16
Mayıs
2024
Perşembe
DEVREK - ZONGULDAK

Nefes borusundan lades kemiği çıktı

Zonguldaklı 83 yaşındaki emekli maden işçisi Hasan Kurnalı, 20 yıl önce nefes borusuna kaçan lades kemiğinden, başarılı bir ameliyatla kurtuldu. 

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan emekli maden işçisi Hasan Kurnalı (83), maden hastalığı olarak bilinen öksürük ve nefes darlığı şikayetleri üzerine Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesi'ne giderek muayene oldu. Kurnalı'nın yapılan tüm tedaviye rağmen öksürüğünün geçmediğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Durucu, "Hastamız, nefes darlığı ve öksürük şikayetiyle geldi. Madende çalışmış ve emekli olmuş. Çekilen filmlerde maden hastalığı lekelerine rastladık. Uzun süredir öksürüğün geçmediğini ve giderek arttığını görünce, diğer tetkikleri yaptık. Tomografide yabancı cisim görüntüsü üzerine videolu bronkoskopi yaptık. Ses tellerinin altında kemiksi bir yapıya rastladık. Hastanemizde yoğun bakım ünitesi olmaması nedeniyle hastayı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk ettik. Yapılan kontrollerde ise bir tavuğun lades yani köprücük kemiği olduğunu gördük. Solunum yolunun başında olması büyük sıkıntı oluşturuyor. Ölünceye kadar boğazında kalabilir, enfeksiyonlar ve balgamlar kemiğin olduğu yerde birikebilir ve solunum yolunu daha da daraltabilirdi. Ölümüne de neden olabilirdi. Akciğerlerine kadar gidebilirdi. Buralarda zatürre rahatsızlığına ve kanamalara neden olabilirdi. Yabancı cisimler genelde iğnedir, silgidir, mısırdır ama lades kemiğini ilk defa gördük" dedi. 

ZKÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikret Çınar tarafından ameliyat edilerek boğazındaki lades kemiğinden kurtulan Hasan Kurnalı, aynı hastanede maden hastalığından dolayı tedavi görmeye devam ediyor. Yoğun bakım ünitesinde yatan babasının sağlığına kavuşmasını bekleyen Hamit Kurnalı da, kemiği duyduklarında çok şaşırdıklarını söyledi. Teşhis ve tedavide emeği geçen doktorlara teşekkür eden Hamit Kurnalı, "20 yıl önce tarlada çift sürerken yediği tavuğun lades kemiği soluk
iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2007 Perşembe 15:18:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?