3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zonguldak'ın çıkış yolu Filyos

Zonguldak Valisi Erdal Ata, KGD'yi ziyaret ederek gazetecilerin sorularını cevapladı. Vali Ata, Zonguldak'ın çıkış yolunu Filyos Projesi olarak gösterdi.

Zonguldak Valisi Erdal Ata, Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni (KGD) ziyaret etti. Vali Ata'yı Dernek Başkanı Atilla Öksüz, Yönetim Kurulu Üyeleri ile dernek üyesi gazeteciler karşıladı. Vali Erdal Ata, kentin birikmiş sorunları hakkında ziyareti sırasında bilgi verirken, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Vali Erdal Ata, Filyos Projesi'nin büyük bir proje olduğunu kaydederek, 2009 yılında kademeli olarak yine kamulaştırmaya, buraların haritalarını çıkarmaya, İmar Palanlarını yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Vali Ata, “Filyos'da 7 milyon metre kare mülkiyeti tamamen bize ait arsamız hazır. İmar planları var. Filyos'da Askeri tesis sebebiyle bir sıkıntı var. O konuda Ankara'da ilgili kuruluşlar bir araya geldik. Milli Savunma Bakanlığı temsilcileri de bu toplantıya katıldı. Oradaki askeri tesisin taşınması için Maliye Bakanlığı 2009 bütçesine ödenek koyacak. Ondan sonra arsa problemi 7 milyon metre karelik alanda kalmayacak. Filyos projesi 2-3 etaptan oluşuyor. Büyük bir proje. Biz 2009'da kademeli olarak yine kamulaştırmaya, buraların haritalarını çıkarmaya, İmar Palanlarını yapmaya devam edeceğiz. Serbest bölgede kademeli olarak buradaki çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar bir günde olacak işler değil. Filyos'ta Harita ve İmar Planları için 6 aya ihtiyacımız var. Devlet olarak bizler üzerimize düşenleri yapma konusunda gayretli çalışıyoruz” dedi.

“KRİZ FİLYOS PROJESİNİ ETKİLEYEMECEK”
Krizin Filyos Projesi'ni etkilemeyeceğini belirten Vali Ata, “Kriz var deniyor. Bizden yer talebinde bulunan iki firma var. Birisi kendisi bize müracaat etmişti. Diğeri ile bizler temasta idik. Kriz söylentileri üzerine kendilerini aradık. Onlar yatırımdan vaz geçmeyeceklerini krizinde kendilerini etkilemediğini bizlere söylediler. Firmalar bizim yer tahsisini yapmamız halinde hemen yatırımlarına başlayacaklar. DSİ taşkın projesini tamamlamak üzere. 2009 yılında 30 kilometre istinat duvarı inşaatının yapımına başlanacak. Bu uzun vadeli büyük bir yatırım. Bir demir çelik fabrikası bugün kurulmaya başlansa 3-4 da inşaatı bitmez. Bazen krizler parası olan için yatırımcı için iyi bir fırsattır. Krizden önce demir ve çimentonun fiyatı çok fazlaydı. Şimdi ise neredeyse yarı yarıya düştü. Filyos ırmağı üzerinde kimisi taşkının önlenmesi, kimisi sulama amaçlı, kimisi enerji amaçlı 5 baraj inşaatı bulunuyor. Proje olsa bile bu projeler hemen yapılacak işler değil. Kamulaştırma yapılmalı, devlet olarak yapmamız gereken alt yapı çalışmalarını yapmalıyız. Gerçekleri dile getirmeliyiz. Halkımıza yanlış bilgi vererek, umutlarıyla oynamamalıyız. Zonguldak'ın istikbali Filyos'dur. Filyos'da ciddi adımlar attık. Filyos projesinin gerçekleşmesini siyasiler başta olmak üzere hepimiz istiyoruz. Ankara'da buna sıcak bakıyor. Bu proje gerçekleşecektir” dedi.

“KAMU KURULUŞLARI YER BULMAKTA ZORLANIYOR”
Vali Erdal Ata, Saltukova havaalanı hakkında da yaptığı açıklamada, “Öğer Tur'un Nisan ayında uçuşları başlatacağı söyleniyor. İlgili firmanın Genel Müdürleri önümüzdeki günlerde bizle görüşmeye gelecek. O zaman daha net bir bilgi sizlere açıklayacağız Bildiğimiz kadarıyla Öğer Tur bir an önce faaliyete geçmek istiyor. Biz büyük uçakların iniş kalkışı için tepeyi tıraşlamaya devam ediyoruz. Oradaki çalışmamız sürecek” dedi.

