3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

16. Yerel Medya Semineri başladı

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, ulusal ve yerel basın kuruluşlarında görevli 50'şer gazeteciyi İngilizce kursu için Londra'ya göndereceklerini bildirdi. Melek, yerel medyaya desteklerinin süreceğini söyledi. 

Balıkesir'de, valilik ile Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'nin birlikte düzenlediği 16. Yerel Medya Semineri, Asya Termal Otel'de başladı. Yerel Medya Semineri'ne, Balıkesir ile birlikte Bilecik, Kütahya, Uşak, Yalova, Manisa ve Çanakkale illerinde görev yapan yaklaşık 200 civarında yerel medya temsilcisinin katıldı. Bugün başlayan seminerin açılış bölümünde, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir birer konuşma yaptılar. 

Balıkesir milletvekilleri İsmail Özgün ve A. Edip Uğur'un da katıldığı seminerde konuşan Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Salih Melek, yerel medyaya desteklerinin her alanda devam edeceğini, bu bağlamda TOBB ile yaptıkları protokol gereği ulusal ve yerel basından 50'şer kişi olmak üzere toplam 100 kiºiyi İngilizce kursu için Londra'ya göndereceklerini söyledi. Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir ise yerel basının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur ise internet gazeteciliğinin yazılı basının sonunu getireceğini belirterek, dünyadaki kağıt fabrikalarının on yıl içinde ürettikleri kağıdı 3/2 oranında azaltmayı planladıklarını hatırlatarak buna göre hareket edilmesi gerektiğini söyledi. 

Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, yerel medya mensuplarına Balıkesir'i genel olarak tanıttıktan sonra medyanın önemine dikkat çekti. Vali Hatipoğlu, "21. yüzyılda yaşıyoruz. Günümüzde dünyanın herhangi bir yerinde meydana gelen bir gelişmeden çok kısa sürede haber alma imkanına sahibiz. Dolayısıyla, insanlar arasındaki mesafeler insanları birbirinden ayıran bir olgu olmaktan çıkmaktadır. Bu dönüşümde en etkili belirleyici rolü medya oluşturmaktadır. Devletimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün ifade ettiği, 'Basın milletimizin müşterek sesidir' özdeyişi, gücünü ve zenginliğini doğrudan doğruya yaşadığımız hayattan almaktadır. Yurttaºlık bağlarını güçlendirmede devletle toplum arasındaki iletişim kanallarını açık tutmak basın hürriyetine ve demokrasiye sahip çıkmakla mümkündür. Kamuoyunu aydınlatmak, insanların doğru ve güvenilir haber almasını sağlamak gibi çok önemli görevleri olan medya mensuplarının eğitilmesi konusu büyük önem arz etmektedir. Demokrasinin yerleşip kökleşmesinde, Anadolu'nun gözü, kulağı ve sesi olan yerel medyada çalışan gazetecilerin yetiştirilmelerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Bugün Anadolu'muzun her köşesinde gerçekleştirilen yatırım ve çalışmalarda gazetecilerin katkıları ve emekleri vardır. Türk milletinin mutluluğu ve refahı uğruna Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana alın terini ve gerektiğinde kanını bu vatan uğruna akıtan gazeteciler bugün de milletimizin hizmetinde görevlerini layıkıyla yapma çabası içerisindedirler. Ben yerel basın ile yaygın basını birbirinden ayrı olarak görmüyorum. Zaten Anadolu'da görev yapan siz gazetecilerin birçoğu yaptığınız haberleri ülke genelinde yayınlanan gazetelere ve televizyonlara da gönderiyorsunuz. Hepinizin işi ve işlevi aynı, halka haber vermek, halkı bilgilendirmek. Halka gerçekleri dürüstçe aktarmak, vatandaşları doğru bilgilendirmek ve halkın isteklerini ve sorunlarını yöneticilere bütün boyutlarıyla, her şeyi gerçek yüzüyle aktarmak gibi çok önemli bir işlevi sizler yapıyorsunuz. İşte bu açılardan yerel medya demokrasinin yerleşmesinde büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan yerel basının güçlendirilmesi ve desteklenmesi şarttır" dedi. 

Vali Hatipoğlu, Balıkesir'de, il merkezinde 8, ilçelerinde 14 olmak üzere toplam 22 günlük, 14 adet haftalık olarak yayınlanan gazeteyle birlikte toplam 36 gazete bulunduğunu, bunlardan 29 gazetenin resmi ilan yayınlama hakkından yararlandığını açıkladıktan sonra, seminere katılan basın mensuplarına başarı diledi. Oturum başkanlığını Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı'nın yaptığı 16. Yerel Medya Eğitim Semineri'nin ilk oturumunda konuşmacılar Balıkesir Yeni Haber Gazetesi kurucusu Ekrem Balıbek, "Yerel basının sorularına eleştirel bir bakış ve çözüm önerileri", Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, "Yargı ve medya ilişkileri", Halk'a ve Olaylara Tercüman Gazetesi Ankara temsilcisi Metin Özkan ise, "Popüler kültür ve medya" konusunda görüşlerini açıkladılar. 20-21 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Yerel Medya Semineri, yarın oturumların tamamlanmasının ardından düzenlenecek sertifika töreni ile sona erecek.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 16:22:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?