22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAYCUMA - ZONGULDAK

Bakanlık tüberkülozlu inek dağıtmış

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde kaymakamlık tarafından dağıtılan ineklerde tüberküloz hastalığı tespit edildi. Hayvanlar kesilerek itlaf edilirken, bakanlığa numune gönderildiği ve hayvan sahiplerine verilecek tazminat miktarının belirlenmesine çalışıldığı bildirildi. 

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında Çaycuma Kaymakamlığı tarafından dağıtılan Hostain cinsi ineklerden alan Çaycuma İlçesi Yukarıdere Köyü'nde oturan Vedat Camcı'ya ait 2 inek ile Çomranlı Köyü'nde oturan Hulusi Şentürk'e ait 6 inekte tüberküloz mikrobu tespit edildiği kaydedildi. Alınan numune sonuçlarının pozitif çıkması üzerine Hulusi Şentürk'ün inekleri devlet kanalıyla kesime gönderilerek tazminat bedeli ödendi. Vedat Camcı'ya ait 2 inek ise, Çaycuma Mezbahası'nda kesilerek gömüldü, ancak tazminat bedeli ödenmedi. 

16 yaşındaki özürlü çocuğuna tedavi geliri sağlamak amacıyla Kaymakamlık tarafından dağıtılan ineklerden aldığını ifade eden Vedat Camcı, tüberkülozlu ineklerin zararının karşılanmaması nedeniyle zor duruma düştüğünü ifade etti. Yetkililerden yardım isteyen Camcı, "Çocuğum özürlü. Özel özürlü okuluna gitmesi ve tedavi görmesi gerekiyor. Bu masrafları karşılayabilmek için proje kapsamında Kaymakamlık tarafından dağıtılan Hostain ineklerden 2 adet alarak bakmaya karar verdim. Bu ineklerde tüberküloz virüsü çıktı. İneklerim itlaf edildi. Ancak ben hala bu ineklerin taksitlerini ödüyorum" dedi. 

Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Aydın Çelik, Vedat Camcı'nın bakanlıktan yasal izin alınmadan ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bilgi verilmeden ineklerin kesildiğini ve kesimden sonra alınan sonuçlarda tüberküloz tespit edildiğini kaydetti. Camcı'ya tazminat ödenemeyeceğini belirten Çelik, "Bu proje kapsamında dağıtılan inekleri hayvan sahipleri kesemez ve satamaz. Hastalık tespiti ise bakanlık kanalıyla olur. Bakanlık kanalıyla hastalık tespit edildiği takdirde tazminat ödenmektedir. Hulusi Şentürk'e ait 6 inek Müdürlüğümüz kanalıyla Bakanlık tarafından hastalık tespit edilerek kesildi ve tazminatı hayvan sahibine ödendi" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 19:16:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?