3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Ata'nın Bandırma'ya geliş yıldönümü

Ulu önder Atatürk'ün Bandırma'ya gelişinin 83. yıldönümü törenlerle kutlandı. 

İlk olarak eski iskelede öğrencilerin folklor gösterisiyle başlayan törenlerde, Atatürk'ün Bandırma'ya gelişini temsilen iki öğrenci römorkörle iskeleye yanaştı. 

Ellerinde Türk bayrağıyla iskeleye çıkan iki öğrenci, Türk bayrağını Bandırma Kaymakamı Salih Keser'e teslim etti. 

Törenlere Kaymakam Salih Keser, 6.Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ayhan Gümüş, Belediye Başkanı Recep Eraydın, Cumhuriyet Başsavcı Hakan Arslan'ın yanısıra askeri ve mülki erkan ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Eski iskeledeki törenlerin ardından Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende protokol mensupları Atatürk Anıtı'na çelenk koydular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Belediye Başkanı Recep Eraydın, Atatürk'ün Bandırma'ya 3 defa geldiğini hatırlatarak, " Atatürk attığı her adımda, aldığı her kararda milletiyle iç içe olmuştu. 
Cumhuriyet'in ilanında sonra her fırsatta Anadolu'yu sürekli dolaşmıştır. Bu geziler kapsamında Atatürk, Bandırma'ya üç kez gelmiştir. Atatürk'ün Bandırma'ya ilk gelişi 8 Ekim 1925 tarihinde gerçekleşmiş, daha sonra ikinci kez 13 Haziran 1926 tarihinde, üçüncü kez de 20 OCak 1933 tarihinde Bandırma'yı onurlandırmıştır. 8 Ekim 1925'de Mudanya'dan Ertuğrul yatı ile hareket eden Atatürk, saat 13.00'de Bandırma'ya gelmiş, henüz inşaat halinde olan eski iskeleden karaya çıkarak, sahilde coşkuyla kendisini bekleyen Bandırmalılarla kucaklaşmıştır. Atatürk iki yılı aşkın bir süre işgal altında kalan Bandırma'nın yangın sonrasından izler taşıyan halini gördükten sonra 'Milletimiz çalışkandır. Bu fazileti taşıyan Bandırmalıların şehirlerini imar edeceklerinden, halen barut ve is kokan bu beldeyi mamur hale getireceklerinden asla şüphe etmiyorum' demiştir. Bizler bugün, Atatürk'ün bu güveni doğrultusunda gece gündüz çalışıyoruz. Bandırma'yı daha güzenl her yönüyle örnek bir kent haline için tüm imkanları kullanarak hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bandırma'nın 83 yılda geldiği noktadan çok daha ileri bir düzeye ulaşması için tüm Bandırmalılar tek yürek olmalı ve hep çalışmalıyız" şeklinde konuştu. Tören öğrencilerin şiir okuması ve belediye bandosunun verdiği mini konserden sonra sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 17:34:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?