6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Ağaç dikti, ceza yedi!

Güre Tahtakuşlar Altı Görkent Sitesi altında aile çay bahçesi işleten İsmail Arar isimli vatandaş, yetkililerin 24 adet salkım söğüt ağacı diktiği için istediği 8 bin 400 TL’lik ecrimisil için büyük tepki gösterdi. Arar başından geçen ilginç olayı şöyle anlattı.

“Buralar bakir bir alan. Hiç kimsenin uğramadığı yerlerdi. Kaç yıldır canlandırmaya çalışıyorum. Baharda bu yerlerin bütün pisliğini temizliyorum. 11 yıldırda burayı işletiyorum. Şimdiye kadar ecrimisil ücreti 2004 yılında metrekaresi 4 YTL, 2005’te 6 YTL, 2006 yılında ise 12 YTL’di. Bu rakamda iken bile ödemekte zorlanıyorduk. Yeşili sevdiğim için bu yıl burayı ağaçlandırmak istedim. 24 adet salkım söğüt fidesi diktiğim için, bu sefer gelen görevliler ağaçtan ağaca ölçüm yaptılar. Birde metrekaresine 30 TL istenmesi üzerine şok oldum. Tek yaptığım ileride daha yeşil olması için ağaç dikmekti.

Benim sahilde kullandığım alan ise en fazla 20 metrekaredir. Ağaçtan ağaca ölçülünce bu rakam 280 metrekare olarak hesaplandı. Görevlilere bunu anlattım. Zaten burası çok işleyen ve benim 280 metrekare kullanma ihtiyacım olan bir yer değil. Ekonomik kriz varken, Ramazan ayının da etkisi ile sahilde iş yapamadık. Birde devletin ağaç dikmemden dolayı metrekaresi kadar ecrimisil kesmesi aldığım kredi nedeniyle beni zor durumda bıraktı. Bu rakamı kesinlikle ödeyemem. Çok ağırıma giden ağaç dikmemden dolayı bu cezanın kesilmesi. Dinimiz kıyamet kopacak dahi olsa mutlaka ağaç ekiniz diyor. Ancak burada tam tersi devletten ceza yağıyor. Bende bunun üzerine üç yıl sonra büyüyecek olan fidanları kaldırdım. Böyle olacağını bilseydim. Ekmezdim. Bundan sonra bu fiyatla ve bu yapılandan olay sonrası bir daha sahili istifade etme amaçlı kesinlikle kullanmayacağım. Kaderine terk edildiği gibi bırakacağım,d arıltıldım.“dedi.

Arar, cezanın bir an önce kaldırılmasını ağaçları kaldırdığım için yeniden tespit yapılmasını istiyorum. Birde ben Almanya’da 25 yıl kaldım. Böyle şey yaşamadım. Devletini çok seven bir insanım. 1983 ylında da Manisa Soma Devlet Hastanesi’ne sıfır ambulans hediye etmiştim. Vatandaşa faydam olsun diye O zamanda hibe ettiğim araç için benden 155 bin TL bana taşıt alım satım vergi ödetildi. O zamanda darıltıldım.Şimdi de Devletin atıl durumdaki yerini güzelleştiriyorum ceza yiyorum. Ambulans hibe ediyorum. Satmıyorum 155 bin TL. vergi ödüyorum. Önemli değil. Burada ben vergiden de kaçmıyorum.

Kullandığım alan 20 metrekaredir. Amacım temiz olsun daha fazla turist gelsin. Seve seve vergisini veririm. Ancak birde metrekare fiyatına da karşıyım. Küçükkuyu - Burhaniye arası bütün sahilde metrekare birim fiyatı aynı 30 TL’dir. 2 yılda enflasyon ne kadar arttı. Yüzde 150 zam ne ölçüsü alınarak yapıldı. 5 yıldızlı otel sahili yada Akçay Altınoluk’ta yüzlerce insanın denize girdiği yer ile biz çay satan ve her yerden uzak işletme de bu rakam bir tutulmamalı kanaatindeyim”diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 16:04:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?