15
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇAYCUMA - ZONGULDAK

Vali'den serbest bölge açıklaması

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, Filyos Serbest Bölgesi'nin iptal edildiği yönündeki tartışmalara açıklık getirdi. Vali Erkmen, "Bu serbest bölgenin buradan kaldırılması diye bir şey söz konusu değil" dedi. 

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi Filyos Beldesi'nde yapılması düşünülen serbest bölge ile ilgili açıklama yapan Vali Yavuz Erkmen, Filyos'a gerek yerli, gerek yabancı firmaların taleplerinin olduğunu ifade etti. Erkmen, "Maliye Bakanımız gelip ziyaret ettikten sonra bu firmalara somut olarak 'hangi işi gerçekleştirecekseniz, her bir iş için ayrı ayrı dosyanızı hazırlayın şirketinizi kurun öyle müracaat edin' dendi. Çünkü bu firmaların çoğu toplu olarak o araziyi istiyorlardı. Maliye Bakanlığı da her bir iş için ayrı ayrı müracaat edilmesini istedi. Bunlar tamamlandı, getirildi, Maliye Bakanlığı'na intikal ettirildi. Maliye Bakanlığı bunların mali güçlerini, nasıl yapacakları hakkında araştırmasını yapıyor. Bugün yarın bu araştırma tamamlandığında, yerlerin tahsislerine geçilecek" diye konuştu. 

Tahsise geçildiğinde alanın planlamasının söz konusu olduğunu belirten Vali Erkmen, "Bu doğrultuda serbest bölgenin kalkması gerekiyordu. Çünkü, 1994 yılında yayımlanan Serbest Belge Kararnamesi ve bu kararnamede her hangi bir koordinat yok. Ekteki krokideki hususta genelde ırmak yatağının kenarına çizgi çekilmiş ve oralar alınmak suretiyle bir Serbest Bölge gösterilmiş. Kararnamede herhangi bir şekilde koordinat veya ne kadar yüzölçümü olduğu gibi herhangi bir şey yok. Sadece Serbest Bölge kurulma kararı var. Ben diyorum ki; 'yatırımcı olarak serbest bölgeden yer talep ediyorum, bana bir yer verin. Siz bu şartlar altında burada hangi yeri verebilirsiniz?' Burada yapılmak istenen, yapılan planlama içerisinde serbest bölgeyi gözden çıkartmak değil, yapılacak planlama ile koordinatları da belirlenmek suretiyle tekrar aynı saha üzerine yerleştirmek. Çünkü Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bu kararnameye ekli gerekçe raporunun son bölümünde, 'Zonguldak bölgesinde yukarıda ifade edilen sakıncaları bertaraf edecek şekilde daha uygun bir alanda yeni bir serbest bölge ihdas edilmesi mümkün bulunmaktadır' deniyor. Yani bu böyle kaldırılıp ortadan yok edilen bir olay değil. Serbest bölgenin buradan kaldırılması diye bir şey söz konusu değil" dedi.
iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 09:32:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?