7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

13 gün boyunca 13 eylem

Genel İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Mertkan Güner, toplu iş sözleşmesindeki iptal edilen maddenin düzetilmesi için işçilere 120 liralık zammı içeren Bandırma Belediye Başkanı Recep Eraydın'la sendika arasında yapılan ek sözleşme tutanaklarının Milletvekili Cemal Öztaylan tarafından yırtılarak anlaşmanın iptal edildiğini öne sürerek, bu uygulamayı protesto etmek için 13 gün boyunca 13 eylem yapacaklarını açıkladı.

Genel İş Sendikası'nda Bandırma'daki diğer sendika başkanlarıyla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Genel İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Mertkan Güner, belediyeyle 2008 yılında yapılan sözleşme gereğince memura yapılan zam kadar işçiye yapılması konusunda anlaştıklarını ancak bu maddenin daha sonra belediye tarafından iptal edildiğini söyledi. Bu konuyla ilgili olarak işçilerin sözleşmeden doğan haklarını almak için uzun süre Başkan Recep Eraydın'la görüştüklerini ifade eden Güner, "Sonunda sözleşmedeki kadar olmasa da işçi başına 120 lira zam yapılması konusunda anlaştık. Başkan Eraydın'ın bize Mart ayı maaşlarında bu zammı alabileceğimizi söyledi. Ancak daha sonra Milletvekili Öztaylan beni arayarak kendine has uslubuyla bu yapılanın doğru olmadığını, etik olmadığını söyledi. Telefonun ardında belediyeye giderek Öztaylan'la görüştüm orada da benzer ifadeleri kullandı. Biz Başkan Eraydın'la anlaşmamıza rağmen, sadece imza aşaması kalmışken, Cemal Öztaylan belediyede o sözleşme tutanaklarını yırtıp atarak anlaşmanın iptal edilmesine neden oldu" dedi. Sendika Başkanı Güner, Öztaylan tarafından yırtıldığını iddia ettiği sözleşme kağıtlarını da basın mensuplarına gösterdi.
Haklarının verilmemesi ve kendilerine yapılan bu davranışı protesto etmek için 13 gün boyunda 13 eylem yapacaklarını ifade eden Mertkan Güner konuşmasını şöyle sürdürdü:

"5 yıllık belediye yönetimi süresince belediyeyle birçok defa işçilerin hakları konusunda karşı karşıya geldik. 2004 yılında dönemin belediye başkanı Halil Ünlü'yle yaptığımız ve iyi şartlara sahip anlaşmayı Cemal Öztaylan başkan olduktan sonra geçersiz saydı. Bu süreçte belediye yönetimi işçilerle ilgili hiçbir olumlu düşünce ve tavır göstermedi. Belediye ile toplu iş görüşmelerinde anlaşamayınca Yüksek Hakem Kurulu'na gidildi. Oradan çıkan karara göre sözleşme yapmak zorunda kaldık ama bundan memnun olmadık. Erdek Belediyesi'yle geçtiğimiz Cuma günü anlaşma yaptık. Erdek'te yeni işe giren en düşük işçi maaşına 36 lira, en yüksek işçi maaşına ise 74 lira zam konusunda anlaştık. Ancak Bandırma'da uygulanan en yüksek 25 yıllık işçiye yıllık 38 lira, en düşük işçi ücretine ise yıllık 28 lira zam aldık. 2006 ve 2007 yıllarında zam alamadık. 2008 yılında ise anlaştığımız paket gereğince 30 lira zam aldık ancak bu zam değildi. 2008 yılında 2 yıllık toplu sözleşme yaptık. Orada belediyedeki memura gelen zammın işçiyi de aynı şekilde yansıması için karar aldık. Ancak daha sonra Mali İşler Müdürlüğü'nden gelen yazıyla bu anlaşma maddesinin iptal edildiği, memura verilen zammın işçiye verilemeyeceği belirtildi. Bizde hak gaspımızı engellemek için bu konuyu Belediye Başkanı Recep Eraydın'la görüştük. Uzun süren görüşmeler neticesinde memura verilecek zammın işçiye de uygulanması maddesini kabul ettiremedik. Kriz ortamında işçilerimizin işsiz kalmaması ve mağdur olmamaları için işçilere bu maddedeki hakkımız kapsamında 120 lira zam yapılması konusunda anlaştık. Aynı dönemde memurlara 300-400 liralık zammın bize de uygulanması gerekirken 120 lirada anlaştık. Aslında burada bile zararımız çok büyüktür. Başkan Eraydın bize zamlı maaşların 15 Mart'ta ödenmeye başlanacağını sözünü verdi.
Ancak daha sonra Milletvekili Cemal Öztaylan birkaç gün beni cep telefonundan arayarak kendine has üslubuyla bu yapılanın etik olmadığını, bu zammı kabul etmediğini söyledi. Öztaylan aradıktan sonra belediyeye gittim ve Öztaylan'la görüştüm. Orada da aynı şekilde bana bunun etik olmadığını para göndermeyeceğini söyledi. Biz Genel İş olarak Türkiye'nin dört bir yanında bin tane sözleşme imzalıyoruz. Hepsi etik de bir tek burasımı etik değil?
Biz imza aşamasına gelmiştik, ek protokol sözleşmesini iki taraf olarak hazırlamıştık. Biz 2008'deki anlaşmaya göre sonradan uyulmayan maddenin düzeltilmesini ve anlaşmaya göre olan hakkımızı almak istedik. Yaptığımız yeni bir toplu sözleşme değildi.

Ben sendika başkanı olarak Belediye Başkanı Recep Eraydın'la anlaştım. Sayın Öztaylan bir milletvekilidir, kendisinin bu konuda bir yetkisi yoktur. Ancak bu anlaştığımız sözleşme tutanaklarını belediyede Cemal Öztaylan yırtıp attı. Bu yapılan bana değil işçime ve sendikama yapılan bir hakarettir. Bu Belediye Başkanı Eraydın'a da yapılan bir hakarettir. Sayın Öztaylan bu sözleşmeyi hangi sıfatla yırtıp attı? Siz belediye başkanı mısınız? Biz zaten 5 yıldır belediyenin ve Öztaylan'ın işçiye karşı bu tutumunu çözemedik. Hala kendinizi belediye başkanı mı sanıyorsunuz? Bizim yaptığımız sözleşmeye bağlı olarak hakkımızı almak istememiz seçim öncesi etik davranış değil de, seçime az bir süre kala belediyeye ait benzin istasyonu yerinin 4 milyon liraya satılması mı etik? 5 yıldır pazarcılardan yeni pazar yeri isterken, seçime 15 gün kala ücretsiz pazar yeri yapacağının açıklanması mı etik? Bankalardan işçi maaşlarının yatırılmasından dolayı alınan primleri nereye harcadınız ?

Seçime 13 gün var. Genel İş Sendikası olarak bize yapılan bu yanlış tutumu protesto etmek için, hakkımızı alana kadar, bu tutanakların yırtılmasından dolayı bizden özür dilenene kadar 13 gün boyunca 13 eylem yapma kararı aldık"
13 gün sürecek eylemlerin ilkini Salı günü saat 12.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda yapacaklarını belirten Güner, "Bizim hiçbir siyasi güçle işimiz yok. Sadece hakkımızı savunuyoruz. 13 gün sürecek eylemlerin ilkini Salı günü saat 12.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda yapacağız. Üyelerimizin eyleme tencere tavalarla gelmesini, Bandırma halkının da bize destek olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 18:31:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?