22
Mayıs
2024
Çarşamba
DEVREK - ZONGULDAK

Devrek'in sütü AB standartlarında

Zonguldak'ın Çaycuma ve Devrek ilçelerinde AB standartlarında süt elde etmek amacıyla iki çiftçi, ilk süt sağım ünitesi ve soğutma tankı işletmesi kurdu.

Murat Çarşambalı ve İlyas Karka isimli çiftçiler, Zonguldak'ın ilk süt sağım ünitesi ve soğutma tankı işletmesini kurdu. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hayvancılığı desteklemek amacıyla başlatılan projede iki işletme sahibinin yaptığı masrafların yüzde 40'ı bakanlık tarafından karşılandı.

Serbest veteriner hekimlik yapan ve Zonguldak Damızlık Süt Sığırcılığı Birliği ikinci Başkanı olan Murat Çarşambalı, kurduğu 100 baş hayvan kapasiteli tesiste günlük 650 litre süt üretiyor. Normal şartlarda süt üreten çiftçiler sütlerini 55 Ykr'dan satarken, Murat Çarşambalı AB standartlarında süt ürettiği için 725 Ykr'dan satıyor. AB standartlarında tesis kurmaktan son derece mutlu olduğunu söyleyen Murat Çarşambalı, diğer üreticilerin de modern işletmeler kurması gerektiğini söyledi. Çarşambalı, normal şartlarda sağılan sütlerin sürekli bakteri ürettiğini ifade ederek soğutma tankında bakteri üreme yapmadığını belirtti.

Tarım İl Müdürü Yusuf Akın, Çaycuma ve Devrek ilçelerinde kurulan süt sağım ve soğutma tankına sahip işletmeler için, "Murat Çarşambalı veteriner hekim, bu işin uzmanı olarak çiftçilik yapan bir kişi. Çaycuma'da süt sığırcılığı konusunda öne çıkan isimlerden biri. Hayvancılığın desteklenmesi kararnamesi ve bunun genişletilmesiyle destekleme kapsamına alınan yatırımlar zenginleştirilmiş ve bu kapsamda modern süt sağım üniteleri kuran üreticilerimizin yatırımları da destekleme kapsamına alınmıştır. Murat Çarşambalı ve İlyas Karka, teşkilatımıza yaptığı müracaatla bu yönde bir yatırım yapacağını ifade etti ve proje hazırlattı. Resmi prosedürler tamamlandı ve modern süt sağım ünitesinin yatırım bedelinin yüzde 40'ı Bakanlığımız tarafından desteklendi" dedi.

Akın, diğer süt üreticilerinin de AB uyum yasaları çerçevesinde süt elde etmeleri için çalışmaların başladığını vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 13:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?