5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Atatürk'ün Balıkesir'e gelişi kutlandı

ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 87. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı. İstasyondaki temsili karşılamanın ardından Ata'ya saygı yürüyüşü yapılırken, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu tarafından, "Milli Mücadele'de Balıkesir" konulu bir konferans verildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e ilk geliş tarihi olan 6 Şubat 1923 tarihindeki ziyaretinin 87. yılı münasebetiyle bir dizi etkinlik düzenlendi. Balıkesir Belediyesi ve Valilik tarafından hazırlanan program tren garındaki karşılama merasimi ile başladı. Her yıl olduğu gibi Ata'yı Balıkesir'e getiren tren sembolik olarak canlandırıldı. Gara yanaşan trenden inen bir muharip gazi elindeki bayrağı öperek Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'a verirken Vali Arslan da bayrağı aynı şekilde öperek teslim aldı. Burada Belediye Başkanı İsmail Ok'un günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, "Ata'ya Saygı Yürüyüşü" yapıldı. Konuşmasında, vatandaşlara, "Kahraman Balıkesirliler" diye seslenen Belediye Başkanı İsmail Ok, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Milli Mücadele'nin büyük lideri, Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk'ün güzel Balıkesir'imizi ilk ziyaretinin 87. Yıldönümü kutlamaları için toplanmış bulunuyoruz. Bildiğiniz gibi Atatürk Balıkesir'i 7 defa şereflendirmiştir. Bunların ilki 6 Şubat 1923'teki gelişidir. Balıkesir Karesi Beyliği döneminden başlayarak Türklerin Rumeli'ye geçişinde ve bütün Osmanlı Devrinde ve Milli Mücadele yıllarında da bölgemizde Kuva-yi Milliye Hareketine yaptığı önderlikle tarihe altın harflerle geçmiştir. Balıkesir'imiz milli hassasiyetleri yüksek olan bir ilimizdir. Nitekim Kuva-yi Milliye hareketinin başladığı ve tüfeğin ilk patladığı yer olarak adı tarihe geçmiştir. Balıkesir'imizin ve Balıkesirlilerin Milli Mücadele'ye katkıları, düşman işgaline karşı gösterdikleri vatanseverlikleri, İstiklal Savaşı'nın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal'in elbette dikkatlerinden kaçmamıştır. Atatürk'ün, 9 Eylül 1922'de büyük zaferin kazanılmasından sonra daha cumhuriyet ilan edilmeden çıktığı ilk yurt gezisinde ilk ziyaret ederek şereflendirdiği illerden biri de Balıkesir olmuştur. Atatürk, Balıkesir'i ve Balıkesirlileri gerçekten takdir etmiştir. Balıkesir'in ilk ziyaret ettiği illerden biri olması Zağnos Paşa Camisi'nde yaptığı ünlü konuşmasında Balıkesirlilere, 'Balıkesir'in dindar ve kahraman insanları' diye hitap etmesi Balıkesir'i tam 7 defa ziyaret etmesi onun Balıkesir'e ve Balıkesirlilere olan sevgi ve takdirlerinin açık göstergesidir. Günümüzde Atatürk'ün şahsiyeti ve Cumhuriyetimizin milli ve üniter yapısı her fırsatta yıpratılmaya çalışılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti'nin milli bütünlüğü üzerinde oynanan oyunları artık görmezlikten gelemeyiz. 'Türk' adının 'Türk kimliğinin', 'Türkiye Cumhuriyeti' adının tartışılır hale geldiği, 'Ne Mutlu Türküm diyene' sözünün rahatsızlık oluşturduğu bir dönemde Atatürk'ü yeniden anlamak ve analatmak gerektiğini düşünmek ve söylemek, Atatürk'e ve Cumhuriyete gönülden bağlı olan bizler için bir milli görevdir.

Cumhuriyetimizin milli ve üniter yapısını, milletimizin ve vatanımızın bölünmez bütünlüğünü korumak ve savunmak her Türk vatandaşına düşen bir vatandaşlık görevidir, buna gönülden inanıyoruz. Cumhuriyetin sahipsiz olmadığını burada bir kere daha ilan ediyoruz. İşte bundan dolayı, Atatürk'ün Balıkesir'e gelişi ve Balıkesirlileri ziyareti sadece düzenlenen törenle sınırlı kalmamalıdır. Atatürk'ü ve Cumhuriyeti daha iyi anlamak, milli duyguları, milli heyecanları tazeleme, Kuva-yi Milliye ruhunu yeniden canlandırma günleri olmalıdır."

