6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

3 günlük seks yasağı sona erdi

Avrupa Birliği'nin (AB), bor maddesini üremeye olumsuz etkili kimyasallar listesine almasına karşılık Eti Maden Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bilimsel çalışmanın ilk gününde Bandırma Asit ve Bor Fabrikası'nda çalışan 25 işçiden kan, idrar ve sperm örnekleri alındı. Teste giren işçilerin 3 günlük cinsel hayat yasağı sona erdi.

Bandırma Asit ve Bor Fabrikası'nda çalışan Petrol İş Sendikası'na bağlı işçiler, mesai saati bitiminde fabrikada taşeron firmaların çalıştırılmasını ve AB'nin aldığı kararı protesto eylemi düzenlediler. Fabrika içinde sloganlar atarak yürüyen işçilere CHP Bandırma Belediye Başkan Adayı Sedat Pekel de destek verdi.

Petrol İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Recep Gökdeniz, AB'nin borların insan üremesine olumsuz etkisi olduğu yönündeki kararının, borların ele geçirilme planı olduğunu iddia ederek, "Bugün burada borların insan üremesine olumsuz etkisi olmadığını kanıtlamak için bilimsel bir çalışma başlatılmıştır. İşçi arkadaşlarımız, borlar üzerinde oynanan bu oyunu bozmak ve borlara sahip çıkmak için gönüllü olarak tahlillere katılarak kan, idrar ve sperm örnekleri verdi. İlk gün fabrikada bor madenine direkt maruz kalmayan 25 işçi arkadaşımızdan örnekler alındı. Bor üretiminde çalışan arkadaşlarımızın üreme oranı, ülkenin başka bir bölgesindeki insanlardan daha düşük değildir" dedi.

Konuşmanın ardından işçiler, düdük çalarak ve slogan atarak eylemlerini sürdürdü. İlk gün işçiler, gelen uzman heyet gözetiminde 5 tüp kan, idrar ve sperm örneği verdiler. Sperm tahlillerinden önce işçilere konan 3 gün cinsel ilişkiye girme yasağı da sona erdi. Tahlil yapılacak işçilerden bir bölümünde ise 3 günlük yasağın dolmasının ardından gece vardiyasında ve sabah saatlerinde örnekler alınacağı belirtildi. 1 hafta boyunca sürecek testlere henüz girmeyen bor işçilerinin yasağının ise devam ettiği kaydedildi.

Bu arada, bor madenine yakın çalışan işçilere de bor tozu ölçme cihazı takılarak maruz kaldıkları bor miktarının ölçüleceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 22:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?