2
Mayıs
2024
Perşembe
ALAPLI - ZONGULDAK
Belediye Sayfaları
Nufus
615.890
Yüz Ölçümü
3.306
İlçe Sayısı
6
Vali
Nufus
46.372
Yüz Ölçümü
350
Belediye Sayısı
51
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Alaplı Genel Bilgi

Alaplı Genel GörünümBatı Karadeniz Bölgesi’nde, Zonguldak İline bağlı bir ilçe olan Alaplı, doğusunda Ereğli, güney ve batısında Bolu, kuzey-batı ve kuzeyde de Karadeniz ile çevrilidir.

İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olup, iç kısımlara doğru yükseltiler artmaktadır. Kıyılarda ise alçalır. Alaplı’nın en büyük yükseltisi Aladağ’ın Bacaklıyayla Tepesi’dir (1.637 m.).

İlçe topraklarını Alaplı Irmağı sulamaktadır. Aynı zamanda bu Irmak ilçeyi ikiye bölerek Karadeniz’e dökülür. İl merkezine 65 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 350 km2 olup, 2000 Yılı genel sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 44.578’dir.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları serin, kışları ılık geçmektedir. Bol yağış alan ilçenin yıllık ortalama yağış miktarı 1163 mm.dir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi ve tekne yapımcılığına dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; mısır başta olmak üzere tahıl ürünleri, fındık gelmektedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği, kıyılarda da balıkçılık yapılmaktadır. Ayrıca arıcılık da yapılmakta olup bal üretimi önceliklidir. İlçede ahşap tekne yapımcılığı geleneksel bir uğraştır. Bu nedenle de her çeşit tekne yapımı ile ilgili işyerleri bulunmaktadır. El sanatlarından dokumacılık sürdürülmektedir.

Alaplı sözcüğü antik kaynaklarda Keles ve Cales olarak geçmektedir. Bu ismin Osmanlı Padişahı Sultan Orhan Bey’in komutanlarından Ali Alp’ten geldiği de iddia edilmiştir. Bu komutan Sakarya, Düzce, Akçakoca ile birlikte Alaplı bölgesini de Osmanlı topraklarına katmıştır.

Alaplı ilçesinin eskiçağ tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. İlk yerleşimin Alaplı yakınındaki Karadeniz Ereğlisi’nde MÖ.560-500 yıllarında başladığı göz önüne alınırsa, burasının da aynı tarihlerde yerleşime sahne olduğu sanılmaktadır. Bazı kaynaklarda Alaplı’da ilk yerleşimin Bithynia Krallığı döneminde başladığı, bunu Pers, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinin izlediği belirtilmektedir. Orhan Gazi zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır.

XIX.yüzyılda Kastamonu vilayeti Bolu Sancağına bağlı bir kaza konumunda idi. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1927’de Ereğli’ye bağlı bir bucak olmuş, 1966 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve 1987 yılında da ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede tarihi eser olarak; 1812 yılında yapılmış olan Merkez Cami ve Sivil Mimari Örneklerinden ahşap evleri dışında herhangi bir eser bulunmamaktadır. İlçede Şelaleler ve Bacaklıyayla civarı gibi mesire ve dinlenme yerleri vardır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.kdz-alapli.de/index.html ve www.yerelnet.org.tr adreslerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 16:21:16

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR