15
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAYCUMA - ZONGULDAK

Kandemir: Esnaf batıyor

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, hızla devam eden göç nedeniyle esnafın durumunun çok kötü olduğunu söyleyerek, "Batıyoruz. Belde ve köylere göç fırtına gibi devam ediyor. Engelleyecek babayiğit yok" dedi.

Hayri Kandemir, göreve geldiği 2002 yılında 5 bin 200 olan aktif üye sayısının 5 yılda bin 850 kişiye kadar düştüğünü söyledi.

İlçeden göçün fırtına gibi devam ettiğini vurgulayan Kandemir, "Batıyoruz. Beldeleri ve köyleriyle birlikte Çaycuma bölgesinden göç, fırtına gibi devam ediyor. Engelleyecek babayiğit yok. Esnaf sayısı her geçen gün azalıyor. Kapanan iş yereri çok, iş yok. Alış veriş yapacak kimse yok. Kredilerin geri dönüşü yok. Takip oranı yükseliyor. Kredilerin yüzde 80 oranında geri dönüşü yok. İster istemez, bize oy verenleri, aynı yolda yürüdüğümüz esnaf arkadaşlarımızı icraya vermek zorunda kalıyoruz. Ne kurumun, ne de esnafın bu durumdan karı olmuyor ama teftiş edilirken, doğru beyanları bildirmek zorundayız. Başka alternatifimiz yok. Her ilçede, bölgede olduğu gibi Çaycuma'da da market ve büyük mağazaların artması küçük esnafımızı yok etmektedir. Önüne geçmek mümkün değil. Yasalar bile, market ve mağazalar gibi büyük şirketlere, büyük işyerlerine göre çıkıyor" dedi.

Kandemir ayrıca, 450 üyeye 4 milyon 300 bin YTL kredi verildiğini ve bunun yüzde 20'sinin geri döndüğünü ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 14:40:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?