6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Ayvalık'ta dalış sezonu açıldı

Ülkenin dalış merkezi olmaya aday gösterilen ilçesi olan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 2009 dalış sezonunun açıldığı açıklandı.


Eşine az rastlanan deniz dibi zenginlikleriyle adını tüm dünyaya duyurmaya hazırlanan, Kızıldeniz'e kıyısı olan Mısır, Sudan, Yemen gibi ülkelerde yaşam alanı bulan kızıl mercanlar açısından çok renkli zengin dip yapısı, berrak denizi ile su altı fotoğrafçıları için bulunmaz görüntüler sunan Ayvalık, deniz altı meraklılarını bekliyor. 24 ada, 60 dalış noktasıyla yurt içi ve yurt dışından çok sayıda dalış meraklısını ağırlayan ilçede, 2009 sezonunun açıldığı bildirildi. İki dalış merkezinin faaliyet gösterdiği ilçede, sezonun ilk dalışını 20 kişilik bir ekip gerçekleştirildi.


İlçede su altına, başta Almanlar olmak üzere, yabancı dalgıçlar da büyük ilgi gösteriyor. Ayvalık'ta hizmet veren Körfez Diving Dalış Merkezi'nin sahibi ve eğitmen dalgıç Kemal Çalışkan, başta Almanlar olmak üzere Ayvalık'a gelen yabancı dalgıç sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Çalışkan, geçen yıl sadece kendi dalış merkezleri kanalıyla 5 bin civarında kişiye dalış yaptırıldığını, bu rakamı yeni sezonda 3-4 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Çalışkan, “Kızıldeniz çevresindeki kıyılarda yer alan, mineral bakımından zengin kızıl renkli dağlardan renklerini aldığı düşünülen kızıl mercanlar, sıcak iklime uygun denizlerde yayılım gösterebiliyor. Çevresinde pek çok deniz canlısına yaşam alanı sunan kızıl mercanlar Ayvalık'ın turizm değerini de artırıyor. Kızıl mercanlar, Kuzey Ege'nin mavi sularında göz kamaştıracak kadar güzel bir doğal yaşam alanı oluşturdu. Bir çok sualtı meraklısı bu mercanları görebilmek ve fotoğraf çekebilmek için ilçemize geliyor” diye konuştu.


AYVALIK’TA 60 DALIŞ BÖLGESİ VAR
Almanların yanı sıra, İsveç, Hollanda ve Fransa'dan ayda 500’e yakın balıkadamın dalış için kente geldiğini ifade eden Çalışkan, “Ayvalık’ın su altı güzelliklerine olan ilgi her geçen gün artıyor. Su altı güzelliklerimizi tanıtmak için gerek Ayvalık Ticaret Odası’nın ve gerekse bizim yaptığımız tanıtımların bunda büyük payı var. Ayvalık bölgesinde mercan reefleriyle beraber yaklaşık 60 dalış bölgesi bulunuyor. Hava koşullarının kötü olduğu zamanlarda bile mutlaka dalışa uygun bir bölge mutlaka bulunuyor. Ayvalık derin, akıntı ve gece ve reef dalışları için bulunmaz bir dalış bölgesi özelliği taşıyor. Her seviye için değişen derinlikte dalış noktalarına sahip olması da bir diğer özelliği. Deli Mehmet Reef I, Deli Mehmet Reef II, Kerbela, Kule Reef, Ali Reis Sığlığı, Barbonaksa Sığlığı, Vapur Sığlığı I ve II, Tokmaklar Reef, 19 Kulaç 12 ay boyunca kötü hava şartlarında dalgıçları koruyacak ve rahat dalış imkanı sağlayacak bölgelerinden bazıları” dedi
Belediye Başkanı Hasan Türközen ise, yurt dışındaki fuarlarda ilçenin su altı güzelliklerini ortaya koymak için 50 bine yakın CD ve broşür dağıttıklarını belirtti. Türközen, Ayvalık’ta 24 ada olduğunu ve teknelerle bu bölgede yılın 12 ayı dalış yapılabildiğini söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 15:03:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?