Erdal Ata, 69 Ambarlarının bulunduğu yerin mezbelelik bir görüntüde olduğunu belirterek, “Burada faaliyet gösterenleri ya Organize Sanayi Bölgesi'ne yada Küçük Sanayi Siteleri'ne taşıyacağız. Orada TTK'dan hazineye devredilen 43 bin metre kare alan var. Burada sağlık istasyonu, okul ve kamu kuruluşları için bina yapmak istiyoruz. Kamu kuruluşları yer bulmakta zorlanıyor. Yerimiz olmasına rağmen başkalarına kiralamışız” dedi.

“SAĞLIĞI BİR ÇATIDA TOPLAMALIYIZ”
Vali Erdal Ata, Sağlık Bakanlığı'nın geliştirdiği, “Sağlık Kent” projesini Zonguldak'ta da gerçekleştirmeyi arzuladıklarını kaydederek, “Sağlık kuruluşlarını bizde ilimizde bir çatı altında toplamak istiyoruz. Bakanlık bunun için 200 dönüm yer istiyor. Zonguldak'ta bunun imkanı yok. Biz 50 dönüm yer bulsak bu projeyi hayata geçireceğiz. 12 yıldır yer tahsisi yapılamadığı için kapalı salon inşaatına başlanamamış. Biz kendi yerlerimizi veriyoruz. Sonra yer arıyoruz. Elimde olsa Hükümet binasını yıkar yeniden yaptırırdım” dedi.

“ZKÜ FİNANSI SAĞLASIN EML ONLARA VERELİM”
Vali Erdal Ata, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nin öğretim yılı açılış töreninde Rektör Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz'ün gündeme getirdiği ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'ında destek verdiği Endüstri Meslek Lisesi binasının üniversiteye verilmesi projesi hakkında da, “Şuan EML'de bine aşkın öğrenci eğitim görüyor. Onların ihtiyacını karşılayacak modern bir bina yapmadan o proje gerçekleşmez. Birde kaynak sorunu var. Rektör hocamızın fikri güzel. EML binasını Güzel Sanatlar Fakültesi yapmak istiyor. Tarihi dokusunu da koruyarak. Bizde olumlu bakıyoruz. Ancak, kaynak problemi var. Rektör hocamız ZKÜ bütçesinden yeni bir Endüstri Meslek Lisesi yapma konusunda protokol hazırlasın o zaman hemen o binayı veririz” dedi

“KARAYOLLARINDA ÖNEMLİ İŞLER YAPILACAK”
Mittahpaşa tüneli başta olmak üzere Zonguldak'ın ulaşım sorununu çözmek için önemli işler yapılacağını bildiren Vali Ata, “Karayollarıyla görüşüyoruz. Zonguldak-Filyos arasında geçmişte yapılan bir proje var. Bu revize ediliyor. Tüneller konusunda çalışmalar sürüyor. Zonguldak-Ereğli, Ereğli-Alaplı, Ereğli-Devrek arasında çalışmalar sürüyor. 2009'da karayollarına 100 trilyon ödenek ayrılacak. Zonguldak'ın şansızlığı arazi yapısından kaynaklanıyor. Konya'da bir liraya mal edilen iş burada 10 liraya mal ediliyor. Bu kamu içinde böyle özel sektör içinde böyle. Zonguldak'ta alt yapı yapmak gerçekten çok zor” dedi. Zonguldak'ın asayiş konusunda şanlı bir il olduğunu belirten Vali Erdal Ata sözlerini şöyle tamamladı:

“Ben bir çok il ve ilçede görev yaptım. Onun için karşılaştırma yapabiliyorum. Zonguldak asayiş yönünden şanslı bir il. Huzurlu bir il. Emniyetimiz,Jandarmamız çok iyi çalışıyor. Mobese sisteminin ihalesini yaptık. Ancak tek firma girince iptal ettik. Önümüzdeki günlerde Telekom'lada görüşerek yeniden ihale açacağız. Devletin kaynaklarını kullanmanın bir kuralı var. Bu yüzden bu ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Ancak, bu proje gerçekleşecek.”

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 22:12:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?