19
Mayıs
2024
Pazar
GÖKÇEBEY - ZONGULDAK

Gümrük Depoları gün yüzüne çıkacak

GÖKÇEBEY’DEKİ TARİHİ GÜMRÜK DEPOLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Zonguldak’ın Gökçebey ilçesi Belediye Meclis Üyesi ve Yerel Tarih Araştırmacısı Sadi Uyar, Filyos Irmağı’nın Gökçebey ilçe sınırları içerisinde bulunan ve M.S 1 veya 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Gümrük Depoları’nın gün yüzüne çıkartılacağını söyledi.

Gökçebey Belediye Meclis Üyesi ve Yerel Tarih Araştırmacısı Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a, bölgeye yaptığı ziyarette Filyos Irmağı’nın Gökçebey ilçesi kısmında ortaya çıkan taş temeller ve bulunan arkeolojik kalıntılarla ilgili resimlerin yer aldığı dosya verdiğini söyledi.

Bakan Günay’dan ilçedeki tarihi gümrük depolarının gün yüzüne çıkarılması için Bakan Günay’dan destek sözü aldığını anlatan Uyar, “Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine bağlı Bakacakkadı Beldesi’nde bulunan Yüzüncü yıl Atatürk Hizmet Köyü’nde geldiğinde kendimi tanıtmıştım. Durumu müsait olunca Bakan Günay, beni yanına çağırttı. Talebimi sorunca, Gökçebey’de ortaya çıkan Gümrük Deposu’na ait olduğunu belirlediğimiz taş temellerin korunması ve kazı yapılarak buradaki arkeolojik eserlerin ortaya çıkarılması için kendisinden destek istedim. Kalıntıların bulunduğu resim ve bilgilerin yer aldığı dosyayı Bakan Günay’a verdim. Talebimizi olumlu karşılayan Bakan Günay, araştırıp, mutlaka arkeolojik kurtarma kazısı yapılacağını ve eserlerin gün ışığına çıkarılacağını söyledi. Benden kalıntıların bulunduğu yerin tam mevki bilgilerini istedi. Bunla ilgili gerekli yazıyı göndereceğim. Gerek belediye meclis üyesi olarak, gerekse araştırmacı kimliği bu konunun takipçi olacağım. En kısa sürede bu tarihin gün yüzüne çıkartıp, turizme açılsın istiyoruz. Bu konudaki olumlu yaklaşımı ve destek sözü nedeniyle Bakan Günay’a da teşekkür ediyoruz” dedi.

Uyar, alanla ilgili kaza çalışmalarının 2011 yılı içerisindeki çalışma programına alınarak, gerekli ödeneklerin çıkartılacağına inandığını da ifade etti.

2009 yılı Haziran ayında Gökçebey ilçesine bağlı Ücburgu mahallesi sanayi itesi mevkiinde Filyos ırmağı içersinde MS. 1 yada 2. yüzyıla ait olduğu belirlenen Gümrük depolarına ait taş temeller ile bazı kalıntılar ortaya çıkmıştı. Sit alanına kapsamına alınmasına rağmen tarihi temellerin tahrip edilip, yağmalanmaya başlamıştı.

GÖKÇEBEY’DEKİ TARİHİ GÜMRÜK DEPOLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
GÖKÇEBEY’DEKİ TARİHİ GÜMRÜK DEPOLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2010 Pazar 10:08:03
Güncelleme :17 Ocak 2010 Pazar 10:27:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?