3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 85.yıldönümü

Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 85. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen etkinlikler kapsamında, "Atatürk'ün Balıkesir'den Türk Milletine Seslenişi" adlı bir konferans verildi. 

Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki konferansın konuşmacısı BAÜ Dursunbey Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fuat Özer, Atatürk'ün Balıkesir'de Zağnos paşa Camisi7nde yaptığı konuşmanın hutbe olmadığını, hutbelerin camilerde Cuma günleri verildiğini, oysa Atatürk'ün bu konuşmasını çarşamba günü yaptığına dikkat çekerek hutbe şeklindeki anmanın yanlış olduğunu savundu. Konferansı, Vali Selahattin Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Adem Huduti, Belediye Başkanı Sabri Uğur ile çok sayıda davetli izledi. Yrd. Doç. Dr. Fuat Özer, Atatürk'ün ilk kez 6 Şubat 1923 yılında Balıkesir'e geldiğini kendisini de dönemin Belediye Başkanı Hayrettin Bey'in karşıladığını belirtti. Özer, 1923 yılında adı Kuvayi Milliye Caddesi olan bugünkü Milli Kuvvetler Caddesi üzerinden yürüyüp şehri gezdiğini anlattı. Fuat Özer, "Hayrettin Bey (dönemin belediye başkanı), 1951 yılında Türk Dili Gazetesi'ne yazdığı bir yazıda Kuvayi Milliye ruhunun Balıkesir için çok anlam ifade ettiğini söylemiştir. Hayrettin Bey, Kuvayi Milliye kelimesinin anlam olarak Milli Kuvvetler kelimesi ile aynı olmadığına dikkat çekmiş ve Atatürk ile birlikte şehri gezdikleri bugünkü Milli Kuvvetler Caddesi'nin adının eskisi gibi Kuvayi Milliye Caddesi olarak değiştirilmesini istemiştir" dedi. 

Hayrettin Bey'in bu dileğini aktarmakla görevini yerine getirdiğini söyleyen Fuat Özer, başta Belediye Başkanı Sabri Uğur olmak üzere yetkililere geçmişten gelen mesajı ilettiğini kaydetti. Atatürk'ün Balıkesir'i ilk ziyaretinde Darülhilafe Medresesi'ni gezdiği, medresede öğrenim gören çocukların tek tip giyinmesini istediği, maddi durumu olmayan öğrencilerin devlet tarafından giydirilmesi talimatı verdiği bildirildi. 

Atatürk'ün Balıkesir'e sık geldiğini kaydeden Özer, "Atatürk, 8 Ekim 1925 yılında belediye meydanından halka hitap etti. Balıkesir'i üçüncü ziyareti 13 Haziran 1926 tarihinde, dördüncü ziyareti ise 22 Ocak 1933 tarihinde oldu. Bu ziyaretinde Necatibey Öğretmen Okulu öğrencileri ile bir araya gelmiştir" dedi. 

Yaklaşık 1 saat süren konferansın ardından gün boyu süren diğer etkinliklerle Atatürk'ün Balıkesir'e ilk defa gelişinin 85. yıldönümü kutlandı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 16:45:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?