6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Avşa'ya deniz suyu arıtma tesisi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Balıkesir'in Marmara ilçesine bağlı Avşa Adası'nda toplam 15 milyon dolara mal olacak Türkiye'nin ilk deniz suyu arıtma tesisinin temelini attı.

Helikopterle geldiği adada Türkiye'nin ilk deniz suyu arıtma tesisinin temelini atan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, adaların her türlü sorununu tespit ederek bir bir çözeceklerini belirtti. Arıtma tesisiyle Avşa'nın 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanacağını belirten Bakan Yıldırım, "Avşa bizim için bilinmeyen bir ada değil. 1994-200 yılları arasında İDO Genel Müdürlüğü yaptığım sırada Avşa'ya gelip gittim. Avşa'nın İstanbul ile özellikle yaz aylarında o zamanlar çok büyük ulaşım sıkıntıları vardı.

Cevdet Çağlar o zamanda başkanınızdı. Bana geldi sorunları çözdük. Adayı istemediği kadar gemiye boğduk ve İstanbul ile ulaşım sorununu çözdük. İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy'da planlarımız ve projelerimizi aynen uyguladı. Gerek Marmara gerekse Avşa Adası'nın İstanbul'a bağlantılarını gerçekleştirmiş olduk. Avşa turizm bölgesi ilan edildi gözünüz aydın. Buraya gelip tatilini geçiren 80 bin vatandaşımız var. Hoş geldi sefa geldi. Onlar bizim veli nimetimiz. Ama Avşa'nın hizmetler için belediyenin aldığı pay 2 bin 500 kişiye göre hesaplanıyor. Hizmet 80 bin kişiye yetmesi lazım.

Bunu nasıl yapacak belediye başkanı? Kendi başına yapabilir mi? Çok gayretli bir başkanınız var. 15 yıldan beri tanırım. Hava yapmayı sevmez. Halk adamıdır. İçinizden biridir.Yaptığı işleri de boyalayıp satmayı bilmez. Halkın içinden gelmiş halkla beraber olan biridir kendisini tebrik ediyorum. Belediye başkanımız çok önemli bir işe girmiş. Ada da artezyeni çekiyoruz, çekiyoruz. Artık su kalmadı. Toprağı çürütüyor adayı çölleştiriyor farkında değiliz. Bu gidişi durdurmak için burada tarihi bir adım attık" dedi.

İlk başta 4 bin metreküp su elde edileceğini, bunun 20 bin tona kadar çıkacağını anlatan Bakan Yıldırım, "Sadece Avşa'nın 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Diğer adalara da buradan su ikmali yapmak mümkün çünkü adalar birbirine yakın 4 tane adamız var. Paşalimanı, Marmara, Ekinlik ve Avşa adalarımız var. Biz bugün Avşa'ya geldik ama Marmaralılar, Paşalimanı'ndaki ve Ekinliktekiler mahsun olmasın. Bugün hükümet burada valisiyle, müdürleriyle, denizcilikten sorumlu, karayollarından hava yollarından sorumlu telekomdan sorumlu herkesi adaya döktüm. Bu tesis 15 milyon dolara mal olacak.

Bir başka değişle 23 milyon TL. İsterse 123 milyon TL'ye mal olsun Avşalılar bunu hak ediyor. Başkan Cevdet Çağlar Başbakanımıza söyleyince 'git bu tesisi yap' demiş. 'Avşa'nın böyle bir ihtiyacı varsa hemen git yap' demiş. 'Para, Başbakanım' deyince 'git sana yap dedik kardeşim daha ne konuşuyorsun' demiş. Eğer bir iş yapmak isterseniz çözüm bulursunuz. İş yapmak istemezseniz çözümsüzlüğün bir parçası olursunuz" diye konuştu.

Kış aylarında adalara taşımacılığı ücretsiz yapacaklarını da açıklayan Bakan Binalı Yıldırım şunları söyledi:
"Biz bu ülkede dağ gibi sorunları dağ gibi hizmetlere dönüştürerek geliyoruz. Bakın Türkiye'nin her tarafından 3 bin 500 şantiyede yol yapılıyor. Hava alanı, deniz limanları yapılıyor. 400 bin vatandaşımız gece gündüz buralarda çalışıyor. Türkiye'nin ana atar damarlarını açtık. İzmir-Ankara, İzmir-İstanbul, Ankara-Antalya, Ankara İstanbul, Sakarya -Mekece -Bozüyük bu yolu bilenler vardır. Bitmek üzere yine aynı şekilde Pozantı-Kemerhisar-Adana güney petek dediğimiz Gaziantep'ten Habur sınır kapısına kuzey petek dediğimiz Edirne'den Doğubayazıt'a kadar bütün yolları duble yol yaptık. Yolları böldük hayatları birleştirdik.

