4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÖKÇEBEY - ZONGULDAK
Belediye Sayfaları
Nufus
615.890
Yüz Ölçümü
3.306
İlçe Sayısı
6
Vali
Nufus
23.585
Yüz Ölçümü
140
Belediye Sayısı
20
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Gökçebey Genel Bilgi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Zonguldak İline bağlı bir ilçe olan Gökçebey, doğusunda Bartın, güneydoğu ve güneyinde Karabük, güneybatısında Devrek, batısında Zonguldak merkez ilçe, kuzeyinde de Çaycuma ile çevrilidir. İlçe toprakları hafif dalgalı ve ormanlık bir arazi yapısına sahiptir. İlçe merkezi 906-1.100 m. yüksekliğinde sekiz tepe ile çevrilmiştir.

İlçe topraklarını Soğanlı Çayı ile Gökçebey sınırları içerisinde birleşen Filyos Çayı sulamaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 51 m.dir. Yüzölçümü 140 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 25.588’dir.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmekte olup, yazları serin, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Dört mevsim yağış almaktadır.

İlçenin ekonomisi küçük sanayi, tarım,hayvancılık, ormancılık ve av turizmine dayalıdır. Kalkınmada Öncelikli Bölgede, Filyos Irmağı kenarında ve dolayısıyla Filyos Serbest Bölgesi yakınında olmasından ötürü ekonomik açıdan gelişmiştir. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında, arpa, buğday gibi tahıl ürünleri gelmektedir. Fındık, sera sebzeciliği ve meyve yetiştirilmektedir. Son yıllarda brokoli üretimi ilçe ekonomisinde büyük önem taşımaya başlamıştır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanında tavukçuluk yapılmaktadır. Karanlık Dere, Kurtdamı ve Sarıgöl Ormanları ilçenin av turizmi yapılan yerleridir.

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili yeterli ve kesin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Yörede arkeolojik kazı ve yüzey araştırması yapılmamıştır. Gökçebey 1845 yılına kadar Tefen ismi ile Bolu Sancağına bağlı bir nahiye konumunda idi. Cumhuriyet döneminde bu konumunu sürdürmüş, 1963 yılında Tefen ismi Gökçebey olarak değiştirilmiştir. 1972’de Belediye teşkilatı kurulmuştur. Devrek İlçesine bağlı bir belde olan Gökçebey 1990 yılında da ilçe statüsüne getirilmiştir.

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 16:32:08

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR