5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Ayvalık'ta caretta katliamı!

AYVALIK'TA CARETTA CERATTA KATLİAMI

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde ağlara takılan ölü Caretta Caretta, sırtındaki kabuğu için kimliği belirsiz kişilerce paramparça edildi.

Önceki gün Ayvalık açıklarında avlanan amatör balıkçıların ağlarına ölü bir Caretta Caretta takıldı.

Balıkçılar tarafından bulunmasından iki-üç gün önce öldüğü belirlenen dev kaplumbağanın arka bacaklarında bulunan yaralar nedeniyle hayvanın bir köpek balığı saldırısı sonucunda öldüğü tahmin edildi.

Balıkçılar, ağlarına takılan kaplumbağayı Ayvalık'ta bir iskelenin üzerine koyup İlçe Tarım Müdürlüğüne haber verdi. İlçe Tarım Müdürü ve Su Ürünleri Mühendisi Nurullah Özdemir bölgeye gelerek hayvanı

inceledi. Ancak hayvanın ölü olması ve mesai saatinin dışında bulunması sebebiyle gerekli işlemlerin yapılabilmesi için ertesi sabahın beklenmesine karar verildi. Fakat ertesi sabah dev kaplumbağanın yerinde yeller esiyordu.Vatandaşlar dev hayvanın nereye gittiğini araştırırken, denizin üzerinde bir et yığınını fark etti. Kıyıya vuran et yığınına dikkatle bakınca, bunun dev kaplumbağanın başı, iç organları ve yüzgeçlerinden oluştuğunu şaşkınlıkla gören vatandaşlar dehşete kapıldı. Dev kaplumbağanın

iskelede başı boş bırakılmasını fırsat bilen kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin, sırtındaki dev kabuğu alabilmek için hayvanı paramparça ettikleri belirlendi.

Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, "Caretta Caretta'lar dünya genelinde nesli tükenmekte olan deniz canlılarıdır. Ayvalık'ta çok nadir görünen bu kamplumbağalar dünyada ve ülkemizde koruma altına alındı. Hayvan muhtemelen bir köpek balığının saldırısı sonucu arka sağ bacağından çok ciddi yaralanmış ve ölmüş" dedi.

İlçe Tarım Müdürü ve Su Ürünleri Mühendisi Nurullah Özdemir ise, "Dün akşam saat 19.00 civarında birkaç değişik telefonla Caretta Caretta'nın varlığından haberdar oldum. Dev kaplumbağanın getirildiği yere bizzat ben gittim. Hayvanı inceledim. Kaplumbağanın 2-3 gün önce öldüğü kanaatine vardım. Çünkü hayvan artık kokmaya başlamıştı. Hayvanın kabuğunda herhangi bir plaka ya da işaret olup olmadığına baktım. Çünkü nesli tükenmekte olan bu kaplumbağaların neslinin devam etmesi için birçok bilimsel

araştırmalar yapılırken, bu canlıların pek çoğuna plaka ve işaretler konuluyor. Yaşama alanları çeşitli akademik kuruluşlar tarafından takibe alınıyor. Bu amaçla kaplumbağanın kabuğunu inceledim, ama herhangi bir emareye rastlamadım. Hayvan ölü olduğu için de yapılabilecek pek bir şey yoktu. Bu sabahı bekleyerek en azından hayvanı oradan aldırmayı uygun gördüm. Ancak şimdi sizden öğreniyorum ki hayvanı katletmişler. Ölü bile olsa bunun yapılmasını tasvip etmek mümkün değildir. Kim hangi maksatla

yapmışsa kınıyorum. Soyu tükenmekte olan ve ülkemizde çok pek fazla bulunmayan bu kaplumbağa eğer kasten öldürülmüşse bunu vahşet olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.

Ayvalık Belediyesi temizlik işleri çalışanları tarafından kaplumbağadan kalan etler temizlenirken, işçilerin duygulandıkları görüldü. İşçiler, ölü de olsa böyle nadide bir hayvana yapılanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

AYVALIK'TA CARETTA CERATTA KATLİAMI
AYVALIK'TA CARETTA CERATTA KATLİAMI
AYVALIK'TA CARETTA CERATTA KATLİAMI
İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2010 Cumartesi 09:37:01
Güncelleme :29 Mayıs 2010 Cumartesi 10:10:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?