7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

2005'te 152 bin YTL kar

Tariş Zeytin A.Ş'nin genel kurulunda konuşan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, 16 Şubat 2001 tarihinde kurulan firmanın 5 yıllık kısa geçmişinde önemli başarılara imza attığını söyledi.

Tariş Zeytin A.Ş. tarım satış kooperatifleri birliklerinin ticari başarısında örnek teşkil ettiğini vurgulayan Çetin, şirket kurulmazdan önce Tariş markalı zeytinyağının pazar payının yüzde 9 seviyesinde olduğunu, 5 yılın sonunda bu oranın yüzde 25'e ulaştığını belirtirken, Tariş markasıyla ihracat yapılan ülke sayısının ise 38'e ulaştığını anlattı. Türkiye toplam zeytinyağı pazarının yüzde 50'sini oluşturan İzmir, İstanbul ve Ankara'da satılan her 4 litre zeytinyağından bir litresinin Tariş olduğunu kaydeden Çetin, bunun Türk köylüsünün başarısı olduğunu açıkladı. Çetin, sermayesinin yüzde 92'isini Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ve yüzde 8'inin ise bağlı 33 kooperatife ait olan Tariş Zeytin A.Ş'nin kısa sürede önemli başarılara imza atmasında Tariş Zeytinyağı Birliği'nin kültürü, üretici ortakların inanç ve heyecanlarının payı olduğunu ifade etti.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman ise, tarım satış kooperatifleri birliklerinin en önemli gücünün ortakları ve ürettikleri ürün olduğunu belirterek, "Tarım satış kooperatifleri birlikleri, uzun yıllar ürün almada çok başarılı oldukları halde, pazarlama ve satış konusunda aynı ölçüde başarılı değillerdi. Bugün bile birçok tarım satış kooperatifinde bu sorun hala sürüyor. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği geleceği okuyabilen yönetim anlayışıyla bu sorunu özerkleşmenin ilk aşamasında çözmüştür. Tarım satış kooperatifleri birlikleri için devrim sayılabilecek adım attı" diye konuştu.

Tariş Zeytin A.Ş'nin kurulduğu günden beri satış ve pazarlama konularında önemli başarılara imza attığına ve ciddi bir misyonu yerine getirdiğine işaret eden Şarman, şirketin öneminin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını kaydetti.

Tariş Zeytin A.Ş. Genel Müdürü Fatih Cenikli'de yaptığı konuşmada, Şubat 2001'de kurulan şirketin tüm altyapı çalışmalarını tamamlayarak, aynı yılın Ekim ayında faaliyete geçtiğini söyledi. Cenikli, 2001 yılı sonunda 4 ulusal zincir mağaza ve 243 markette bulunan Tariş zeytinyağının bugün 14 ulusal mağazanın toplam 2 bin 272 marketinde satılır hale geldiğini ve Tariş markasının iç ve dış pazarlarda aranan ürün olduğunu ifade etti. Türkiye'de 'Niş Pazarlama' modellerine örnek olabilecek en geniş ürün yelpazesine sahip kendi markası ve özel tasarımıyla ilk zeytinyağı butiği ve franchising sistemini devreye soktuklarını belirten Cenikli, "İzmir Konak Pier'de açtığımız ilk zeytinyağı butiği, İstanbul Suadiye, ABD Chicago, Kanada Montreal ile devam etti. Bugüne dek 130'u yurtdışı olmak üzere toplam 350 franchising başvurusu elimize ulaştı. 2006 yılında Japonya ve Rusya olmak üzere franchising mağaza sayımızı artırmayı planlıyoruz. En uzun yürüyüş bir adımla başlar gerçeğinden hareketle çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. Tariş Zeytin A.Ş. Türk köylüsünün gerçek bir başarı hikayesidir" diye konuştu.

Genel kurulda şirketin 2005 yılı faaliyetleri sonucu, toplam ciro 56 milyon 800 bin YTL, dönem karı 152 bin YTL olarak açıklandı. Tariş Zeytin A.Ş. 2006 yılında sürekli ve istikrarlı büyüme hedefine paralel 80 milyon YTL ciro ve 1 milyon YTL kar hedefi koydu.

.
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2006 Çarşamba 19:28:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?