3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Arama çalışmalarına mazot engeli

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde batan Hayat N isimli Ro-Ro gemisinde kaybolan 4 kişiyi arama çalışmalarında, batık gemiden denize sızan yakıt nedeniyle aksama yaşanıyor. Aramaların 4. gününde de kayıp şahıslara ulaşılamadı. 

Geçtiğimiz Pazar akşamı Bandırma Limanı çıkışında batan Ro-Ro gemisinde kaybolan 4 kişi için arama çalışmalarında 4. günde de sonuç alınamadı. Batık gemiden ve kamyonlardan denize tonlarca miktarda mazot sızdığı belirtilirken, denize akan mazot nedeniyle arama çalışmaları aksıyor. Daha önce gemiye dalış yapan SAS ve Mayın Filo dalgıçlarıyla, çalışmalara komuta eden savaş gemileri bölgeden ayrılırken, Bursa ve Balıkesir Sivil Savunma Müdürlükleri'ne bağlı 12 dalgıç gemi enkazındaki çalışmalarına devam ediyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı helikopter zaman zaman deniz üzerinde uçuş yapıp şahısları ararken, Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü botları da deniz üzerinden arama yapıyor. Sabah saatlerinde başlaması gereken denizaltındaki arama çalışmaları denize sızan mazotun görüş alanını kapaması nedeniyle öğleden sonra başlayabildi. Gemiden denize saçılan mazotun yanısıra, kamyonlarda yüklü olan bor madeni ve diğer yüklerin dağılması nedeniyle deniz altında görüş mesafesinin zaman zaman
tamamen tıkandığı ve çalışma yapılamadığı belirtildi. 

Denize yayılan yakıtın temizlenmesi için İl Çevre Müdürlüğü'nün devreye girdiği ve anlaşma yapılan bir şirketin yakıtı temizlemek için çalışmalara başlayacağı kaydedildi.

GEMİNİN ARKA BÖLÜMÜNDE SIKIŞAN KAMYONLAR EZİLMİŞ DURUMDA 

Bandırma'daki Kriz Merkezi'nde çalışmaları yöneten Balıkesir Sivil Savunma Müdürü Hüseyin Zafer, son olarak dalgıçların geminin arka bölümü haricindeki diğer bölümlerine girmeyi başardığını ancak herhangi bir bulguya rastlanmadığını söyledi. Geminin arka bölümünde 35 kamyon tespit edildiğini ve bunların bazılarının adeta kağıt gibi ezilmiş olduğunu belirten Zafer, "Geminin kıç bölümü haricinde diğer bölümlerine ulaşıldı. 35 kamyonun bulunduğu kıç bölümünde yan yatmadan dolayı kamyonlar sıkışmış durumda. 

Araçların ön bölümleri ezilmiş durumda. Kayıpların bu bölümlerde olabileceğini tahmin ediyoruz. Şahısların geminin diğer bölümlerinde eşyaların arasına sıkışmış olma ihtimaline karşılık dalgıçlarımız eşyaları dahi tek tek kaldırarak her tarafa baktılar. Ancak gemiden mazot sızmasından dolayı dalma çalışmaları aksıyor. Dalma çalışmalarına ara vermek zorunda kalıyoruz. Deniz altında görüş mesafesi gerçekten çok düşük vaziyette. Bu dalgıçlarımızı zorlayan bir başka neden" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 16:56:59
Güncelleme :18 Eylül 2008 Perşembe 17:03:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?