın.karabük ve çevre ilçelerin gelişmesi için velinimettir.açıldığında uçaktan korktuğum halde ilk müşterisi ben olmak isterim