5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

20 bin yarasa kayboldu

20 BİN YARASA KAYBOLDU

Balıkesir'in Havran ilçesinde yeni yapılan baraj yüzünden sular altında kalmalarından endişe edilen yaklaşık 20 bin yarasa kayboldu. Yarasaların ne eski doğal mağaralarında ne de yeni yaptırılan suni mağarada olduğunu tespit eden çevreciler, yetkililere tepki gösterdi.

Yaklaşık 72 milyon TL harcanarak 1995'te inşasına başlanan baraj, geçen ekim ayında su tutmaya başlamıştı. İnceleme heyeti, mağaralara girerek her yerde yarasa aradı. Mağaralarda bir tane bile yarasaya rastlayamayan heyet, hayal kırıklığına uğradı.

Sabah saatlerinde ellerindeki mahkeme kararı ve yetkililerle birlikte baraja giderek mağaralarda incelemeler yapan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, söz konusu mağaralarda Türkiye'nin en büyük yarasa kolonisinin barındığını vurguladı. Öznal, "Çevre ve Orman Bakanlığı, 4'ü endemik, 16 türden 20 bin yarasanın taşınması için 3 milyon lira harcayarak bir mağara yaptırdı. Tüm uyarılarımıza rağmen doğal yerlerinden yapay mağaraya

taşındığını söylediler. 'Taşınmadılar' dedikçe bizi yalancılıkla suçladılar. Dünyada eşi benzeri bulunmayan mağara yaptıklarını söylediler. Biz inanmadık. Yarasaların akıbetinden endişe duyduk. Havran Asliye Sulh Mahkemesi'ne başvurduk ve delil tespiti istedik. Önce doğal mağaraya baktık. Yarasa görünmeyince taşındıklarını düşünerek çok sevindik. Ardından haftalardır kolluk kuvvetlerince içeri girişlerin engellendiği yapay mağaraya girdik. Burada da bir tek yarasa bile göremedik. Yapılan işin neticesini

gördük. Mahkemece tespitini yaptırdık. Haftalardır bizi, bilim adamlarını neden içeri almadıklarını öğrenmiş olduk'' ifadelerini kullandı.

Doğa Derneği Başkanı Güven Eken de 20 bin yarasanın nereye kaybolduğunu merak ettiklerini söyleyerek, "Tahminlerimizde yanılmadık. Ne doğalında ne yapayında bir tek yarasaya bile rastlamadık. Büyük bölümü belki yaşıyor ama nerede oldukları belli değil. Bir ağaç ve kaya oyuğunda, minik mağaralarda yaşıyor olabilirler. Ama koloniler halinde yaşadıkları için fazla hayatta kalma şansları yok. Adeta bir yarasa katliamı yapıldı. Yarasalar evsiz kaldı. Hani taşınmıştı? Baştan bu yana yapılan hatanın bedelini 20

bin yarasa ödedi. Yarasalar binlerce yıldır yaşadıkları evlerinden oldu. Baraj kapakları hemen açılmalı, mağara tekrar eski haline getirilmelidir. Yarasalar iç güdüleriyle evlerine, mağaraya dönecektir" dedi.

20 BİN YARASA KAYBOLDU
20 BİN YARASA KAYBOLDU
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2010 Salı 18:55:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
SASA IP: 78.175.18.xxx Tarih : 23.01.2010 12:43:42

Eğer yarasalar buradan göç ederse, körfezde zeytin üretimi olmayacak demektir. Çünkü yarasalar zeytine zarar veren böceklerle beslendiğinden ilaçla mücadeleden daha yararlı oluyorlar. Yarasalar gitti ise Zeytinlere.... kına yaksınlar.