22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAYCUMA - ZONGULDAK

Filyos vadisi sanayi cenneti olacak

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, yaklaşık 10 bin dönüm kullanılabilir yatırıma uygun arazisi bulunduğu bildirilen Filyos Vadisinde, Nurol ve Kibar Holding gibi grupların milyar dolar tutarındaki yatırım projelerinin hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Rus petrol şirketi Lukoil'in rafineri kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kuruluna (EPDK) başvurmasından bir süre sonra yatırımdan vazgeçtiği Filyos Vadisi; liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda yatırımcının geliştirdiği projelerle sürekli müteşebbislerin gündemini oluşturuyor.

Güneydoğu Anadolu Projesinden (GAP) sonra Türkiye'nin gerçekleştirebileceği en büyük yatırımlar arasında gösterilen Filyos Vadisi Projesi, açılması planlanan Zonguldak Havaalanının yanı sıra Filyos Irmağı kıyısı boyunca Zonguldak-Ankara demir yolu bağlantısı ve kara yolu ulaşımıyla yatırımcıları cezbediyor.

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, çalışmalar kapsamında Filyos Irmağının kanal içine alınma çalışmalarına başlanarak, tek yatak haline getirileceğini söyledi.

Bölgeye 25 milyon ton kapasiteli Karadeniz'in en büyük limanının yanı sıra termik santral, çimento fabrikası ve sanayi tesisleri inşa edilmesinin planlandığını anlatan Erkmen, şöyle konuştu: “Vadide tersane, serbest bölge ve diğer sanayi kuruluşları da yer alacak. Liman ve termik santralın yapımı için Nurol Torunlar ortak girişimi teklifte bulundu. Demir çelik tesisi için de Kibar Holding müracaat etti. Firmaların bu alanda girişimleri var. Nurol Torunlar ortak girişimi, yapacağı her yatırım için ayrı şirketini kurdu ve Maliye Bakanlığına müracaatta bulundu. Firmaların yatırım müracaatlarının bakanlıkça değerlendirilmesinin ardından yer tahsisleri yapılmasıyla yatırımlar başlayacaktır. Filyos Vadisi Projesi mutlaka gerçekleşecektir.”

BÖLGEYE HAYAT VERECEK

Vali Erkmen, Filyos'un yatırımların gerçekleşmesiyle kentin tamamına hayat vereceğine dikkati çekerken, şöyle konuştu: “Bölgenin ekonomik anlamda önünü açacak tesisler meydana getirilecek. Ekonomik yönden yatırımların gerçekleşmesi hizmet sektöründen tutun da birçok alanda istihdam yaratacak. Önemli olan projenin başlamasıdır. Geçmişte resmi müracaatlar yoktu. Ancak, şu anda (ben yatırım yapayım) diyen firmalar var. Arazinin kendilerine tahsisini bekliyorlar. İlgili yasa geriği burada bedelsiz arazi verilebiliyor. Bakanlık, müracaatları süzgeçten geçiriyor. Çok değer verilen bölgede ciddi firmalara tahsis yapılacaktır.”

AA
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 14:42:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?