3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Altınova'daki olaylar etnik kökenli değil

Balıkesir'in Altınova beldesinde 30 Eylül'de yaşanan olayların etnik kavgadan değil, çıkar çatışmasından kaynaklandığı belirtildi.

Mazlumder bölgede yaptığı incelemelerin ardından hazırladığı raporda, olayın Türk-Kürt çatışmasından değil, menfaat anlaşmazlığından kaynaklandığını ortaya koydu. Olayın mağdurları, güvenlik güçleri ve siyasilerle görüşen Mazlumder heyeti, "Kavga ve cinayetin hiçbir etnik temelinin olmadığı konusunda tüm kişiler hemfikir." sonucuna ulaştı.

Altınova'da yaşanan kavga, Türk-Kürt çatışmasına döndürülmek istense de inceleme raporları, olayların bazı şahıslarca provoke edildiğini belirledi. Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, dernekten bir grup idareci heyetle Altınova'da incelemelerde bulunarak bir rapor hazırladı. İlçede ev ve işyerleri hasar gören mağdurlarla görüşen yetkililer, belediye başkanı, kaymakam, jandarma ve halktan bilgi alarak olayı detaylı şekilde inceledi. Rapora göre, yüksek sesle müzik dinleme sebebiyle çıkan tartışmada Kürt bir vatandaşın kamyonetle 2 kişiyi ezmesi çatışmanın asıl sebebi olarak gösterildi. Ancak bir jandarma görevlisinin açıklamasına göre, yerel halktan bazıları zengin Kürt işadamlarından borç para aldı ve ödeyemedikleri için yapılan yasal takibe tepki olarak bu olayı fırsat bilip dükkânları taşladı. Altınova Belediye Başkanı Mehmet Ali Akçal, Mazlumder yetkililerine yaptığı açıklamada olayın adli bir olay olduğunu, Kürt-Türk çatışması gibi yansıtmanın uygun olmadığını ve bazı kışkırtıcıların olayları abarttığını anlattı. Olayın en başında hayatını kaybedenlerin çevresinin geniş olmasının da etkisi ile olayların büyümüş olabileceğini; ancak endişe edilecek bir durumun bulunmadığını dile getiren Akçal şunları söyledi: "Önceden de gençler arasında ufak tefek tartışmalar olurdu, ama bu anlamda herhangi bir ciddi gerginlik yaşanmamıştı. Olayda ölenin sülalesi geniş, büyümesinde bunun da etkisi var. "

Zaman
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2008 Pazartesi 12:04:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?