7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Akçay'daki yer tartışması büyüyor

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı, tatil ve su beldesi olarak adını tüm dünyaya duyurmayı başaran Akçay beldesinde, MHP’li Edremit Belediyesi ile CHP’li Akçay Belediyesi’nin yer tartışması basın toplantılarına kadar taşındı.

Toplantı düzenleyen Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, farklı iddia ve yorumları ile dikkat çekti.
Akçay beldesinin kordon boyundaki çay bahçeleri ve sezonluk olarak açılan satış stantları nedeniyle, Edremit Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren ‘ED-BEL’ adlı şirket ile Akçay Belediyesi arasında geçtiğimiz günlerde tartışmalar yaşanmaya başladı. Yerel basın organlarında, tartışmanın nedeni olarak; ED-BEL şirketinin idaresindeki şirkete ait kordon boyunda bulunan çay bahçeleri, yerleri şirkete ait kordon boyunda açılan ve açılmak istenen sezonluk satış stantları, iş yerleri ile yeri Edremit Belediyesi’ne ait olan ve belediye tarafından alınmak istendiği öne sürülen Akçay Kapalı Pazar yeri alanı gösterildi.

Yaz sezonuna, kordon boyunda yaklaşık 100 yeni sezonluk satış standı ile yeni iş yerleriyle giren ve sezonun en yoğun yaşandığı aylarda nüfusu ortalama 40 katı artan Akçay beldesine bu yaz tatil için gelen yerli ve yabancı çok sayıda turist, beldenin panayır alanına çevrildiğini söylüyor. İki belediye arasında yaşanan ve Edremit Kaymakamlığı ile adli mercilere kadar taşınan tartışmaların son bulmasını bekleyen beldenin yerli halkı ve esnaflar, uzlaşmanın sağlanması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söylüyor.
Tartışmanın son bulmasını ve barışçı bir kişi olduğunu söyleyen Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Belediye Sosyal Tesisleri binasında basın toplantısı gerçekleştirdi ve farklı söylemleri ile dikkat çekti. Ulusal ve yerel medya mensuplarının katıldığı kahvaltılı basın toplantısında konuşan başkan Cahit İnceoğlu, 2009 yılında yaptıkları belediye hizmetlerinin özetini anlatarak başladığı konuşmasına, Edremit Belediyesi ve ED-BEL şirketiyle yaşadıkları anlaşmazlıkları anlatarak son noktayı koydu.

“KUŞATMA ALTINDAYIZ”
Başkan İnceoğlu, “2009 yılı içinde bir pikap araç aldık. Başlayan yeni ilköğretim okulu inşaatı da tamamlanıyor ve okullar açılırken hizmete açılacak. Belediye Sosyal Tesislerimizdeki çalışmalar da bitiyor ve yenileri ekleniyor. Tesis binamızın üst katını, sadece çok özel toplantıların yapılacağı bir salona çeviriyoruz. Tesisin yan tarafına bir kültür merkezi, diğer yanına da nikah salonu yapacağız. Böylece sosyal tesislerimizde 6 ünite hizmet verecektir. Yol, kanalizasyon, yağmur suyu hattı, taş döşemesi işleri yaptık. Muhtarlık binaları yapmaya çalışıyoruz ve yer sıkıntımız var. Bir tanesinin yeni Edremit Belediyesi’ne ait olduğu için engellendi. Akçay’da yer sıkıntımız var. Beldemizdeki yaklaşık 15 bin metrekarelik bir alan Edremit Belediyesi’nindir. Nereye baksak altından tapu çıkıyor. Nereye bakarsanız bir kuşatma altındayız. Biz sıfırdan başladık. Edremit Belediyesi’nden hiçbir şey almadık. Kira geliri olmayan, ama kira ödeyen ülkedeki tek belediyeyiz. Kamuya hizmet veren yerlerimizin tamamına kira ödüyoruz. 2004 yıllarında zaman zaman Edremit belediyesi ile sorunlarımız oldu.

