7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

10 işçi sendikalı diye işten atıldı!

AMBAR İŞÇİLERİNE SENDİKA AMBARGOSU

Balıkesir'de, bir nakliyat ambarında çalışan 10 işçinin sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları, işveren tarafından da eski alacaklarının verilmediği iddia edildi. Kesk tarafından eylem halindeki işçilere destek amacıyla bir gösteri düzenlenerek işveren protesto edildi.

Kesk Balıkesir dönem sözcüsü Saim Tosun, Mutaf Nakliyat Ambarında çalışan 10 işçinin yanında olduklarını, haklarını alıncaya dek direnişe destek vereceklerini söyledi. Çıkarılan işçiler ve aileleriyle birlikte yaklaşık 50 kişinin katıldığı ambarlardaki eylemde, işverene büyük tepki gösterildi. Kesk sözcüsü Saim Tosun, "Çalışma koşullarının kölelik şartlarında ve ağır olduğunu, işçilerin günde 18-19 saat çalıştırıldıklarını ve 6 aydır ücretlerini alamadıklarını biliyoruz. Sendikaya üye olmak anayasal bir haktır. Haklarını elde edebilmek ve çalışma koşullarının düzelmesi için Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS)'e üye olarak ilk adımı atmışlardır. Bunu öğrenen işveren sendikal örgütlülüğü tanımayarak bu 10 işçi arkadaşı işten atmıştır. İşçilerin önceki alacaklarını da vermeyip sendikadan istifa etmeye zorlamıştır. Bu arkadaşlar bir buçuk aydır iş yerinin önünde iş yerini terk etmeyerek kanuni yollardan hak arama mücadelesinde Tümtis sendikası çatısı altında hareket ederek seslerini kamuoyuna duyurmaya çalışmışlardır. İşten atılmalarından dolayı yaşadıkları mağduriyetin giderilmesinde Kesk adına dayanışma ve destek olmak amacıyla buradayız" dedi.

Ülkede yaşanan ekonomik krizi çalışanların çıkarmadığını belirten Kesk sözcüsü, krize asıl sebep olanların sonuçlarına katlanması ve bedelini ödemesi gerektiğini söyledi. Saim Tosun, "Bu direniş örneklerini daha önce Yörsan'da, Desa'da, Granit mermerde, Kent A.Ş.'de görüyoruz. Burada bize düşen en büyük görev mücadeleci, emek ve demokrasiden yana sendikalara üye olmak ve sendikalara sahip çıkmaktır. Ülkemizdeki bütün işçi ve emekçilerin birlikte hareket etmesi, dayanışma içinde olması, işine emeğine ve özgürlüğüne sahip çıkması en büyük dileğimizdir. Halkımızın işçi ve emekçi mücadelesini sahiplenmesini ve kasım ayı içerisinde yapacağımız uyarı grevimizi desteklemesini bekliyoruz" dedi.

Keskliler, işten çıkarılan 10 işçiye erzak yardımında bulundu. Türk-İş Bursa şube başkanı ve Tümtis genel merkez yöneticisi olan Ahmet Güllü de Balıkesir'e gelerek işçilere destek verdi.

 

İŞBİR'DEN DESTEK İSTEDİLER

Ahmet Güllü, Balıkesir İşbir'den destek istedi. Mutaf ambarlarının ağırlıklı olarak İşbir'e iş yaptığını söyleyen Güllü, yapılan eylemin ve direnişin mutlu son ile bitirilmesi gerektiğini söyledi. Güllü, "Emeğe saldırının gün geçtikçe çoğaldığı, artık sendikaların rahat nefes alamaz olduğu bu dönemde burada, Balıkesir'de bir ateş yakıldı. Bu ateşin etrafında kenetlenmeli, ateşi daha güçlendirmeli ve buradaki bu eylem ve direniş mutlu sonla sonlandırılmalı diye düşünüyoruz. Burada Balıkesir'in nimetlerinden yararlanan İşbir fabrikamıza, yöneticilerine sesleniyoruz. Mutaf ambarı özellikle İşbir'in işini yapmakta, oradan aldığı parayla bu insanları aç ve mağdur bırakmaktadır. İşbir yöneticileri buradaki yanan ateşi görmeli, sese de kulak vermeli. Buradaki açlığı, yokluğu, yoksulluğu iyi izlemeli ve bu Balıkesir halkının çocuklarına sahip çıkmalı diye düşünüyoruz. Bu sorunun çözümü birazda İşbir yöneticilerini mutaf ambarına gereken ciddiyetle yaklaşıp sorunu çözmemesinden kaynaklanıyor. Bu sorunun çözümü onların iki dudağı arasındadır. Bu sorunun çözümü için gerekenleri yapacaklarına inanıyoruz. Biz burada işçilerimiz iş başı yapana kadar 6 ay, 1 yıl, 2 yıl neyse burada bekleyeceğiz. Ya bu sorun çözülecek yada Mutaf ambarı kapanacak. Başka bir yolu yok" dedi.

Balıkesir'deki Mutaf Ambarları önünde düzenlenen eylemde sık sık, "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Mutaf şaşırma sabrımızı taşırma", "Direne direne kazanacağız", "Yaşasın örgütlü mücadelemiz", "Yılgınlık yok direniş var" şeklinde sloganlar atıldı. Sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan Serbülent Yalnız isimli işçi, ambardaki direnişlerinde 43 günün dolduğunu söyledi. Evli ve 2 çocuk babası olan Serbülent Yalnız, "Sendikadan gelen yardımlarla geçimimizi sağlıyoruz. 1.5 yıldır çalışıyorum. 6 ay para almadık. Sabah saat 8.00-8.30'dan gece 02.30-03.00'lere kadar çalıştık, ertesi gün yine 08.30'da tekrar işbaşı yaptık. Biz çalışma saatlerimiz düzene girsin, maaşlarımız düzene girsin istedik. Sendikaya geçtiğimiz için patronumuz hepimizi işten çıkarttı. Patronumuz sendika istemiyor. İşe başlamadan önce bankadan kredi çekmiştim, iş yerinde maaşlarımız düzenli olmadığı için. Kredi borcum sebebiyle hacizlik oldum. Çalıştığım halde içeride kalan ödenmeyen alacağım olan paramı istiyorum. Şu anda bütün arkadaşlarımız zor durumda, sendikalar sağ olsun onlardan gelen yardımlarla geçimimizi sağlıyoruz. Belediyemizden özellikle belediye başkanımızdan yardım bekliyoruz" diyerek yaşadıkları zorluğu dile getirdi. Polisin tedbir aldığı eylem olaysız sona ererken çıkarılan işçilerin direnişleri ise devam ediyor.

AMBAR İŞÇİLERİNE SENDİKA AMBARGOSU
AMBAR İŞÇİLERİNE SENDİKA AMBARGOSU
AMBAR İŞÇİLERİNE SENDİKA AMBARGOSU
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 20:02:04
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 20:20:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?