3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zonguldak'ta mutfak giderleri arttı

Zonguldak'ta, Ağustos ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 3.43 oranında arttı.

Aynı dönem itibarıyla mutfakta yıllık artış oranı yüzde 14'e yükseldi.
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) her ay yaptığı Zonguldak'ta yaşayan bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik aileyi kapsayan gıda araştırmasına göre, Ağustos ayında mutfak gideri bir önceki aya göre yüzde 3.43 oranında arttı.


Ağustos ayında dört kişilik bir ailenin gıda harcaması 23.16 YTL artarak 699.86 YTL'ye yükseldi. Aynı dönemde mutfak giderlerindeki yıllık artış oranı yüzde 14 seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 8 ayında gıda artışı yüzde 8.4 oldu. Yapılan açıklamada, şöyle denildi: "Geçen yıl Ağustos 2007'de mutfak harcaması yüzde 0.35 oranında artmıştı. Süt ve süt ürünleri grubu, bu grupta tüm ürünlerde artış oldu. Süt yüzde 4, yoğurt yüzde 18, beyaz peynir yüzde 10, taze kaşar yüzde 10 arttı. Et ürünleri grubunda, hemen hemen tüm ürünlerde artış meydana geldi. Tavuk etine gelen yüzde 34 zam dikkat çekti. Kırmızı et ürünlerinde kıyma yüzde 2, kuşbaşı yüzde 2, kemikli et yüzde 5, sakatat ürünleri yüzde 13 arttı. Yumurta yüzde 2 artarken, 1 Eylül'de avlanma mevsimi başlayan balık hesaplamaya alınmadı."


Bakliyat grubunda, barbunya yüzde 17, yeşil mercimek yüzde 10, kırmızı mercimeğin yüzde 3 arttığı belirtilerek şöyle denildi: "Dermason kuru fasulye ve nohutta değişim olmadı. Tahıl grubunda, makarna yüzde 8, un yüzde 10 geriledi. Baldo pirinç yüzde 3 arttı. Diğer ürünlerde değişim olmadı. Sebze ve meyve grubunda ise, mutfak giderlerinde önemli yer tutan bu grupta mevsim ürünlerinde yaşanan fiyat düşüşleri vatandaşa nefes aldırdı. Bu grupta kıvırcık marul, kabak ve patates dışında tüm ürünlerde düşüş yaşandı."


Genel Maden İşçileri Sendikası'nın yaptığı araştırmaya göre, sebze fiyatlarında genel ortalamada yüzde 12 düşüş görüldü. Bu grupta en yüksek düşüş yüzde 30 ile domateste görüldü. Domatesi yüzde 29 ile taze fasulye izledi. Kıvırcık marul yüzde 2, patates yüzde 30, havuç yüzde 15 oranında arttı. Yaz mevsiminin son ayında özellikle mevsim meyvelerinde fiyat gerilemesi devam etti. Meyve grubunda ortalama yüzde 15 civarında gerileme meydana geldi. Yağlar grubunda, ayçiçek yağı ve tereyağı yüzde 3 geriledi.


Diğer ürünlerde değişim görülmedi. Şeker ve şekerli ürünler grubunda şeker yüzde 10, reçel yüzde 3, bal yüzde 10, pekmez yüzde 8 oranında arttı. Baharat, çay ve salça grubunda Ağustos ayında önemli değişim görülmedi.


Ağustos 2008'de, ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 60,88 YTL artışla bin 836.04 YTL'ye yükseldi

İha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 15:29:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?