7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Aydoğan Bakan Akdağ'a acili sordu

EDREMİT KAZDAĞI DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİ’NİN YENİDEN AÇILMASI

Balıkesir’in Edremit ilçesi Kazdağı Devlet Hastanesi’nin Edremit Devlet Hastanesi bünyesinde birleştirilmesi paralelinde Acil Servisi’nde kapatılmasının tepkileri sürüyor.

DSP Balıkesir milletvekili Hüseyin Pazarcı’dan sonra CHP Balıkesir milletvekili Ergün Aydoğan’da Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Aydoğan, soru önergesinde Bakan Akdağ’dan aşağıdaki sorularının yanıtlamasını istedi: “1- Bildiğiniz gibi, Edremit ilçe merkezindeki Edremit Kazdağı Devlet Hastanesi kapatılarak, Balıkesir’in Edremit Devlet Hastanesi bünyesine dahil edilmiş ve bu suretle acil servis de dahil olmak üzere önemli servisler kapatılmıştır. Bu uygulama, Bölgede yaşayan vatandaşlarımızı son derece rahatsız ve mağdur etmiştir. Söz konusu uygulama, bölgede sağlık kuruluşlarına olan ihtiyacı arttırmak yoluyla, Bakanlığınızın sağlıkta özelleştirme uygulamalarının önünü açmak ve bu uygulamaları kamuoyu nezdinde meşrulaştırmak politikasına mı hizmet etmektedir?

2- Var olan, işleyen ve ihtiyaç duyulan bir sağlık kurumunun önemli servislerinin kapatılmasının yaratacağı sıkıntıları önceden öngörmek, akılcı ve sosyal bir sağlık politikası anlayışının temelidir. Bu bağlamda, Bakanlığınızın yetkili ve ilgili birimleri, böylesi bir uygulamanın yaratacağı sıkıntıları önceden öngörememiş midir? Eğer öngörememişse, bu vahim yanlışın sorumluları için, yarattıkları mağduriyetten dolayı işletilmesi gereken yasal prosedür işletilmiş/işletilecek midir? Eğer sıkıntılar öngörülmüş ve buna rağmen söz konusu uygulama gerçekleşmişse, bu durumda iyi niyetten yoksun olarak değerlendirilebilecek böylesi bir karar ve uygulamayı hayata geçirenler için işletilmesi gereken yasal prosedür işletilmiş/işletilecek midir?

3- Hükümetinizin Maliye Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde dile getirdiği, 2009 yılı bütçe açığındaki 52.4 milyar liralık sapmanın yüzde 14’lük bölümünün sosyal güvenlik açığından kaynaklandığı yönündeki sözleri malumunuzdur. Bu açıklamayla birlikte düşünüldüğünde, bütçe açıklarının ve bütçeden sapmaların, Edremit Kazdağı Devlet Hastanesi örneğinde görüldüğü gibi, vatandaşların hayatları ve sağlıkları pahasına, hastane kapatarak-birleştirerek, var olan ve işleyen sağlık kurumlarının önemli servislerini kapatarak, sağlık sistemini küçülterek ve devletin anayasal “sosyal” niteliğini fiili olarak ortadan kaldırarak telafi edilmesi arayışı, bakanlığınızın politikası mıdır? Eğer değilse, yukarıda anılan türdeki uygulamaları sosyal devlet anlayışıyla nasıl bağdaştırıyorsunuz?”

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2009 Salı 12:33:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?