5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Amerikalı rahibe suç duyurusu

AMERİKALI RAHİBE SUÇ DUYURUSU

Balıkesirli avukat Özgür Meriç Turan, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de gerçekleştirilen terör saldırısının 9. yıl dönümünde Kur'an-ı Kerim'i yakacağını söyleyen Rahip Terry Jones hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Avukat Özgür Meriç Turan, 11 Eylül'de ABD'de ikiz kulelere yapılan saldırıyı Kur'an-ı Kerim-i yakarak protesto edeceğini açıklayan The Dove World Outreach Center Rahibi Terry Jones hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, "Jones, bir rahipten beklenmeyecek bir eylem içerisine girerek 11 Eylül 2001 tarihinde ABD'de gerçekleştirilen hain terör saldırısının 9. yıl dönümünde Kur'an-ı Kerim'i yakıp protestoda bulunacağını yazılı ve görsel medyada

defalarca dile getirmiş, dini değerlere saldırmak suretiyle hakarette bulunmuştur" ifadeleri yer aldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya milletlerinin eşit haklara sahip, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan, insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunun vurgulandığı dilekçede, "Kur'an-ı Kerim'i yakacağım, yakıyorum, erteledim, gibi ifadelerle bir din adamına yakışmayacak tarzda en kutsal saydığımız değerimizle tüm dünya gözü önünde oynamaktadır. Bu durum huzurlu ortamımızı tehdit eder niteliktedir" denildi.

Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

"Rahip Terry Jones basın yayın yolu ile çoğunluğu Müslüman olan ve farklı dinlere de mensup vatandaşlarımızın huzurunu bozmuş, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmiştir. Anayasamızın 24. maddesinin 5. fıkrasında, 'Kimse ne suretle olursa olsun dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz' denilmektedir. Yine şüpheli Terry Jones, TCK'nın 216/3 maddesinde düzenlenen, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamıştır. Şüpheli Terry Jones'un TCK'nın 12. maddesi gereği

Türkiye dışında bulunması cezalandırılmasına engel olacağından, ancak yargılamasının yapılmasının mümkün olması karşısında, Türkiye'de bulunduğu takdirde en ağır şekilde cezalandırılmasına gidilmesini talep ederim."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2010 Salı 16:30:04
Güncelleme :14 Eylül 2010 Salı 20:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?