2
Mayıs
2024
Perşembe
BALIKESİR

8. harika gün yüzüne çıkıyor

Erdek'teki Kyzikos Antik Kenti'nde yer alan ve ''dünyanın 8. harikası'' olarak gösterilen Hadrian Tapınağı, gün yüzüne çıkarılıyor.

Erdek'teki yaklaşık 3 bin yıllık Kyzikos Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmaları 2006'dan bu yana sürerken, çalışmalar kapsamında dünyanın en büyük tapınakları arasında yer aldığı belirtilen, bazı araştırmacılarca ''dünyanın 8. harikası'' olarak gösterilen Hadrian Tapınağı, gün yüzüne çıkarılıyor.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve kazı başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Korkmaz Meral, tapınağın boyutlarıyla önem taşıdığını dile getirerek, şöyle devam etti: 'Efes'te Artemis Tapınağı var. 110 metrenin üzerinde uzunluğa sahip. 4-5 parça sütun tamburu kalmış. 115 metrelik Apollon Tapınağı var. Kyzikos'taki 117 metre uzunluğa sahip. Bu boyutlar ve kapladığı alan itibarıyla, kendi alanında Anadolu'nun en büyük tapınağı. Destek olsa, 10-15 yılda tamamını açabiliriz. Şu anda yarısı açılmış durumda.'' 

Kazı Başkanı Yard. Doç. Nurettin Koçhan'ın yazdığı ''Kyzikos'' adlı kitapta, ''Bazı araştırmacılar, dünyanın 8. harikası, bazıları da dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul eder'' deniliyor. 

AA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2012 Çarşamba 14:22:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?