6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Acili basıp güvenlikçiyi darp ettiler

Balıkesir'de, annelerinin verilen ilaçlarla daha da kötü olduğunu ileri süren iki kardeş, Devlet Hastanesi acil servisini bastı. Acil müdahale odasına giren şahıslar, doktorlara ve personele bağırıp küfrederken, kendilerini ikaz eden güvenlik görevlisi ile acil tıp teknisyenini döverek hastanelik etti. Saldırı anı, güvenlik kameraları tarafından görüntülendi.

H.Ş. (50) isimli hastayı acil servise getiren M.Ş. (20) ve F.Ş. (19) isimli iki kardeş, iddiaya göre acil servisteki personele küfredip bağırmaya başladı. Şahısların, "Sizin yüzünüzden oldu. N.Ö. nerede? Onun ilaçları annemizi bu hale getirdi" diye bağırıp taciz ve tehditlerde bulunduktan sonra, H.Ş. isimli hastalarıyla acil müdahale odasına girdi. Hastane acil servis doktoru Yusuf Canbay, tepkili hasta yakınlarını dinledikten sonra hastanın yanında bir kişiyle birlikte içeride kalabileceğini, diğerinin salonda beklemesini istedi.

Bir süre sonra geri dönen şahıs, ikaz edilmesine rağmen dışarı çıkmadı. Müdahale etmek isteyen güvenlik görevlisi Serkan Aslan, şahsın kafa atması sonucu yaralandı. Şahıs, yere düşen güvenlik görevlisine tekmeyle vurmaya devam ederken, acil serviste tıp teknisyeni olarak görev yapan İbrahim Yeşil tarafları ayırmaya geldiği sırada saldırganın yanındaki diğer kişinin saldırısına uğradı. Üzerine atlayıp yere düşürdüğü İbrahim Yeşil'i tekmeleyip eline geçirdiği paspasın sopasıyla kafasına vurarak darp eden

şahıs, diğer görevlilerin müdahalesiyle durdurulabildi. Güvenlik görevlisi ile tıp teknisyeninin ağır şekilde yaralandığı olayla ilgili ihbar üzerine harekete geçen polis, M.Ş. ve F.Ş. isimli şahısları yakalayıp gözaltına aldı. Asayiş Şube'deki sorgularının ardından adli makamlara teslim edilen 2 şahsın da tutuklandığı bildirildi.


HASTANE BAHÇESİNDE EYLEM

Olayın ardından eylem kararı alan acil servis doktorları, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. Balıkesir Devlet Hastanesi bahçesinde yapılan basın açıklamasında, şüphelilerin kullandığı paspas sopası da gazetecilere gösterilerek saldırı protesto edildi.

KESK'e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası Hastane Temsilcisi Eyüp Biçen, Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen Şube Başkanı Yusuf Canbay ve üyeleriyle birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, "Şahıslar, acil servisi dağıtırken engel olmak isteyen güvenlik görevlisi arkadaşımızı ve acil tıp teknisyenini hayati tehlike arz edecek şekilde yaralamıştır. Güvenlik görevlisi Serkan Aslan çenesine atılan dikişler, kafa ve genel vücut travması nedeniyle iş göremez raporu almıştır. Acil tıp teknisyeni olan arkadaşımız

İbrahim Yeşil, boyun omurundaki kırık yüzünden beyin cerrahi servisine yatırılmıştır. Eğer şahsın elinden alınamasa Allah korusun aynı Aydın Menderes gibi kötürüm kalabilirdi. Aynı kemiği kırılmıştır. Gözü dönmüş bu şahıslar, sağlık çalışanlarının hayatını tehdit ederken moral ve motivasyon bozukluğuna neden olmuştur. Vatandaşın hastalığına şifa, yarasına merhem olmaya çalışan insanların uğradığı bu menfur saldırıyı esefle kınıyoruz. Savaşa bile sağlık hizmetinin verilmesi için ara verildiği düşünülürse vahşetin boyutu daha iyi anlaşılır. Maalesef popülist politikalar nedeniyle çalışanlar hedef gösterilmekte, hizmeti alan ve hizmeti verenler kutuplaştırılmaktadır. Bir bankaya para yatırırken bile sırada gıkı çıkmayanlar, sağlık kuruluşuna gelince çalışanları taciz etmeyi, öne geçmeyi, başkasının hakkını gasp etmeyi hakları görüyor.

Sağlıkta yaşanan takvimi ve şekli belli olmayan dönüşüm sürecindeki belirsizlik, günü birlik değişen uygulamalar çalışanların güven ve huzurunu bozmaktadır. Özel şikayet hatları, halktan oluşan ve maalesef hiçbir sorumluluğu olmayan kurullar ve yeni fahri şikayetçi gibi sorumluluğu olamayan uygulamalar işleme konulurken, kamu otoritesi çalışanını iki çapulcunun linçinden koruyamamaktadır. Şikayetler çalışanın iftira ve taciz amaçlı olması halinde bile 657 Sayılı DMK 25. maddesinde yer alan isnat ve iftiralara karşı koruma amaçlı madde işletilmeyerek mağdurların hakkı aranmamaktadır. En küçük bir işletmede dahi işverenin çalışanını koruma zorunluluğu varken, kamu otoritesinin çalışanını koruyamaması düşünülemez" ifadelerini kullandı.


SAĞLIK PERSONELİNE BİBER GAZI

Sağlık-Sen Şube Başkanı Yusuf Canbay, bu tür saldırıların devam etmesi halinde başta acil servis personeli olmak üzere sağlık kuruluşlarında görev yapan herkese kendilerini korumaları için biber gazı dağıtacaklarını söyledi. Canbay, "Balıkesir Sağlık Sen Şube yönetimi, saldırıların devamı halinde üyelerine kendilerini koruma amacıyla biber gazı dağıtmayı düşünmektedir. Çalışanlar kamu hizmetini sunarken saldırı, hayati tehlike ve taciz yaşamamak için kendilerini hedef gösteren popülist politikaların sona ermesini, mülki amirlerden isnat ve iftiralara karşı kanuni haklarını kullanmasını istemektedir" dedi.

Sağlık çalışanları ve Tabip Odası'nın destek verdiği basın açıklaması sırasında olay günü şüpheli şahısların kullandığı paspas sopasını gösteren Yusuf Canbay, olayla ilgili olarak hastaya müdahalede herhangi bir ihmalin bulunmadığını söyledi. Canbay, can güvenliği istediklerini ifade etti. Söz konusu saldırıda felç olmaktan son anda kurtulan acil tıp teknisyeni İbrahim Yeşil, hastaya en doğru şekilde tedavi uygulandığını, böyle bir şeyi hak etmediklerini belirtti. Yaşadıklarını anlatan Yeşil, uğradıkları haksızlık sebebiyle çok üzüldüğünü söyledi.

Hastane acilinde meydana gelen saldırı anı ise güvenlik kameraları tarafından saniye saniye görüntülendi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2009 Çarşamba 01:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ismet ozrik IP: 85.104.108.xxx Tarih : 1.10.2009 18:35:06

Kamu görevi yapanların en büyük sorunu budur,Cezalar arttırılmalı ki bu insanlar yapacakları eylemlerden korksunlar.