15
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAYCUMA - ZONGULDAK

TSO başkanında Filyos teklifi

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Filyos Beldesi'ndeki Filyos Vadisi yabancı ve yerli yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam ederken, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rıfat Sarsık, bölgenin bir an önce Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Endüstri bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. 

Çaycuma TSO'nun organize ettiği, Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ile Çaycuma'daki sivil toplum örgütleri başkanları ve üyelerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıyı değerlendiren Çaycuma TSO Başkanı Rıfat Sarsık, Filyos Vadisi'nde süratle Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Endüstri bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Filyos Vadisi üzerinde yer alan Serbest Bölgenin iptalinin bu bölgede yeni düzenlemelere gidilmesini gerektirdiğini ifade eden Rıfat Sarsık, "Bunlardan biri de o alanda bir Endüstri Bölgesi ilan edilmesidir. Endüstri Bölgeleri 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu ile ülke ekonomisinin gelişmesini ve teknoloji transferini sağlamak, üretim ve istihdamı artırmak, yatırımları teşvik etmek, yabancı sermaye girişini artırmak ve Türk işçilerinin tasarruflarını Türkiye'de yatırıma yönlendirmek amacıyla kurulması öngörülen yatırım alanlarıdır. Uygulanacak yatırım teşvikleri devlet yardımlarından ayrı olmak üzere Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenebilmektedir. Bu da yatırımcılar için avantaj teşkil edecektir. Özellikle yabancı sermaye için Endüstri Bölgeleri cazip yatırım bölgeleri olacaktır. Filyos Vadisi üzerindeki alanın kamulaştırılmış olması, büyük sanayi parselleri için uygun olması bu işlemleri kolaylaştıracaktır" dedi. 

Zonguldak'ta yatırımın önünü açacak projelerden birinin de Teknoloji Geliştirme Bölgesi kurulması olduğunu belirten Çaycuma TSO Başkanı Sarsık, "Teknokent diye adlandırılan Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulabilmesi konusu gündeme getirilmiş ve bunun için de 40 dönüm arazi tahsis edilmiştir. Ne yazık ki Sanayi Bakanlığı tarafından ilimizde Ar-Ge tecrübesi kazanılması gerektiği, üniversite ve sanayi imkanlarının 'Teknoloji Geliştirme Bölgesi' kurulması için yeterli düzeyde olmadığı ifade edilerek uygun bulunmamıştır. Ancak iddia edilenin aksine Zonguldak ili ve çevresi Cumhuriyet'in daha ilk yıllarından itibaren süregelen bir sanayi kültürüne sahiptir. Özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu, demir çelik, kağıt, tuğla sektörlerinde öncü sanayi tesisleri ilimizde kurulmuştur. Toplam nüfusun büyük bir çoğunluğu bu tesislerde çalışmakta, ilimiz sürekli göç almaktaydı. Ancak gelinen son noktada bunun aksine ilimiz göç alan iller durumundan, en çok göç veren illerin ilk sıralarında yer almıştır. 

Üniversitede son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştirmiş ve imkanlarını üst düzeye çıkarmıştır. Bu nedenle yatırımcıları bölgeye çekebilecek cazibe merkezleri oluşturulmalıdır. Teknoloji bölgelerinde yer alacak girişimcilerin bir çok destekten faydalanacak olması bölgeye gelecek yatırımcıların artmasını sağlayacaktır. Üniversite-Sanayi işbirliğinin en somut örneklerinden olan bu bölgelerde yerli girişimciler; vergi teşvikleri kapsamında 31 Aralık 2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Ayrıca yerli veya yabancı girişimciler; AR-GE yatırımları, bilişim teknolojisi yatırımları, yazılım geliştirme yatırımları, elektronik sanayi yatırımlar ve ileri teknoloji gerektiren katma değeri yüksek yatırım yaptıklarında, bu yatırımlarda bir çok vergi ve fon istisnası ve kredi tahsisleri vardır. Yine bölgedeki yabancı yatırımcı hem sermaye, hem karını dilediğince transfer edebileceği gibi sermayeye de ekleyebilecektir. Dilediğince hisse transferi yapabilecek, yabancı personel istihdam edebilecektir. Bunlar yatırımcıları bölgeye çekmek için son derece önemli avantajlardır" diye konuştu. 

Bu konuların üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine inandıklarını söyleyen Çaycuma TSO başkanı Rıfat Sarsık, "Filyos Vadisi ilimizin, hatta bölgenin gelişimi için çok önemli bir alandır. Son dönemde bazı yatırımcılar Filyos Vadisi'nin önemini keşfetmişler ve yatırım yapmak istemektedirler. Yapılacak bu tür düzenlemelerle vadi çok daha cazip hale getirilmelidir" diyerek tüm çalışmalarının bu yönde olduğunu vurguladı.
iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2007 Pazar 19:08:20
Güncelleme :27 Şubat 2007 Salı 17:15:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?