Kazalar yüzde 74 azaldı. Türk insanı uçacak dedik uçurduk mu Türkiye'nin her tarafına vatandaş uçuyor mu havacılığı halkın yolu haline getirdik mi? Şimdi Adaların işini de halletmeye geldik. Burası bir milattır. Adaların her türlü sorununun tespitini yapacağız hepsini de çözeceğiz. Türkiye'de adalar ile bir kanun çıkardık biz. Belki siz bilmiyorsunuz. 2 yıl önce bakanlığımız adalarla
ile ilgili kanun çıkardı. Bu kanun ulaşımı sadece deniz yoluyla karşılanan adaların her türlü ulaşım maliyetlerini devlet karşılar. Bu tesisimizin Avşa adamıza hayırlı olmasını diliyorum. Sadece Avşa adası değil çevresinin başta komşu adalarını yaralanması için gerekli çalışmaları yapacağız. Size son bir müjdemi veriyorum. Bundan böyle kışın adalara taşımayı bedava yapıyorum. Hayırlı uğurlu olsun."
Arıtma makinasından gelen suyu içen Bakan Yıldırım, suyun tadını beğendiğini ifade ederek, "Ters osmoz diye bir sistem. Su denizden alınıp ters osmoz sistemiyle tuzdan arındırılıp içilecek hale getirilmiştir. Şu anda içiyorum. Tadı da fena değil. Tuzu zaten yok tadı da güzel Aralık sonu itibariyle buradan her kez bu suyu içecek" dedi.

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar ise, tesisin hizmete girmesiyle günde 10 bin ton su elde edileceğini belirterek, "Türkiye'de susuz kalan deniz sahili olan yerleşim yerlerinde şu anda bu projeyi bekliyorlar. Harekete geçecekler. İnşallah bu proje adamıza ve ülkemize hayırlı olur. Burada her çektiğimiz su da denizi içeri alıyoruz anlamına geliyor. Avşa 36 kilometrekare. İstediğimiz su aslında 10 litre/sn ama biz bu suyu fazla çektiğimiz için denize içeri geliyor. Artık denizi dışarı itmek mümkün değil.

Bu yüzden bu işe teşebbüs ettik. Deniz suyunu tatlı suya çeviriyoruz. Dünyada çok eşi benzeri var. Burada bazen olmaz dediler bu projeyi yerel yönetim olarak ilk defa biz yapıyoruz. Fabrikalarda var otellerde var. Yerel yönetim olarak Türkiye'de bir ilk yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim ihtiyacımız olan 4 bin ton su. Bu tesis de bunu üretecek. 2040 yılına kadar bizim su ihtiyacımızı karşılayacak. Bu tesis 1 saniyede 10 litreye kadar yani günlük 10 bin ton su elde edecek. Hatta ihtiyaç duyulması halinde diğer adalara su vermeye hazırız. Avşa çok güzel bir yer bu tesis bu adaya yakışacak. İki katlı 6 metre yüksekliğinde villa gibi bir tesis olacak. Bu tesis örnek olacak. Kimseyi rahatsız etmeyecek. Kimsenin endişesi olmasın adamız her geçen gün daha da büyüyor. İnanıyorum ki hükümetimizde arkamızda yollarımız araçlarımız yeşillendirmemiz en kısa zamanda deniz yoluyla taşımamız halledilecek. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'a teşekkür ediyorum. Bir gemi aldık. İkincisini de alıp adamızın ulaşım sorununu
çözeceğiz. Bu arıtma tesisinin temelini atarken Başbakanımızın çok büyük desteği var. Avşa'da deniz suyunun arıtılması için gerekeni yapın talimatı var. Buradan Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Avşa Belediye Başkanı Cevdet Çağlar, Bakan Yıldırım'a konuşmasının ardından bir plaket takdim ederken, Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra tesisin temeline ilk harcı alkışlar arasında döktü.

Törene Bakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Balıkesir Valisi Yılmaz Aslan, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Ayşe Akbaş ve Cemal Öztaylan, Marmara Kaymakamı Hüseyin Öner, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Saraylar Belediye Başkanı Güner Yavuz, Marmara İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Ece, Marmara Belediye Başkanı Ali Aksu, Marmara AK Parti İlçe Başkanı Cevat Barbaros, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 17:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?