3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Atatürk törenlerle anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 70. yıldönümünde Balıkesir'de törenlerle anıldı.

Sabah Atatürk Anıtı'nda düzenlenen ilk törende anıta çelenk sunulurken Ata'nın manevi huzurunda vefatının gerçekleştiği saat 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu. Bundan önce, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri ile siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları protokol sırasına göre çelenklerini sunup, Ata'yı selamladı. Saygı duruşuyla aynı anda sirenlerin çaldığı saygı duruşunun sırasında gönderde bulunan tüm bayraklar yarıya indirildi. İstiklal Marşı ile göndere çekilen Anıt'taki bayrak da marşın ardından yarıya indirildi.

Anıttaki törene Vali Selahattin Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç, Belediye Başkanı Sabri Uğur, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, diğer mülki ve askeri erkan ile öğrenciler katıldı. Saadet Partisi ile ING Bank ve Açı Dershanesi kuşaklı çelenkler ortada kaldı.

ORATORYO GÖSTERİSİ AYAKTA ALKIŞLANDI

Anıttaki törenin ardından Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki törene geçildi. Burada, günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yapan Vali Selahattin Hatipoğlu, Büyük Önderin insanlık tarihinin en unutulmaz destanını yazdığını söyledi.

Vali Hatipoğlu, "Kurtuluş Savaşının zaferle sonuçlanmasıyla Cumhuriyet idaresi kurulmuş, milletimiz yeniden ve daha güçlü bir şekilde tarih sahnesinde yerini alarak, Türk insanına çağdaş uygarlığın kapılarının açılması sağlanmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisini milletine adayarak, yaşamına sığdırdığı büyük başarılarla milletinin her alanda yücelmesine öncülük etmiş ve başka milletlere de örnek olmuş ölümsüz bir önderdir. Atatürk'ü ve onun fikirlerini daha çok anlamak zorundayız. Tarihi değerlendirmeler yapılırken o dönemin bütün şartları göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Büyük önderimiz Atatürk'ü, ölüm yıldönümü olan bugün millet olarak yurdun her köşesinde aynı duygularla anıyor, fikirlerine ilke ve inkılaplarına bağlılığımızı, sevgimizi ve saygımızı ifade ediyoruz. Bizlere düşen görev, O'nun, 'En büyük eserim' dediği Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni korumak, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkarak Türkiye Cumhuriyeti'ni çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarmaktır" dedi.

BAÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Fuat Özer, "Atatürk'ü Anlamak" konulu bir konferans verdi. Konferansın ardından Bahçelievler Lisesi öğrencilerinin sahnelediği, "10 Kasım Atatürk" isimli oratoryo gösterisi ise büyük beğeniyle izlendi. Öğrencilerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihe mal olmuş veciz sözlerini skeçler halinde sahnelerken, Kurtuluş Savaşı mücadelesi ile Çanakkale Zaferi bir defa daha gözler önüne serildi. Büyük önderin birbirinden güzel fotoğraflarının gösterildiği slayt sunum ile desteklenen oratoryoda öğrencilerin performansı takdirle karşılandı. Oratoryonun finalinde ise Bahçelievler Lisesi öğrencilerinin salondan sahneye taşıdıkları dev bayrak açılarak 10. Yıl Marşı seslendirildi.

Bayrak ve marşla birlikte başta protokol üyeleri olmak üzere salondaki tüm davetliler ayağa kalkıp 10. Yıl Marşı'nı söyleyen öğrencilere hem sözle hem alkışlarıyla eşlik ettiler. Gösterinin sonunda Vali Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç, Belediye Başkanı Sabri Uğur, Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, İl Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Köksal, öğrencileri tebrik ettikten sonra hep birlikte hatıra fotoğrafı çekildiler. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Balıkesir'deki 10 Kasım Atatürk'ü Anma Törenleri, olaysız şekilde sona erdi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2008 Pazartesi 16:07:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?