6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

18 yılda 10 bin gazete ve dergi biriktirdi

Havran'da gazete dağıtıcılığı yapan Mehmet Uçar, 18 yıldan bu yana 10 bin gazete ve dergi biriktirdi. 

18 yıldır Havran'ın arşivini tutan ve ilçede 'Arşivci Mehmet' olarak tanınan 46 yaşındaki Mehmet Uçar, "1975 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'nı anlatan bir dergi gördüm. Hiç unutmuyorum. 500 kuruş verip dergiyi aldım. Okuduktan sonra da odamın bir köşesine koydum. O günden bu yana odamda binlerce gazete ve dergi var. Hepsi esliksiz duruyor. Bu topladığım haber kupürleri ileride tarihi belge olacak" dedi. 

Hobi olarak başlayan arşiv merakının 10 yıl sonra daha bilinçli bir şekilde bugünlere geldiğini ve her gün 4 ulusal, 3 mahalli gazete ile aylık yayın yapan 8 tane dergi aldığını belirten Uçar, "Beni ilgilendiren önemli haberlerin kupürlerini kesip numara ve tarih ekleyip biriktiriyorum. Arşivimi 5 ana kola ayırdım. Gazete, dergi, kitap, CD, kaset olarak listeleyip gün-ay-yıl olarak dosyalara ve kolilere yerleştiriyorum. Şu anda elimde 5 bin adet kitap, 2 bin adet dergi, bin 700 adet kaset ve 800 adet CD ile 10 bin gazete bulunmakta.

Bugüne kadar 10 tane şahsi sergi açtım. Resmi kurumlarla bağlantıya geçip, ülkemizin 81 vilayetini ilçe ve beldeleriyle birlikte dolaşarak Türkiye isimli bir sergi açmak istiyorum. Açtığım sergilerde insanlar yıllar öncesine ait haberleri görünce nostalji yaşıyor" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2006 Salı 14:36:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?