3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

"Ahilik Haftası" etkinlikleri

Balıkesir'de "Ahilik Haftası" etkinlikleri çerçevesinde BAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Duymaz tarafından "Balıkesir Esnafının Tarihsel Gelişimi" konulu konferans verildi. Balıkesir Belediyesi'ni ziyaret eden esnaf temsilcileri yapımı tasarlanan gıda çarşısı ile tanıştı. 

13 - 18 Ekim tarihleri arasında kutlanan "Ahilik Haftası" etkinlikleri sabah Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ile başladı. Tören sonrasında Vali Selahattin Hatipoğlu'nu ziyaret eden Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) üyeleri Ahilik kültürünün önemine değindi. Ziyaretlerini Balıkesir Belediyesi ile sürdüren BESOB üyeleri ve BESOB Başkanı Mesut Aşanel, Belediye Başkanı Sabri Uğur'a çiçek verdi. Uğur, ahilik kavramının önemsemesi gerektiğini belirterek gelişen teknolojiye esnaflarında kendilerine göre ayak uydurması gerektiğini belirtti. Esnaf temsilcilerini beldiye meclis salonunda ağırlayan Sabri Uğur, yapımı tasarlanan gıda çarşısının maketi hakkında bilgi verdi. Uğur, çeşitli büyüklüklerde 140 işyeri ile tasarlanan gıda çarşısının Balıkesir için önemli olduğunu belirtti.

ESNAFA GELİŞİM KONFERANSI 

"Ahilik Haftası" etkinlikleri çerçevesinde BESOB Konferans Salonunda "Balıkesir Esnafının Gelişimi" konulu bir konferans verildi. BAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Duymaz tarafından verilen konferansa Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Kapısız, BAÜ Rektörü Şerif Saylan, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür Müdürü Mustafa Çaltı ve Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ve BESOB Başkanı Mesut Aşanel katıldı. Ahilik kültürü ile ilgili bilgiler veren Aşanel "Ahilik 13. yüzyıldan 14. yüzyılın ikinci yarısına başlayan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmesini sağlayan kuruluştur.Ahi Evran tarafından kurulan teşkilat küçük ve orta ölçekli yerler için temel olmuştur." dedi. 

Ahilik Haftası sebebi ile düzenlenen konferansta söz alan Vali Selahattin Hatipoğlu "13. yüzyılda Ahiler tarafından ortaya konan prensipler sosyal hayatımıza yön veriyor." dedi BAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Duymaz, "Ahilik Haftası" çerçevesinde bilgi verdi. Duymaz "Balıkesir esnaf sayısı bakımından en fazla olan 5 ilden birisi.Mehmet Halit Bayar isimli yazarın İstanbul'da basılan kitabında Balıkesir ile ilgili geniş bilgi var. Balıkesir, Ahi Evran'ın memleketi olan Kırşehir kadar olmasa da etkin bir rolü var. Ahi Evran, Bizans'ı alt edecek bir kurum oluşturmuştur. Ahi Evran dericidir. Türklerin Ahiliği kurması, bu coğrafyada tutunmasını sağlamıştır. Ahi Evran, Moğollar tarafından öldürüldükten sonra, Ahilik anlayışı bir müddet sekteye uğrasa da Osmanlı Devleti'nin sistemi geliştirmesi ile devam etmiştir" dedi. 

Ahilik haftasıyla ilgili kutlamalar hafta içinde de çeşitli etkinliklerle devam edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 18:10:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?