7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Ayvalıklı kadın çiftçiler finalde

"Kadın çiftçiler yarışıyor" adlı geleneksel yarışmanın Türkiye öncesindeki il finalleri yapılıyor. Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü'nün düzenlediği il finalinde birinci olan Ayvalık ilçesi, Türkiye finallerine katılmaya hak kazandı.

Tarım Bakanlığı'nın her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl altıncısı yapılacak olan, "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" isimli bilgi yarışmasının Balıkesir finali bugün yapıldı.

Balıkesir Ticaret Borsası'nda düzenlenen yarışmaya 19 ilçeden 15'inden toplam 29 yarışmacı katıldı.

Yaklaşık 1 saat süren yarışmada sorulara en çok doğru cevabı veren Ayvalık ilçesinin yarışmacıları Sebahat Evren ve Tülay Ermiş ikilisi yarışmanın birincisi oldular. Erdek'ten Sevda Karadeniz ve Eda Rabia Övsene ikilisi ikinci olurken, Bandırma (Seda Akbulut, İmren Adalı) ve Kepsut (Melika koç, Fatma Şahin) ilçeleri üçüncü ilan edildiler. Yarışmada ödül olarak, birinci olan Ayvalıklı hanımlara birer yarım altın, ikinci ve üçüncülere de birer çeyrek altın verilirken, diğer katılımcılara da birer adet teflon tencere verildi. Dereceyle girenlere ödüllerini Vali Yardımcısı Kadim Doğan, Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün ve Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun verdiler.

Ödül töreninden önce bir konuşma yapan Tarım İl Müdürü Rüknettin Ceyhun, kadınlardın tarım nüfusunda önemli rol oynadığını, kadınların tarım dışında istihdam edilebileceği sektörlerin belirlenmesinin kadının ekonomik hayata katılımı açısından önemli olduğunu söyledi. Dünyada kadınların iş gücüne katılımı ve istihdam oranları artarken Türkiye'de dünyadakine benzer bir artışın olmadığını belirten Rüknettin Ceyhun, Türkiye'de toplam nüfusun 70 milyon 586 bin 256 kişi olduğunu bunun 35 milyon 209 bin 723'ünün kadın, geriye kalanın erkek nüfus olduğunu, toplam istihdamın yüzde 27.3'ünün tarımda yer alırken, bu oranın kadınlarda yüzde 48.5, erkeklerde ise yüzde 19.8 olduğunu bu durumda kadınların tarımda istihdam edilme oranlarının erkeklerden iki buçuk kat daha fazla olduğunu açıkladı. Tarımda çalışanların azalmasının işsizliğin artmasında etken olduğunu kaydeden Tarım İl Müdürü, köylerde kadın işsizlerin ortaya çıktığını söyledi. Ceyhun, yarışmaya katılan bütün kadın çiftçileri gösterdikleri ilgi ve cesaretlerinden dolayı kutladı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 22:10:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?