Biz hasım değil, hısım olmak zorundayız. Çünkü ilçe biz beldeyiz ve Akça ile Edremit, birbirinden ayrılmayan etle tırnak gibidir. Edremit Belediyesi’ne zarar vermek gibi bir isteğimiz yok. Edremit Belediyesi’nin bizi üvey evlat gibi görmesini istemiyoruz. Biz varsak onlar da var, biz yoksak onlar da yok. Bende doğma büyüme Edremitliyim. Bir zamanlar Akçay, Edremit’e ihanet ette diye söylemler de duyduk. Böyle bir şey olamaz. Burasının gelişmesinin önünde durmak pek akıllıca değildir. Edremit Belediye Plajı’nın bile bir kısmı hazineye ait. Ama bunların bir kısmını isteyeceğiz. İyi ki, ED-BEL şirketinin yerlerinin bir kısmına tedbir koydurmuşuz, çünkü onları da satacaklardı. ED-BEL borcumuz yok diyor, ama biz listesini çıkarttık. 2004 borçlarının listesi elimizdedir. Edremit Belediyesi’nin mülkleri işgal ediliyor deniliyor. Ama mesela, Edremit belediyesi bize Pazar yeni olarak kullanın diye yerler bıraktı ve bu yerleri başka amaçlarla kullanamayız. Nasıl işgal edebiliriz ki, biz bu yerleri? Bu yerleri başka amaçla kullanamayız. Çay bahçelerinin neredeyse yarısı bizim ve bu çay bahçeleri yıllardır zamanla yaklaşık 7 metre taşmış.

“UZAYDAN İNMİŞ GİBİ”
Çay bahçelerinin 3 bin 200 küsurluk bir kısmı onların, 2 bin 200 küsuru de bizimdir. Biz baştan, çay bahçelerini yıkalım ve kendi alanlarımızı kullanalım da diyebilirdik. Ama biz 2 çay bahçesini istedik ve aldık. Biz artık yeni bir proje geliştirdik ve bu projeyi görüşerek birlik ve beraberlik içinde inşallah değerlendireceğiz. Önemli olan Akçay7a faydalı bir alan oluşturmaktır. 1 yıl önce çay bahçelerinin ruhsatlarını iptal etmemiz gerekirdi. Ben bir barış adamıyım. Bizim işimiz tartışma değil, çünkü bizler emanetçiyiz. Akçay halkındır. Kapattırdığımız halde hala çalışan iş yerleri var ve Pazartesi günü suç duyurusunda bulunacağız. Yeşil alandaki yerlerine çay bahçesi yapmaya kalktılar. ED-BEL Müdürü Mustafa Sağlım ile telefon görüşmesi yaptım ve yüzüne telefonu kapattım. Kordonumuzda yaklaşık 50 kayıtlı, yaklaşık 50 de kayıtsız yeni stant var. İş kontrolden çıktı. Suç duyurusunda bulunmadık.

Bazı esnaflara tehdit ve zararlar oluyor. Bize de tehditler var. Tuncay Kılıç ile ilgili suç duyurusunda bulunmadık. Bize tehdit edenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Sayın Mustafa Sağlam, sizi uzaylılar mı tayin etti oraya? Sizi talin eden Belediye Başkanıdır. Senin yetkini ben bilemem ve bir şey yaptıysan, ben seninle değil, başındakini suçlarım. Akçay’da bir kaos oluşturulmak isteniyor gibi. Sanki Akçay’da yaşayanlar uzaydan inmiş gibi bir düşünce var. Ama burası bir mozaiktir. Ayrım yapılamaz. Biz bir bütünüz. Edremit ve Akçay’ı ayrı düşünemeyiz. Pazar yeri alanından çıkmamızı istiyorlar. Burasını yağlı güreş alanı mı yapacaklar?

Baştan bu müsamahayı göstermeseydik keşke. Krizdeyiz ve insanlar sıkıntılı. Seçim döneminde, Akçaylı olmak kaydı ile dar gelirli insanlara kordondan yaz sezonu için stant vereceğiz dedik. Yaklaşık 300 müracaat oldu ve kura ile şimdiki stant sahibi esnafları belirledik. Keşke yapmasaydık. Her her stant doldu. Kordon kaosu yaşanıyor. Ama bizim her zaman bir ‘B’ planımız vardır. Biz, bulunduğumuz makamlardan itibar beklemek değil, bulunduğumuz makamlara itibar katmak derdindeyiz. Bundan önce kordonumuz böylesine rezil bir duruma hiç gelmemişti. Kordonumuz, gelecek sezonu yepyeni ve şaşırtıcı bir proje ile girecektir” deyi konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 12:04:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?