22
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAYCUMA - ZONGULDAK

Vali garanti verdi

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde, Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen toplantında, Zonguldak Havaalanı ve Serbest Bölge ele alınırken, Vali Yavuz Erkmen, serbest bölgenin kurulması ve havaalanının açılması konusunda garanti verdi. 

Çaycuma TSO tarafından bölgesel sorunlarla ilgili düzenlenen toplantıya Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'in yanı sıra Çaycuma Kaymakamı İsmail Kaygısız, Belediye Başkanı Mithat Gülşen, ÇTSO Meclis Başkanı Zeki Yurtbay, ÇTSO Başkanı Rıfat Sarsık, AKP İlçe Başkanı Bünyamin Bostancı, CHP İlçe Başkanı Ali İhsan Köktürk, Çaycumalılar Derneği Başkanı Savaş Çiloğlu, İl Ticaret ve Sanayi Müdürü Hayriye Göktaş, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belde Belediye Başkanları ile çok sayıda sanayici ve vatandaş katıldı. 

Toplantıda havaalanında gelinen son noktayı anlatan Vali Erkmen, "Bölgenin ekonomik gelişimi açısından biz havaalanının kapalı kalmasına duyarsız kalamadık ve atıl vaziyetten kurtarılması için bir faaliyet içerisine girdik. Yasal düzenlemeler ve çalışmalar sonucunda hepinizin de bildiği gibi Eylül ayı içerisinde kurmuş olduğumuz Zonguldak Sivil Havacılık A.Ş. olarak ihaleyi kazanmak suretiyle işletmeciliğini 25 yıllığına almış olduk. Şirket kurup devraldıktan sonra çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Şu an havaalanının fiziki anlamda eksikliklerini gidermeye yönelik yüzde 90 oranında yol kat ettik. 

Geçtiğimiz ay içerisinde kontrol kulesine konacak cihazlar getirildi ve yerleştirildi. Araziye yerleştirilecek elektronik cihazlar için yer tespiti yapıldı. Geçtiğimiz hafta da cihazlar getirildi. Önümüzdeki günlerde ilgili ekipler gelip araziye bu cihazları monte edecek. Bu cihazların testi olumlu olduğu takdirde biz havaalanını yüzde 100 açıldı diyebiliyoruz" dedi. Serbest bölge ile ilgili açıklama yapan Vali Yavuz Erkmen, Filyos Serbest Bölgesi'ne gerek yerli, gerek yabancı firmaların taleplerinin olduğunu ifade ederek, "Maliye Bakanımız gelip ziyaret ettikten sonra bu firmalara somut olarak 'hangi işi gerçekleştirecekseniz, her bir iş için ayrı ayrı dosyanızı hazırlayın, şirketinizi kurun öyle müracaat edin' dendi. Çünkü bu firmaların çoğu toplu olarak o araziyi istiyorlardı. Maliye Bakanlığı da her bir iş için ayrı ayrı müracaat edilmesini istedi. Bunlar tamamlandı, getirildi, Maliye Bakanlığı'na intikal ettirildi. Maliye Bakanlığı bunların mali güçlerini, nasıl yapacakları hakkında araştırmasını yapıyor. Bugün yarın bu araştırma tamamlandığında, yerlerin tahsislerine geçilecek" diye konuştu. 

Tahsise geçildiğinde alanın planlamasının söz konusu olduğunu belirten Vali Erkmen, "Bu doğrultuda serbest bölgenin kalkması gerekiyordu. Çünkü 1994 yılında yayımlanan Serbest Belge Kararnamesi ve bu kararnamede her hangi bir koordinat yok. Ekteki krokideki hususta genelde ırmak yatağının kenarına çizgi çekilmiş ve oralar alınmak suretiyle bir Serbest Bölge gösterilmiş. Kararnamede herhangi bir şekilde koordinat veya ne kadar yüzölçümü olduğu gibi herhangi bir şey yok. Sadece Serbest Bölge kurulma kararı var. Burada yapılmak istenen, yapılan planlama içerisinde serbest bölgeyi gözden çıkartmak değil, yapılacak planlama ile koordinatları da belirlenmek suretiyle tekrar aynı saha üzerine yerleştirmek" dedi. 

CHP Çaycuma İlçe Başkanı Ali İhsan Köktürk'ün, "Serbest bölgenin iptali yerine projenin revize edilmesi düşünülemez miydi?" sorusu üzerine Vali Erkmen, ırmak yatağının değişken olduğunu ifade ederek, "Şu anda özelliğini kaybetmiş. Yeni baştan Irmağı kanal içine almamız gerekmekte. Şu anda yapmak istediğimiz de bu. Yeniden duvar yapıp serbest bölgeyi sağlı sollu ortaya çıkartmak. Çaycuma'daki arkadaşlarımızın içi rahat olsun, bu alanlar kazanıldıktan sonra serbest bölge buraya kurulacak" yanıtını verdi.
iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2007 Çarşamba 16:11:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?