6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

500 yıllık gelenek

Balıkesir Edremit ilçesindeki Milli Parklar sınırları içinde kalan Kaz Dağları’nda, her yıl Ağustos ayının ikinci yarısında Türkmenler tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen 10 günlük ‘Sarıkız’ etkinlikleri bu yılda yapılmaya başlandı.

Kaz Dağları’ndaki ‘Sarıkız’ etkinliği bu yıl 14- 24 Ağustos tarihleri arasında yapılıyor. Sarıkız etkinliklerinde, yöre halkından olan Türkmenler Kaz Dağı’nda buluşarak, 500 yıllık geleneklerini yaşatıyor. Sarıkız etkinlik kapsamında, çevre il ve ilçelerden gelen onlarca aile bin 700 metre yüksekliğindeki Kaz Dağları’nın zirvesinde çadır kuruyor. Türkmenler, efsaneye göre Sarıkız’ın bulunduğu yer olduğu ileri sürülen zirvedeki yatıra inanışlarına göre kurbanlar kesip, ibadet ediyorlar.

Bunun yanında, dostlar, akrabalar buluşuyor, aralarındaki dostluk bağlarını geliştiriyorlar. 10 gün süren etkinlikler kapsamında zirveye çıkanlara, orada bulunanlar tarafından şerbet ve lokum ikram ediliyor. Bazı Türkmenler de, etkinliklere günü birlik katılıyor. Giriş ve çıkışlar Jandarma ve Milli Parklar Mühendisliği’nce kontrollü olarak yapılıyor. Yalnız bu tarihler arasında yöre insanından giriş ücreti alınmıyor, yerel kılavuz istenmiyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 17:34:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?