2
Mayıs
2024
Perşembe
BALIKESİR

14 köyde şap karantinası

Balıkesir'de merkeze bağlı 3 köyde şap hastalığı tesbpit edilmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı. Balıkesir hayvan pazarı tedbir olarak kapanırken, merkeze bağlı 3 köy ile beraber çevredeki komşu köylerin bulunduğu toplam 14 köyde hayvan giriş ve çıkışının yasaklandığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, merkeze bağlı bazı köylerde şap hastalığı nedeniyle bir dizi önlemlerin alındığı bildirildi. İHA muhabirine konuşan Tarım İl Müdürü Engin Sancı, ekiplerin geçen hafta merkeze bağlı Ayvatlar, Karamanköy ve Bayat köylerinde yaptıkları tespitlerde hayvanlarda şap hastalığına rastlandığını bildirdi. Engin Sancı, "Şap hastalığı bölgemizde ilk defa olmuyor. Hayvancılığı korumak adına yapılan ve gerekli olan bir işlemdir. Hastalığın görüldüğü merkezleri koridora aldık. Hastalığı yerinde söndürmek amacıyla yapılan işlemler. İl Özel İdaremizden yeterli miktarda aşı alıyoruz. Kolluk kuvvetlerimiz ile muhtarları da bilgilendiriyoruz. Hastalığın görüldüğü köylerin etrafında 10 km çapında koridordaki köylere hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladık. Ayrıca, yine tedbir amaçlı olarak Balıkesir Belediyesi Hayvan Pazarını da şap karantinası sebebiyle kapatma kararı aldık. Çünkü bu hastalık komşu illerimizde, Bursa'da var, Manisa'da var, Kütahya'da var. Buralardan ilimize hayvan girişini önlemek amacıyla güvenlik için böyle bir karar aldık" dedi.

Şap hastalığı nedeniyle hastalığın görüldüğü merkeze bağlı Ayvatlar, Karamanköy ve Bayat köyleriyle yakın çevresindeki Köseler, Yakupköy, Ayşebacı, Köylüköy, Balıklı, Çandır, Karakaya, Akarsu, Kuşkaya, Bereketli ve Ayvacık köylerine hayvan giriş-çıkışı geçici olarak yasaklandı. İl müdürü Sancı, karantina uygulamasının ne zaman sona ereceğinin ise henüz belli olmadığını, ne kadar hızlı sonuç alınırsa önlemlerin buna göre kaldırılacağını söyledi.

Balıkesir Belediye Başkan Yardımcısı Tuna Aktürk, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün şap hastalığı nedeniyle aldığı karantina kararını bugün itibariyle uyguladıklarını bildirdi. Tuna Aktürk, "Hayvan pazarımız haftada bir gün (pazartesi) açık. Tarım müdürlüğünü geçen hafta böyle bir karar almış, 11 Ocak'ta. Biz de Balıkesir Belediyesi olarak hayvan pazarını 16 Ocak itibariyle yani bugünden itibaren kapattık. Hayvan pazarı Tarımk müdürlüğünün alacağı ikinci bir karara kadar kapalı olacak" dedi.

Bu arada, şap hastalığının Kepsut ve Gönen ilçelerinde de görüldüğü, gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların devam ettiği bildirildi. Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, karantina uygulamasının normal şartlarda 8 ila 10 gün gibi süre içerisinde sonuç verdiğini, ekiplerin söz konusu köylerde 2-3 günde bir inceleme yapmayı sürdürdüklerini, mümkün olan en kısa sürede şap hastalığına karşı gerekli sağlık tedbirlerini ve diğer önlemleri alıp karantinayı sonlandırmak için çalıştıklarını kaydetti.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2012 Pazartesi 16:56:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?