3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Zonguldak'tan ekonomiye 20 milyar dolar

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile HEMA Endüstri A.Ş. arasında Amasra-B Projesi rodevanslı sahaları için sözleşme imzalandı.

HEMA Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, bu proje ile Türkiye ekonomisine 20 milyar dolar kazandırılacağını vurguladı.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Müdür yardımcıları, HEMA Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ile Atilla Çınar’ın katıldıkları imza töreni TTK-A Tipi toplantı salonunda yapıldı.

İmza töreninde konuşan Mehmet Hattat, "HEMA Endüstri A.Ş. ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Zonguldak bölgesinde Bartın Amasra yeraltı kömürlerinin çıkarılarak ekonomiye kazandırılması için TTK ile 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanmıştır. Bu proje ile Türkiye ekonomisine 20 milyar dolar kazandırılacaktır. Her yıl ithal edilen kömürlerden 3 milyon ton ülkemizde üretilecek. Yılda 200 milyon dolarlık döviz tasarrufu sağlanacaktır. Bugün Türkiye’de 20 milyon ton kömür ithal ediliyor. Bunun için hazinemizden 1,5 milyar dolar para ödeniyor. Dünyada enerji kaynaklarının hızla tükendiği, petrolün 40 yıl, doğal gazın 50-60 yılda biteceği, kömürün ise 250 yıl süre ile ömrünün devam edeceği bilinmektedir. Bölgemiz ve malımızın kıymetini bilelim" dedi.

İlk yıllarda 2,5 milyon ton, ilerleyen yıllarda 3,5 milyon ton kömür çıkaracaklarını belirten Hattat, kömür ile birlikte yapacağı diğer yatırımlar ve istihdamdan bahsetti. Ayakbastı parası alınmasından şikayetçi olan Hattat, "Burada kira süremiz zarfında büyük bir istihdam olanağı oluşturarak Türk ekonomisine 15 milyar dolarlık bir imkan sağlanmış olacaktır. Amasra’da kömür bize bakıyor, biz de ona bakıyoruz. Ama biz daha Zonguldak’a gelir gelmez ayak bastı parası olarak 2,2 trilyonu aşkın bizden sözleşme için vergi ve resim harcı alınıyor. Ankara’da yaptığımız tüm çabalara rağmen hakları olmadığı halde aldılar. Çünkü bu ihale uluslararası bir ihaledir. Ama bağırta bağırta bu parayı aldılar" dedi. Söze giren AK Parti Zonguldak İl Başkanı Celil Uzun’un, "Para devlete gitti" cevabı üzerine Hattat, "Yatırıma gitseydi daha iyi olurdu" karşılığını verdi.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen ise, "Ülkemizde her tür maden var. Madenlere gerekli önemi maalesef vermiyoruz. Maden zor olduğu kadar zevkli ve karlıdır. Bundan sonra özel sektörün daha çok ilgi göstereceğine inanıyorum" dedi.

Son olarak konuşan Vali Yavuz Erkmen, "Zonguldak kömür havzası için tarihi bir gündür. Türkiye’de geç kalınmış bir olaydır. Yerin altında tüm zenginliği ile duran kömürün yer üstüne çıkarılması gerekiyordu. Bu anlaşma bölgenin önünü açmıştır. HEMA’nın bu işe soyunması taktir edilecek bir olay. Kendilerinin özel sektör olarak başarılı olması bölge için de çok önemli bir olay" dedi.

Konuşmaların ardından dua edildi. Son olarak, Amasra-B sahasının eksi 400-1200 metre kodları arasında 350 milyon ton taşkömürü rezervi çıkarma anlaşmasını Dağdelen ile Hattat imzaladı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2005 Cuma 14:40:56
Güncelleme :16 Nisan 2005 Cumartesi 19:42:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
m.fatih aksoy IP: 85.99.102.xxx Tarih : 17.05.2005 14:29:19
paraların rusyaya gidişinin sebebi yerli üretici firmaların konuya gerekli önemi vermemesindendir.kalorifercilerin koklaşma özelliği olan zonguldak kömürünü yakmak istememeleri sonucu döviz yurtdışına gitmektedir.rus kömürü tutuştuktan sonra kendi kendine yanmakta,koklaşma özelliği olan yerli kömür ise belli aralıklarda karıştırılması gerekmektedir.ithal kömür satan bir işletmeci olarak bu konu beni fevkalade üzmektedir.yerli kömürde de kalibre büyüklük seçeneği ile elenmiş ürün alma şansımız varsa pazarlamayı üretici firmalar iyi yaparsa biz tüketiciye rahatlıkla satarız.