 

MİLLİ MÜCADELE'DE BALIKESİR

Folklor gösterilerinin de yapıldığı tren garındaki törenin ardından protokol üyeleri, sivil ve askeri erkandan oluşan kortej Atatürk Anıtı'na yürüdü. Anıt'a çelenk sunulmasının ardından Balıkesir Subay Orduevi'ne geçen protokol daha sonra konferansa katıldı. Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki, "Milli Mücadele'de Balıkesir" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, milli mücadeleyi ve Balıkesir'in bu mücadeledeki yeri ve önemini anlattı. Büyük Önder Atatürk'ün liderliğindeki Milli Mücadele günlerini arşiv belgelerine dayandırarak çok önemli anlatımlarda bulunan Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Rus arşivlerinden bahsetti. Rusya'nın 1917 yılında katıldığı 1. Dünya Savaşı'ndan Bolşevik isyanı sebebiyle geriye çekilmesinin Türkiye'nin verdiği Milli Mücadele savaşında çok önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Halaçoğlu, bu olayın bugünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşumunda büyük katkısı olduğunu söyledi. Yusuf Halaçoğlu, "Rus arşivlerinde araştırmalar yaptım. Rusya Bilimler Akademisinde 23 proje üzerinde çalışmamız oldu. Osmanlı döneminde Anadolu'nun değişik bölgelerinde Rus konsoloslukları vardı, bunlardan tarihte pek bahsedilmiyor. Bolşevik ihtilalı yüzünden Rusya 1. Dünya Savaşı'ndan çekildi. Bu bizim için büyük avantaj olmuştu. Belki de Milli Mücadele'yi kazanmamızda bu olay çok büyük bir etken oldu. Rusya savaşa girince karşı taraftaydı. O zaman biz topraklarımızdan konsoloslukları çıkardık. Rusya 1917 yılında girdiği bu savaştan çekilince bizim Milli Mücadele'yi kazanmamızda etken oldu" dedi.

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Atatürk'ün 16 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a Osmanlı Devleti ve İngiliz Devleti'nin onaylarının bulunduğu resmi belgeyle izinli olarak yola çıktığını ve 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ayak bastığını anlattı. Samsun'a çıktıktan sonra Milli Mücadele'nin temelinin atıldığı günlerde Atatürk'ün askerlikten resmen istifasının orijinal belgesini gösteren Yusuf Halaçoğlu, bunun Büyük Önder'in kendi eliyle kaleme aldığı rakamlardan oluşan yazısının sonradan deşifre edildiğini anlattı. Atatürk, 8 Temmuz 1335 (1919) tarihinde saat 12.00'ye doğru İstanbul'a çektiği telgraf ile rütbesini terk ettiğini bildirmiş. Bundan sonra ise Milli Mücadele'nin başladığı, bu esnada da Balıkesir'de çok önemli toplantılar yapıldığı, dolayısıyla Balıkesir'in Milli Mücadele'deki yeri ve öneminin büyük olduğu vurgulandı. Halaçoğlu, Türkiye'nin Milli Mücadele yıllarının sadece Yunanistan ile yapılan savaşlardan ibaret olmadığını, bunun çok iyi anlaşılması ve anlatılması gerektiğini kaydetti.

Balıkesir'deki tören ve konferansa Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Garnizon ve Okullar Komutanı Korgeneral Adem Huduti, milletvekilleri İsmail Özgün ve Ergün Aydoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, Baro Başkanı Muzaffer Mavuk, Bakım Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral İbrahim Onbay, Kara Kuvvetleri Astsubay Meslek Yüksek Okulu Komutanı Tuğgeneral Osman Aydoğan, 9.Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Cemal Sancak, Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, mülki, askeri ve adli erkan ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
ATATÜRK'ÜN BALIKESİR'E GELİŞİNİN 87. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 19:41:02
Güncelleme :7 Şubat 2010 Pazar 10:02:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?